Framtidens politiska ledare började sin resa i kakelbaren på Stockholms nation

1 Comment

Framtidens politiska ledare började sin resa i kakelbaren på Stockholms nation

 

Att våga lita på sin magkänsla, stå på sig och följa sin passion, det är något Vendela Ragnarsson förespråkar. Trots Vendelas ringa ålder har hon genom sin nyfikenhet och stora aptit på livet hunnit samla ihop till ett gediget bagage av spännande erfarenheter. Efter en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala universitet har hon hunnit jobbat med brand experience, startat eget och går nu en demokratiutbildning för framtida politiska ledare. Nyligen utsågs hon till en av Sveriges supertalanger inom kategorin samhällsbildare och sitter i styrelsen för UN Womens Nationella Kommitté i Sverige. Vi, två lyckligt lottade studenter, vid namn Agnes Liminga och Annina Skatt, fick äran att sitta ner med Vendela för att ta del av vad hon hunnit lära sig på vägen.

 
 

Vasastan, hälsocaféet Pom och Flora på Odengatan 37. Klockan är strax innan tio en krispig tisdagsförmiddag i början av mars. Det är trångt och stimmigt i lokalen, ruljangsen på nyttiga frukostbeställningar är hög. Vendela är punktlig, när klockan är prick trillar hon in. Vi tar en cappuccino var. Det känns naturligt att sitta ner med Vendela, hon är varm och genuin, skarp och på hugget på en och samma gång. Direkt bjuder hon in till en diskussion om artificiell intelligens, tillsammans resonerar vi kring möjligheter och risker med artificiell intelligens i framtiden. Vi slås av hur Vendela strålar, hon är påläst och kvick i sina resonemang. Här har vi en kvinna med koll på läget som vet vad hon står för.

 Efter att i två år ha jobbat som produktionsassistent på olika filmbolag i Stockholm flyttade Vendela till Uppsala för att börja studera ekonomi vid Uppsala universitet. Hon blir nostalgisk i blicken när hon tänker tillbaka på studietidens glansdagar.

- Det var som att leva i en fantastisk liten bubbla, ta vara på studenttiden, ha kul, lev och njut!

I tre år seglade Vendela fram, i Ekonomikums korridorer såväl som i kakelbaren på Stockholms nation. När det var dags att komma ut ur bubblan och börja tänka på arbetslivet var det inte helt lätt att välja inriktning för sitt första jobb. Vendela lät magkänslan styra, och vid en intervju med varumärkesbyrån Ciceron Group sa det verkligen klick, i vilket fall från hennes håll. Vendela var beslutsam. Hon la alla ägg i en korg och påbörjade en intensiv säljkampanj i syfte att säkra en tjänst.

- Jag sålde mig själv i allra högsta grad och ville få dem att inse att de inte INTE kunde anställa mig!

 
 
 När Vendela utsågs av Veckans Affärer till en av Sveriges Supertalanger inom kategorin Samhällsbyggare

När Vendela utsågs av Veckans Affärer till en av Sveriges Supertalanger inom kategorin Samhällsbyggare

Väl på mediebyrån arbetade Vendela mycket med sälj. Hon spänner blicken i oss. Sälj är en så bra skola oavsett vilken bransch man ger sig in i, det ger en bra grund för att förstå hela bolagsdynamiken, menar hon. Hon trycker särskilt på hur viktigt det är att kvinnor lär sig att sälja i stället för att projektleda.

Vendela beskriver mediebyrån som en typisk arbetsplats i Stockholms innerstad. Det är lätt att allt man till slut hinner med är jobbet, ens identitet grundar sig väldigt mycket i var man jobbar, och med vad. Hon blev sitt jobb, fritid var det inte tal om och andra intressen gick bort. Efter två och ett halvt år kände Vendela att hon behövde gå vidare för att få tid att utforska nya områden.

-       Jag sa helt enkelt till min arbetsgivare att jag behövde lyssna på vad mitt hjärta sa, förklarar Vendela.

Detta var senhösten 2016, en tid när världen trodde att USA skulle få en första kvinnlig president och där vi på hemmaplan såg ett särskilt hårt klimat för kvinnliga politiker. Inom loppet av ett år lämnade Åsa Romson, Anna Kinberg-Batra och Birgitta Ohlson politiken.

 I december 2016 registrerade hon därför sitt egna företag för att hitta ett ny bana, Vendela Ragnarsson AB. I samma veva började hon även studera konstvetenskap vid Stockholms universitet för att försörja sig på CSN under uppstartstiden av företaget.

 Vendela på ett event med Säker Stil-Podden

Vendela på ett event med Säker Stil-Podden

De första kunderna kom inte att dröja, det var inga mindre än Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow, grundarna av det framgångsrika varumärket Säker stil. De var i behov av en person som kunde avlasta dem projektledningsmässigt. Tiden med Säker stil var givande och lärorik. Dock var egentligen inte planen med Vendelas företaget att vara konsult åt andra, utan att utveckla egna projekt med fokus på jämställdhetsarbete. Efter ett års verksamhet har hon nu förflyttat fokus till att enbart driva projekt som ligger mer i linje med detta.

-       Det tar ett tag att etablera sig och förstå hur man ska komma dit man vill, nu tycker jag att jag är på rätt väg, säger hon.

Vendela tror att receptet till framgång handlar om att hitta sitt autentiska jag. För att hitta det autentiska i sig själv måste man gå tillbaka till sin grundberättelse, menar Vendela. Det kan vara lätt att trycka undan sin hjärtefråga i försöket att bli vuxen, man kastas in i ett virrvarr av krav, förväntningar och ideal som samhället bygger upp. Vendelas hjärta har alltid klappat för samhällsförändring och politik, inte minst för jämställdhetsfrågor.

-       Jag tror många känner sig besvikna och uppgivna över hur det ser ut inom politiken. Jag själv har varit en av dem, det råder en bristande tro på demokratin, mycket på grund av ett missnöje med våra folkvalda politiker.

 
 
 Vendela och Alice Bah Kuhnke

Vendela och Alice Bah Kuhnke

Hon tror att en av anledningarna till detta är att toppskikten inom politiken inte speglar hur samhället ser ut idag, utifrån ett köns- och klassperspektiv. En upplevd känsla av minskad kontakt med väljarbasen och att glesbygden distanseras från makten bidrar också till en ökad alienation gentemot etablissemanget, som en följd av det ser vi också en misstro mot statliga institutioner och etablerad media. Lägligt nog fick Vendela tips om politikerskolan Höj Rösten vars syfte är att öka representationen inom politiken och forma framtidens politiska ledare. Förhoppningen är att skolan långsiktigt ska ge ny kraft åt demokratin och öka det politiska deltagandet. Vendela blev en av de lyckligt utvalda som nu går programmet under ett års tid. Tillsammans med sina klasskamrater har hon givit sig sjutton på att det går att förändra inställningen gentemot det politiska landskapet i Sverige.

Samtalet flödar, pappret med frågorna vi förberett inför intervjun ligger orört på bordet. Vi frågar Vendela hur hon hanterar motgångar. Hon rynkar på pannan och ser fundersam ut under sina glasögon. Vi tänker genast, här kommer ytterligare några visdomsord till två hungriga studenter.

-       Den största motgången, som var ett rejält wake-up call, var när jag insåg att jag inte skulle sträva efter att bli en Superwoman. Fast jag så gärna så klart ville det.

Men så här med facit i hand har Vendela insett att det inte är smart att dribbla tre heltidssysselsättningar, med både uppstart av företag, heltidsstudier och politikerskola.

-       Varför skulle jag försöka lura i mig själv att jag minsann skulle klara det utan konsekvenser? Jag må ha en hög stresströskel, men jag är ingen maskin.

IMG_7029.JPG.jpg

Vendela lutar sig tillbaka med korsade armar och berättar hur hon i perioder klippt bort allt socialt liv, kompisar, fester och annat för att prestera på jobbet. Hon frågar sig själv (fast egentligen är det kanske en fråga till oss) om det är värt det, till slut. Hon talar om valen hon ställts inför när privatliv och yrkesliv konkurrerat med varandra. Att inte ha tid för att ta en spontanfika med en kompis eller bara ligga i sängen och titta på serier en hel dag är inte sunt. Att känna sig tillfreds och njuta av livet utanför jobbet är en viktig del som inte får förbises. Börja aldrig kompromissa med att ha både ett aktivt privatliv och arbete!

                     Är man fullständig som människa om man lyckas skapa balans mellan jobb och fritid? Kanske inte. Annat kan sätta käppar i hjulen, såsom stressen som växer i en  av att se andra porträttera sina fantastiska liv på Instagram. En polare som tagit kandidatexamen, en bekant som precis tagit körkort och klippt itu övningskörningsskylten, eller en influencer som lever loppan på Maldivernas paradisstränder. Flödet på sociala medier orsakar stress hos många. Man delar endast med sig av det goda livet, det som genererar likes. Vi är nyfikna på vad Vendela har att säga om detta. Hon förklarar det vi redan vet men lätt glömmer bort. Man måste förstå att det bara är en fasad. Om stressen ändå blir för stor föreslår Vendela att ta en paus från sociala medier.

-       Just nu är jag på en tillfällig skilsmässa med min Instagram!

 
 
 Vendela och FNs 17 globala mål

Vendela och FNs 17 globala mål

Det säger Vendela med glimten i ögat och slår ett slag för att sociala medier också kan användas för att göra gott. Sociala medier är ett bra verktyg för att sprida viktiga budskap. Anledningen till att #metoo-kampanjen kunnat slå igenom bygger helt på att man interagerat och spridit budskapet i sociala kanaler. Vare sig man vill eller inte måste man lära sig leva med dessa medier, dock på ett sunt sätt, menar Vendela.

Det är 2018 och valår i Sverige. Hundratals debatter väntar runt hörnet. Med Vendelas politiska intresse blir det naturligt att fråga om hennes tankar kring valet. Vendelas engagemang kommer att handla om att försöka uppmuntra folk till att gå och rösta överhuvudtaget.

-       Valdeltagandet är skrämmande lågt i vissa delar av Sverige. Jag ser det som min skyldighet att få andra att förstå vikten av att värna om demokratiska värderingar. Om du inte använder din röst kommer någon annan att utnyttja din tystnad.

Det fick bli slutordet på vår intervju med fantastiska Vendela Ragnarsson. En framgångsrik entreprenör, som tagit sig dit hon är idag genom ett imponerande mindset och en stark vilja att göra skillnad.

Utanför kontoret hörs sirener från ambulanser som försöker ta sig fram i trafiken. Bilar gasar och tutar om vartannat. Folk gör väsen av sig. Det pulserar i Stockholms innerstad och våren är på ingång. Några fåglar svävar i takt längs de vita molnen och solen står högt upp i det blå. Vi traskar mot pendeln som ska ta oss tillbaka till Uppsalas ljuva studentliv. På torsdag ska vi segla fram på kakelbarens golv, precis som Vendela gjort en gång i tiden.

Skribenter: Annina Skatt och Agnes Liminga Björk

 
e91a3dcf-c15a-441a-b369-996922364cdc-profile_image-300x300.png

FAKTARUTAN

NAMN: Vendela Ragnarsson

FAMILJ: Mamma, pappa, två syskon, pojkvän & katten Simon-Elliot

BOR: Lägenhet i Vasastan på 19 kvadrat

FAVORITSERIE: Veep på HBO

e91a3dcf-c15a-441a-b369-996922364cdc-profile_image-300x300.png

BÄSTA STUDENTMINNE: Vårbalsbruncherna på Stocken! Har haft ett par episka utklädnader på dem.

MOTTON: “Good enough” är alltid “good enough”, och “säg det högt” om du uttalar högt vad du drömmer om att åstadkomma lovar jag att chansen att drömmen kommer gå i uppfyllelse ökar!

AKTUELL MED: Som styrelseledamot för UN Women nationell kommitté i Sverige och med det redaktionella nyhetsbrevet Bättre än de flesta, om jämställdhet.

1 Comment

Pillerpodden: Känns det läskigt är det rätt

2 Comments

Pillerpodden: Känns det läskigt är det rätt

Att vara ung och “oerfaren” kan vara konceptet för en lyckad karriär. Siri Strand och Emma Westas Rödin har länge levt och kämpat med psykisk ohälsa i sina liv. När de en dag skapade deras företag Pillerpodden hade de bara sina personliga erfarenheter till godo, som idag blivit deras kvitto på framgång. Pillerpodden handlar om psykisk ohälsa och med sitt nytänkande koncept har Siri och Emma skapat Uppsalas största podcast.

Medan andra i deras närhet hade tydliga planer på vad de ville göra med livet efter studenten hade Siri och Emma ingen aning. De bestämde sig därför för att åka iväg på en utlandsresa, bara de två. Väl på resan spenderades många timmar inne på hotellrummet, istället för ute på stranden. Inne på rummet osade ångestkänslor runt titt som tätt med luftkonditioneringen. Efter en kväll med en eller två drinkar i kroppen började Siri och Emma diskutera större frågor, bland annat om sin psykiska ohälsa. Dagen efter tänkte båda samma sak, men det var till slut Emma som sa det högt - “Ska vi köra!?”

Startskottet för tjejernas framgångsrika entreprenörskap började när de blev publicerade i tidskriften “Uppsala Nya Tidning”, i ett inslag med rubriken “Ni tar c-vitamin, vi tar antidepp”. Responsen blev enorm och spreds som en löpeld över internet. Siri och Emma fick uppleva en skräckblandad förtjusning. Glada för uppståndelsen, men livrädda av tanken på att den enda publicitet som fanns om dem kopplades till ångest. Skammen låg som ett täcke över dem, vad skulle folk tycka?

Vi kunde skicka ut visitkort med en egen kontorsadress till företag, vilket höjde intresset och förtroendet hos dem

Men tack vare uppsvinget fick de en förfrågan från deras gamla skola om att föreläsa. Därefter började Siri och Emma höra av sig till flertal skolor för att nå ut med sitt budskap. Många nej utdelades till en början, med argumenten att de inte var utbildade nog för att föreläsa om ämnet. Dessutom fick de ofta höra att ämnet i sig var som att väcka en sovande björn - att tala om psykisk ohälsa skulle framhäva psykisk ohälsa.

 Siri Strand och Emma Westas Rödin Fotograf: Magnus Aronson

Siri Strand och Emma Westas Rödin
Fotograf: Magnus Aronson

Efter många om och men hittade de till slut en modell som de kunde använda sig av på föreläsningarna. Budskapet med modellen är att belysa de fördomar som finns kring psykisk ohälsa i samhället och som har lett till att normer har skapats. Tabun föds på nytt och en tystnad kring ämnet fortsätter. Till följd av detta fortsätter okunskapen om psykisk ohälsa att växa, som återigen leder till fördomar. Det blir en ond spiral. Under föreläsningens gång vänder sedan Siri och Emma dessa ovänliga tankar och handlingar till dess motsatta ord. Kunskap leder till en medvetenhet, som gör samhället normkritiskt och så är bollen i rullning. Genom denna idé började skolor få upp ögonen för tjejerna, och föreläsningsformen blev snabbt populär. Det var även i samband med detta som Pillerpoddens kontor kom till. I och med eget kontor ökade omgivningens förtroende för tjejerna som nu kunde skicka ut egna visitkort med en kontorsadress. Emma var först med att lägga studierna åt sidan för att kunna satsa helhjärtat på Pillerpoddens framtid. Siri hakade på tåget snabbt därefter.

De fick under resans gång råd om att starta en ideell förening, med föreningen i ryggen kunde de söka pengar från en stiftelse. De tog åt sig av rådet och mailade för att försöka få det att gå i uppfyllelse. I mailet tryckte de på att de faktiskt med hjälp av sina kunskaper räddar liv, är unika och avslutade med att de inte kunde fortsätta sitt arbete om de inte fick ett finansierat stöd. Mycket riktigt gav detta utdelning och Pillerpodden blev godkänd.

I samband med att den omtalade serien SKAM slog igenom i Sverige mailade Emma till tidningen VeckoRevyn. Tonårsserien tar upp många olika aspekter av psykisk ohälsa såsom depression, ätstörningar och bipolära sjukdomar. Detta gjorde även att ungdomars hälsa kom på tal i en större utsträckning. Emma skrev att hon trodde Pillerpodden kunde bidra med mycket om det aktuella ämnet till Veckorevyns verksamhet.

Veckorevyn var intresserade och tjejerna fick åka till Stockholm på ett möte. När mötet var avklarat hade Emma och Siri en blogg på VeckoRevyns hemsida, som än idag är i full rullning. När en dörr öppnas, kommer fler möjligheter. Inom en snar framtid ska till och med Pillerpodden tillägnas ett eget uppslag i tidningens hälsodel.

När en dörr öppnas, kommer fler möjligheter.

Att ha ett eget företag tillsammans med sin bästa vän kanske inte alltid är att föredra, dispyter uppstår och relationen omskakas - även utanför jobbet. Siri och Emma har förstått att de är väldigt olika varandra, som till en början var en nackdel för de båda. Men med tiden har de lärt sig att de är just deras olika egenskaper och personligheter som fått dem att lyckas. De kompletterar varandra. De tipsar om att våga kasta sig ut. Att kommunikation kollegor emellan är a och o. Att prata med varandra skapar dynamik, och i bästa fall ett företag.

 

Skribent: Annina Skatt

2 Comments

Franscesca D’Elia: Från hobby till heltidsjobb som smyckesdesigner

2 Comments

Franscesca D’Elia: Från hobby till heltidsjobb som smyckesdesigner

Jag träffade Franscesca D’Elia under mitt år på Saint Michael’s College i Colchester, Vermont, USA. Vi bodde i samma korridor och jag märkte snabbt att det var något speciellt med henne: i hennes rum etsade hon sina egna smycken. Franscesca är 19 år, hon driver sitt egna företag Homegrown Jewelry och detta är hennes historia:

 

First of all, tell me about your business, Homegrown Jewelry!

Homegrown Jewelry is a handmade jewelry company. This is our 4th year in business (!!).  The jewelry is a combination of nature and street style inspired pieces that are designed to be worn anywhere, anytime. The designs are kept simple and are sterling silver, brass, or copper. Everything is handmade by me, Francesca, in Jeffersonville, VT. We make appearances at various art shows throughout the fall and can also be found on Etsy.com (Homegrown Jewelry VT), Facebook (Homegrown Jewelry), and Instagram (@homegrown_jewelry).

How did everything begin?

I started making jewelry about 8 years ago, small wire pieces that were gifts for family and friends. I would stay after school for “art club” and use picture tutorials to practice using the pliers and wire. I continued to be self-taught until my senior year in high school, using pictures and online tutorials to learn new techniques. 4 years ago I attended my first craft show where I sold my wire designs before the holidays. This show was the first time I had publicly shown my jewelry. I was so nervous that I was shaking and hid behind my displays for most of the show.

 

"My goal was to make back the money it cost to have a table at the show, $25. I made around $200 and could’ve cried from happiness"

 

During the show, my mom and I talked about looking into colleges that offered jewelry classes and suddenly the idea of being a jewelry maker was more concrete. I continued to explore this new idea of having a business. I started a Facebook and Instagram page, learned new techniques, and prepared to do a couple more shows the following Fall. This was also the time when I decided on my name, Homegrown Jewelry. Again, the shows went well and I was starting to gain a (small) following. The local art gallery I worked for during the summer allowed me to set-up a small display of my work in the gallery. Their confidence in me gave me an extra push to really be serious about what was previously thought of as a hobby. I bought my first business cards and suddenly I had a brand. During my senior year of high school,

I was able to take classes with a local jeweler who taught me advanced techniques such as soldering and saw-work. This elevated my work more than anything else had before. Suddenly I was working in sterling silver, brass, and a copper. I used torches to solder pieces together, hammers and saws to shape the metal, and large buffing machines to bring everything to a beautiful shine. This was like nothing else I had done before and I absolutely loved it. With the help of my teachers, I was able to become what felt like a true jeweler.

That Fall I went on to do five craft shows in the span of two months. Since then I have gone on to set-up my own Etsy shop online and countless more shows. Homegrown Jewelry has gained a larger following and it is now my full-time job. Besides building the brand I have also been able to plan events, attend conferences, and plan for the future of the company. It wasn’t planned, I didn’t know that this is where it would go, it just felt right and through the endless support of my family and friends, I am able to pursue what I love. 5 years ago I would’ve never guessed that I would still be doing this and have the following that I do, but every day I am so thankful for the opportunity and so proud of Homegrown’s progress.

Have you ever met any big obstacles during your journey or has everything gone as planned?

Luckily, not any huge obstacles. I have a very supportive family and town which has made what I do easier. I would say my biggest obstacles have been time and myself. There is so much to do and I constantly feel the need to be doing it all. Learning how to manage my time has been a huge factor in operating smoothly. It’s also hard to not get in your own way. It’s easy to push yourself too hard and get stressed out. You have to learn your own limits and not be too hard on yourself when you can’t do it all.

 

Have you ever felt a fear of failure? And if so, what made you continue?

I feel that fear of failure on a weekly basis. When you are building a basis you are the sole reason for its progression or failure, there is nobody else to blame. You’re in charge of ideas, money, and all the aspects of a business. For me, I have a lot of people who have done a lot to support me since I started making jewelry so there is also the fear of letting your supporters down. But no matter how many ways there are that you can fail, the idea of it working is what keeps me going. If I could do what I love and work for myself for the rest of my life I would be so happy. There’s also an immense sense of pride that comes with owning your own business. When something you worked hard on pays off or your idea goes smoothly it is an indescribable feeling. That feeling is worth working through the fear of failure.

 

What is the best thing with being an entrepreneur?

For me, the best part has been the feeling of pride you get when you realize what you’ve done. Starting my business hasn’t been easy and honestly, when I started I wasn’t expecting it to become my full-time job and call myself a business owner. It has been five years of hard work, a lot of doubt, and pushing myself even when I was uncomfortable. But now when I stop and look at what I’ve created, it’s all worth it. I used to be scared to tell people I made jewelry, I couldn’t go to a show without my hands shaking, but now everyone knows I make jewelry and I’m confident when I hand out my business card. Being an entrepreneur has taught me so much about myself and what I can do. It has also taught me that it’s okay to
congratulate yourself for all of your hard work.
You learn to take pride in your work and yourself.

 

Where do you see your business, Homegrown Jewelry, in five years?

In five years I would love to be running my business full-time and making a livable income. At some point, I would like to step away from the physical making of the jewelry and work more as the business administrative side, marketing, accounting, etc. There are a lot of different areas that Homegrown could expand into and I would really like to explore them. Lately, I’ve been doing a lot of event planning and partnering with other businesses which I really enjoy. I hope that we are also able to give back to the community by partnering with local charities/causes or even setting up our own.

 

Last but not least, do you have any advice for young people out there who are thinking about taking the step and start a business?

It will be hard and you’ll doubt yourself but if you truly love what you’re doing it will show. Don’t be afraid to own it, be proud of what you’ve created. Utilize every resource you can and don’t be afraid to ask, people are usually always willing to support you. It’s going to be terrifying, uncomfortable, and A LOT of work, but even small achievements will feel like winning a gold medal and when you are able to look at your dream come to life, every second you put into it will be worth it.

 
Intervju och text: Moa Nachtweij

2 Comments

Stina Ehrensvärd: påväg att förändra världsstandarden för säkerheten på internet

2 Comments

Stina Ehrensvärd: påväg att förändra världsstandarden för säkerheten på internet

Stina Ehrensvärd startade 2007 företaget Yubico tillsammans med hennes man Jakob Ehrensvärd. Yubicos grej är säkerhetsnyckeln Yubikey. Den kopplas in i en usb-port och genererar en unik kod när den används. Lite som en bankdosa, men du som användare behöver inte skriva in några siffror. 2011 bestämde sin Stina för att Yubico skulle flytta till Silicon Valley för att vara nära de stora it-företagen och vara med och utveckla den globala säkerhetsstandarden.

Entrepreneurs Academy har fått den stora möjligheten att ställa 10 snabba till Stina!

Hur kom tanken att skapa YubiKey?

Målet var att skapa en ny login teknik som var praktiskt taget omöjlig att hacka, enkel att använda och fungerade för obegränsat antal Internettjänster. 

Vad är YubiKey?

En USB och NFC nyckel för säker och enkel login. 

YubiKey1.png

Vilka är era kunder idag? 

Våra kunder finns i 160 länder och omfattar allt från konsumenter, till utvecklare, myndigheter och flera av världens största företag, inkl Google och Facebook.  

Har ni stött på några motgångar? 

Det tog lång tid att övertala våra första kunder att testa produkten utan referenser och starkt varumärke.  

Vad har varit den största utmaningen vs möjligheten för er inom tech-branschen?

Tech branschen rör sig snabbt och domineras allt mer av de stora IT-giganterna. I Yubicos fall så valde vi att arbeta nära dessa bolag för att få trovärdighet och tillgång till deras kundbas på mer än en miljard användare.  

yubikey3stina.jpg

 

Hur är det att vara kvinna i tech-branschen? 

Det är färre kvinnor än män som är genuint intresserade av teknik, och i synnerhet Internetsäkerhet. Vi är i klar minoritet både i Sverige och USA, men jag har inte sett några uppenbara nackdelar med att vara kvinna. 

 

Är det någon skillnad på den här branschen i Sverige vs USA?

Silicon Valley är inte så olikt Stockholm, mer här är att allt är i större skala här: Större IT bolag, mer andel personer som jobbar i IT branschen och investerare med djupare fickor.  

 

Vad ska man tänka på om man vill ge sig in i tech-branschen?

Det bästa sättet att lyckas i vilken bransch man än väljer är att verkligen gilla det man gör.

 

Vad är en entreprenör för dig?

En person som tar initiativ att starta en ny verksamhet och inte är rädd för att ta den risk som det innebär

 

Vad är det bästa med att vara entreprenör?

Man är sin egen chef, och får möjlighet att utveckla nya idéer med det team man själv är med och bygger.

yubikey2.jpg

Intervju och text: Monica Tesanovic

2 Comments

Anitha Schulman: skillnaden mellan en entreprenör och en entreprenör

2 Comments

Anitha Schulman: skillnaden mellan en entreprenör och en entreprenör

Anitha Schulman, entreprenören, kreatören och mediaproffset som har all koll på hur man roddar karriär med familjeliv. En kvinna med ett fantastiskt Instagram-konto och en ofiltrerad podcast.

Många känner troligtvis igen Anitha Schulman genom sociala medier. Anitha har blivit en stark profil inom mycket men hon har framförallt en starkt brinnande entreprenörsanda. Vi på Entrepreneurs Academy fick möjlighet till en intervju mellan mötena och vi tackar Anitha ödmjukast för det. 

 

Vem är Anitha Schulman och vad sysslar du med idag?

I min uppdragsbeskrivning så skulle jag kalla mig för konseptkreatör och entreprenör. Jag driver idag ett eget företag där jag har 5 stycken frilansare som jobbar för mig. Min styrka och min begåvning ligger i att jag har lätt för att se små luckor i olika genrer och jag är inte rädd för att kliva in och göra något åt det. Det spelar ingen roll om det är i en humorshow eller formgivning, utan det handlar mer om uppdraget och uppdragets karaktär. Mycket av min kompetens bygger faktiskt på att i grunden tro på sig själv och sina egna idéer. Detta är såklart något som också har slipats under väldigt många år. Jag har jobbat inom en massa olika sektioner, och på så sätt även lärt mig väldigt mycket om många olika branscher.

 

Vad tror du är grunden till din drivkraft? Vad motiverar dig att göra alla de här sakerna du gör

Jag tror att grunden för allting, oavsett vad man sysslar med, är att det ska vara kul. Så länge man har kul på sitt jobb så tror jag att man kan komma hur långt som helst. En annan faktor som jag tror är väldigt viktig är att man är lösningsorienterat och idérik. Men det handlar även om vad man har för inställning till sitt jobb. Jag tror nämligen inte att några arbetssituationer de kommande åren, kommer vara så att vi är på en och samma arbetsplats för alltid.

Jag tror dessutom att grundkomponenten för ett bra jobb är att ha tre - fyra olika ben att stå på. En del kan till exempel vara en fast anställning och en annan del kan vara att du har ett mikro-bolag inom en viss näringssektion. Ju fler ben man har att stå på, ju bättre är det, så länge man kan hantera det. Sen ska man ju såklart inte tro att man är någon slags ”supermänniska”. Jag skulle aldrig klara av att göra hälften av det jag gör om jag inte hade ett bra team och bra support. Men sen har ju jag jobbat sen jag var 20 år (är 39 idag), man ska vara ödmjuk för att saker och ting tar tid.

 

 

Du pratar om i er podd (Lillelördag med Anitha och Ann Söderlund) om - brinn, passion och ambition … att det spelar roll om man har något mål.

Ja, om alla som är entreprenörer vill komma någonstans, så är det ju aldrig fel att ta en projektledarutbildning till exempel. För idéspruta kan man vara i all ära, men det jag upplever (jag har själv jobbat som projektledare i många år) är att den grundutbildningen, den basen kan jag ju använda mig av vare sig jag driver eget eller till att jag sitter på ett produktionsbolag, reklambyrå eller e-handel. Om man inte förstår delen, produktion, distribution, så tror jag att man gör sig själv en otjänst. Att vara rolig och kreativ ska ju vara toppingen, det ska ju inte vara essensen. Man måste förstå allt runt omkring för när man väl ska börja realisera det sen så kan man inte stå där och inte ha någon aning om hur man ska göra det.

Därför tror jag det handlar mycket om att ändå kunna alla led. Och något som jag tycker är väldigt viktigt och framförallt när det kommer till kvinnor, det är att våga internet. Jag vet flera tjejer som inte har starta upp sina webshoppar för de tycker att det verkar jobbigt. Kan man inte så tycker jag att man ser till att lär sig det. Det finns inga genvägar.

 

Vad skulle du säga är det bästa med att vara entreprenör?

Jag har alltid känt mig lite ”malplacé” på många arbetsplatser. Men när vi var små arbetsgrupper i ett bolag, så fick alla på något sätt gå in i allas jobb, vi spånade mycket idéer ihop och då blir ju en arbetsuppgift väldigt kul. Men så fort du skalar upp det här till en större arbetsplats med större struktur, så kände jag många gånger att det var svårt för mig att inte trampa in på andras områden. Då kände jag aldrig att en roll var nog för mig, jag var tvungen att få göra flera roller annars var jag inte tillfreds.

Jag är både vänster och högerhänt, jag använder båda hjärnhalvorna lika mycket. Ibland kanske man måste inse att det inte är fel på arbetsplatsen utan att ens kompetens skulle pass bättre på en annan arbetsplats eller med en annan arbetsuppgift. Sen handlar det såklart mycket om mod och självförtroende att man ska våga ta saker och ting vidare. Det var ju ett jättesteg för mig när jag skulle börja designa porslin. Men det blir ganska tydliga bevis så fort det ger resultat vilket är väldigt kul. Alla mål är mätbara, allt du kan göra kan du påverka. Att få jobba nära din slutkund. Att få vara med och göra alla projekt och vara delaktig i alla ledningstoppar och att få skapa stora nätverk inom diverse grejer som är väldigt kul!

 

Vad känner du har varit den största utmaningen?

Ja men det är jättespeciellt att sitta med reklamationer och packa porslin för mig, allt det satt jag och gjorde manuellt det första året på mitt kontor. Det var massa arbete bara det att sköta logistiken. Men idag kan jag ju leja ut det, men det har givit mig jättebra förståelse och jag kan hjälpa med tips. Reklamationer om vad som gäller enligt lag och hur det ser ut, där var det flera saker som jag inte hade någon aning om till en början. Visst fanns det saker som jag tyckte var tråkiga att ta itu med men också väldigt viktiga att sätta sig in i. Jag tycker verkligen att allt man tvingas utsättas för är bra på ett eller annat sätt.

 

”Jag tycker att det är bra att få möjligheten att bygga ut hjärnan lite, och tänka på ett annat sätt.

Nya infallsvinklar är alltid bra”.

 

Vad skulle du ge för tips, eller vad man ska tänka på innan man ger sig ut i arbetslivet eller är sugen på att bli entreprenör?

Jag tycker inte att entreprenör är någonting man blir, det är någonting man är. Man är en entreprenörssjäl. Det som för mig är skillnad på en entreprenör och en entreprenör, är en person som slutför saker. Dom som lyckas genomföra och lyckas ta sig från punkt A till B. Men det är sällan det pratas mycket om punkt B. Jag tycker att det är superbra att kasta upp 10 000 bollar i luften och några trillar ner, men då ska dom som trillar ner gå hela vägen. Så jag tycker att man i grunden ska göra en SWOT-analys, och gör en ärlig analys. Finns det hot? Finns det stora konkurrenter? Ja då kanske det blir svårt och då kanske du ska tänka om. Man måste vara ärlig, någonstans måste realisten komma in. Sluta även att hemlighålla dina idéer, bolla idéer, har du en konkret idé, bolla den med människor. Visst finns det folk som kanske kommer sänka den, men ta med dig det. För det behöver inte betyda att det är slutet på din produkt. Men det kan göra att du måste tänka om på saker du inte tänkt på tidigare, och det är jättebra att få den feedbacken.

 

Intervju och text: Monica Tesanovic

Foto: Pernilla Thelaus

 

 

2 Comments

Markus Jones-Quartey: om att starta företag som student och hitta passion i arbete

2 Comments

Markus Jones-Quartey: om att starta företag som student och hitta passion i arbete

 

Markus Jones-Quartey är 22 år och kommer ursprungligen från Stockholm. Som många andra flyttade även han till Uppsala för att plugga, och har nu läst en 3-årig kandidat i beteendevetenskap. Till vardags driver han sitt företag Page Anchor som precis lanserat sin första produkt med samma namn. 

 
 
 

Kul! Berätta mer, vad är Page Anchor?

Vill du ha hisspitchen eller den långa? Page Anchor är en unik, ankarformad accessoar för böcker som motverkar att ens sidor stängs igen under handsfree-läsning. Produkten fungerar grymt som present och lämpar sig för såväl bokälskare, som folk som pluggar, jobbar, läser kokböcker eller helt enkelt älskar snygga accessoarer.

 

Hur kom du på idén?

pageanchor.png

Jag tror den här frågan besvaras som bäst om jag får ge lite kontext och berätta mer om mig själv. Sedan högstadiet har jag egentligen aldrig riktigt vetat vad jag tycker är kul i skolvägar. Alla mina ämnesval, universitetet inkluderat, har varit superbreda i hopp om att jag skulle lista ut vad jag gillade på vägen. Efter att ha testat lite olika extrajobb och pluggat ett år på universitet kände jag mig dock inte mycket klokare.

När jag i mitt andra universitetsår av en slump började lyssna på en entreprenörskapspodcast började jag dock känna hur intresset för detta växte. Jag lyssnade snart på podcasten större del av all min fritid och började läsa böcker som de tipsat om i avsnitten. Böcker hade jag liksom inte läst sedan Harry Potter i lågstadiet, så det var väl lite av en indikering på att detta var något utöver det vanliga som jag borde utforska.

Mitt första entreprenöriella sidoprojekt var en hemsida där studenter kunde dela sina litteratursammanfattningar och anteckningar, för att sedan bli belönade beroende på hur populära dokumenten var hos andra studenter. Jag lyckades ta fram en MVP (minimal viable product) som beta-testades av ett gäng studenter, innan jag kände att jag hade för mycket vatten över huvudet och la ner projektet. Detta ledde dock till insikten av att jag ville göra något enklare (trodde jag), typ ta fram en fysisk produkt och sedan sälja den—och det var väl egentligen startskottet för Page Anchor.

Själva uppkomsten av idén kom när jag en dag satt och pluggade inför en tenta. Eftersom jag lagt ner hemsideprojektet var jag tillbaka inne i idésprutarläge, så mycket av min pluggtid gick till att dagdrömma om affärsidéer. Hur som helst så stängdes min kursbok hela tiden igen medan jag förde anteckningar i mitt block, vilket tände glödlampan om en produkt som håller böcker öppna under handsfree-läsning. Nästa steg var att utforska marknaden för att se vilka produkter som redan löste samma problem. Efter att ha jobbat på idén i ungefär en vecka kom jag fram till att jag ville skapa ett livsstilsvarumärke och göra det till en designprodukt.

 

Snacka om att vara en problemlösare. Hur har processen varit?

Skitsvår, om jag ska vara ärlig. Jag började jobba på idén i hopp om att det skulle vara mycket enklare än hemsidan som jag lagt ner. Det visade sig inte vara sant, även om det kanske var lättare att komma igång. Svårt betyder dock inte tråkigt—jag har aldrig varit så passionerad över något, och tempot jag lär mig i är helt fantastiskt.

Header_PageAnchor.jpg

 

Vad har varit lättare eller svårare under vägens gång?

Det lättaste har väl såklart varit att jobba inom områden jag känner mig bekväm i, exempelvis grafisk design. Att ta fram prototyperna i produktens tidiga stadier skulle jag också säga var enkelt. Det är väldigt tacksamt att kunna 3D-printa prototyper för att komma fram till ett utseende man är nöjd med. Inte minst för att det går fort, men det är samtidigt näst intill gratis. Att starta under min studietid var även ett bra move, eftersom alla småkostnader kunde finansieras med CSN.

Det mesta har dock varit svårt. Jag har läst en väldigt bred utbildning och har inte haft några konkreta färdigheter att använda, så 99% har jag fått lära mig under vägens gång. Jag la exempelvis hela förra sommaren på att lära mig webbprogrammering från scratch, som sedan gjort att jag kunnat bygga och uppdatera hemsidan jag säljer genom utan hjälp. Finansiering har även varit en stor kluring. Jag ändrade riktning och slopade mina planer om att söka kapital från investerare. Istället gjorde jag det rätta beslutet och sålde min lägenhet. Nu bor jag istället i studentlägenhet för att minimera kostnader, och vinsten från lägenheten har precis räckt till att finansiera de större kostnaderna.

 

Varför ska man köpa Page Anchor?

Om du är en person som dras mot snygga accessoarer kommer du älska produkten, vare sig du använder den hemma, på jobbet, eller i skolan. För er andra fungerar den som sagt även utmärkt som en present.

 

Vad har varit det bästa med att se sin idé bli till verklighet?

 
 

Det är något väldigt speciellt med att hålla i en produkt man själv skapat; något som en gång bara varit en skiss i ett anteckningsblock. På ett mer övergripande plan handlar allt, för mig, om att vakna på måndagar och inte ha jobbångest. Jag tycker ofta att man läser om folk som säger att de brinner för ett arbete, och jag har aldrig riktigt förstått det förrän nu. Jag har alltid kopplat jobb med rastlöshet och ångest, så att hitta något som är raka motsatsen känns helt fantastiskt.

 

Fantastiskt. Dela med dig av dina bästa tips till studenter som själva vill starta eget företag?

Perfektion är inget annat än gift och något du måste släppa så fort som möjligt. Jag tror många lätt fastnar i onödig planering, typ utförliga affärsplaner och spekulationer som ändå inte kommer vara verklighetsförankrade ett halvår framöver. Ha istället en lös, mer övergripande bild av vad du vill göra, och fokusera på att lansera så tidigt som möjligt för att testa dina antaganden. Det spelar ingen roll att du inte vet vad du håller på med—löser du problemen när de väl dyker upp så kommer du lyckas ändå.

 

Vart kan vi läsa mer om Page Anchor?

Om ni vill få en bättre bild av varumärket kan ni följa oss på Instagram. Läsa mer gör ni på hemsidan.

 

Skribent: Monica Tesanovic

 

 

2 Comments

Michaela Forni: om drivkraft, drömmar och att vara en ung, framgångsrik kvinna

2 Comments

Michaela Forni: om drivkraft, drömmar och att vara en ung, framgångsrik kvinna

Michaela Forni är 27 år och halvitalienska, hon driver sedan cirka 14 år tillbaka sin blogg och är idag en av Sveriges största bloggare. Hon gillar god mat, rött vin, yoga och att skriva. Hon har nyligen släppt sin tredje bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr”, som är en bok om ångest, prestationskrav och perfektionshetsen man känner av i dagens samhälle. Den perfekta handboken för många. 

EA Stories fick möjligheten att träffa denna stora blogg-ikon (ja, lite starstrucked blev jag allt). Men att få sitta där och höra Michaela Forni berätta om sin resa, sina tankar och egna erfarenheter av att vara en ung kvinna med glöd, ambition och vilja i dagens samhälle var så otroligt givande.  

Vad tror du har varit din drivkraft till allt du har åstadkommit? 

Det har gått i perioder och har skiftat väldigt mycket och bytt skepnad genom åren. Men skapandet och viljan att skapa har alltid varit en stor drivkraft inom mig. Jag har även en stor kreativ sida som jag tycker om att utveckla. Sedan har pengar på senare år varit en intressant drivkraft, vilket kan vara att bo i en härlig lägenhet eller ha råd att se världen eller att i framtiden kanske köpa en bostad i ett varmare land. Inte att ha pengar för pengarnas skull. Jag har en vision om hur jag ser mig själv i framtiden, och det är den drivkraften som får mig att jobba hårt. Jag tror att många i yrkeslivet ibland glömmer bort att reflektera kring vad man gör eller vad man vill göra, och varför man vill göra det, varför man vill tjäna pengar. 

Har du stött på folk som blir provocerade av det du gör och att du faktiskt tjänar pengar på det? Har du haft bra människor omkring dig? 

Du menar att det provocerar folk att jag faktiskt vill komma någonstans? Nej det har inte provocerat folk. Men mitt yrke kan provocera folk, folk kan lätt förminska det. Det folk kanske ofta blir provocerade av är att när de inser att man faktiskt tjänar pengar på någonting som kanske verkar väldigt enkelt och som i deras värld många kan göra (dvs hålla på med sociala medier/blogga). Att driva blogg, sociala medier är exakt som att driva redaktionella utrymmen. 

Vad har varit den största utmaningen för dig som entreprenör? 

Allting är ju på något sätt en utmaning och man ställs ju inför dem hela tiden. Men jag tror nog att en stor utmaning i min karriär har varit mitt kön och min ålder. Att som ung kvinna så är det väldigt svårt att bli tagen seriöst och det är det som gör att jag verkligen står bakom den feministiska kampen så himla hårt. Jag har ständigt genom min karriär blivit ifrågasatt att jag är ung eller kvinna, och inte bara av män, utan även av andra kvinnor. Jag vill inte döma andra människor för jag vill inte att andra människor ska döma mig. Man måste vara öppen för att ge alla människor en chans, och det tycker jag i många sammanhang har varit en utmaning för mig. I många sammanhang har jag fått börja på minus, (nu kan jag bara tala för mig själv) medan män i min omgivning aldrig har behövt göra det. Jag har alltid behövt ge lite mer för att folk inte tror att jag har det i mig, och det har varit en utmaning. Ibland känner man ”nej jag skiter i det här, det är ändå ingen som tar mig seriöst” 

Men sedan har jag även haft tur som har varit omringad av väldigt många människor som har trott på mig. Män som har tyckt att det är väldigt viktigt att alla ska vara på samma nivå och hjälpt mig. Jag tror verkligen att det är jätteviktigt att medelåldersmän tydligt visar att man driver den feministiska frågan framåt, och jag är väldigt glad att jag har haft många sådana män runt mig. Bara för att man är ung så betyder inte det att man inte besitter kompetens. Men jag tror ändå att det har varit en bra utmaning, för jag tror någonstans att det kan ha varit en del i att jag alltid har gett det där lilla extra, vilket på lång sikt har lönat sig.

”Det har gått i perioder och har skiftat väldigt mycket och bytt skepnad genom åren. Men skapandet och viljan att skapa har alltid varit en stor drivkraft inom mig”

Hur gör du för att inte påverkas av alla kommentarer och mejl du får dagligen? 

Det är väldigt tufft, 95% av alla mejl jag får kommer inte upp på bloggen. Jag får tusentals mejl om året som berör, känslor, relationer och funderingar. Så det är klart att om jag är svag själv, så blir det jobbigt att läsa sådant också. Jag kanske har haft en tuff helg och börjar dagen med att kolla mina mejl där kanske 10 mejl har ämnesraden ”mitt hjärta har gått sönder”, ”jag vet inte om jag orkar leva”, ”snälla hjälp mig jag har panik” etc… Därför hänvisar jag till boken, för att där har jag verkligen sammanfattat allt. (och jag, Monica har läst den, och den är amazing!)

Har du något tips till unga entreprenörer, eller till de som vill ut och använda sig av sociala medier för att lyckas? 

Det är svårt att ge tips till folk som ska ut i den världen för alla är i den världen. Är du inte i den världen så vet jag inte vilket typ av företagande du driver. Jag känner inte till ett enda företag idag som inte finns på sociala medier. Sociala medier är ju vår andra värld, vi har den fysiska världen och sedan har vi vår digitala värld.

Men om jag ska ge ett tips till någon som vill jobba med sociala medier, att man själv vill in som influenser på något sätt så finns det massa tips. Men jag tror att det viktigaste är att göra sin egen grej och inte titta för mycket på vad andra gör. Jag tror att det är väldigt vanligt att när man går in så tittar man på vilka är störst? Men det finns ju redan en sån person, så det kommer inte fungera. Jag tror mer på att man ska göra det man själv vill, den man är och vad man själv tror på. Man måste skapa sitt eget innehåll och bygga sitt eget varumärke. 

Ett dröm- eller önskeprojekt som du skulle vilja göra?

Jag har lite idéer som jag har drömt att göra som jag håller på att förverkliga nu men det kan jag ju såklart inte berätta om. Det är det som är så tråkigt att vara entreprenör, man får inte berätta om allt roligt förens det finns någonting att visa upp! Annars så drömmer jag om att få jobba mer inom psykisk ohälsa, inte kanske bara grov psykisk ohälsa, men mer med det här vardagliga som hänger över typ alla människor idag. Att bygga platser där man lyfter upp de diskussionerna. Typ nästa steg efter min bok, det hade varit väldigt väldigt coolt att få bygga sådana platser. Det känns väldigt aktuellt och jag tror att det bara kommer att bli mer och mer aktuellt. Så det hade varit ett roligt nästa steg.

Läs Michaelas blogg här!

Intervju och text: Monica Tesanovic

2 Comments

Johanna Elming: om att tjäna pengar på sin hobby och vara kreativ

2 Comments

Johanna Elming: om att tjäna pengar på sin hobby och vara kreativ

Johanna blev nyfiken på att kombinera hennes intresse för illustrationer och design med att driva eget. Idag gör hon det många drömmer om - tjänar extra pengar på sin hobby! I denna intervju får du läsa mer om Johanna och ta del av hennes bästa tips för hur en hittar kunder.

Johanna, berätta lite om dina illustrationer och dig själv!

Jag pluggar ekonomi på Handels i Stockholm, driver eget och just nu frilansar jag med PR i Singapore! Sen mars förra året har jag haft min lilla webshop och designverksamhet på www.johannaelming.com. Motiven är enkla men ändå unika vilket passar de flesta och till bra priser! Jag älskar fotografier på plexiglas men ville göra något som kändes mer som en målning då mitt hem var dominerat av fotografier på natur och människor. Det var då jag började med scanografi, och sen blev min bestseller till - dödskallen ”MR BLOOM”.

Har du alltid varit kreativ?

Jag har alltid älskat att skapa saker, rita, måla, spela Sims, driva företag. Det är det som är det bästa med entreprenörskap, att det är en kreativ process på alla nivåer. Och på så sätt kan jag väl säga att jag har utvecklat min kreativitet från att rita och måla som mitt absolut största intresse till att vara kreativ för att hitta lösningar på hur jag ska få in det intresset i min vardag, exempelvis jobba med marketing, sociala medier, illustration och grafisk design.

Varför valde du att starta eget?

Jag ville tjäna extra pengar på min hobby och det är precis det jag gör. Jag kan välja precis vilken nivå jag vill lägga det på och villkoren är enbart mina. Jag lär mig också massor hela tiden i allt från analys till bokföring i praktiken vilket kan vara skönt när utbildningen känns teoretisk. Jag rekommenderar verkligen att driva eget som student.

Finns det något du önskade att du visste för 1 år sedan?

Jag önskar att jag hade haft någon att fråga eller bättre information att tillgå innan jag började, för då hade jag börjat tidigare. Det är verkligen så lätt att driva eget om man har något man tycker om att göra – det behöver inte vara nästa revolutionerande produkt, bara börja! Det finns inget att förlora.

Nu när du kommit igång, vad är ditt bästa tips för att hitta kunder?

Mitt bästa tips… Är att ha estetiskt tilltalande kanaler men framförallt att ta varje chans att prata om din produkt. Både för säljsyfte och feedback.

Vad händer i framtiden?

Jag frilansar i vår med sociala medier för ett svenskt företag i Singapore, men hoppas att kunna leverera massa nytt i webshopen till sommaren - So stay tuned!

Intervju och text: Johanna Elming / Marika Tedroff

 

 

 

2 Comments

 Magnus Helgesson: Det handlar om attityd, resten kan du lära dig

2 Comments

Magnus Helgesson: Det handlar om attityd, resten kan du lära dig

1982, endast 12 år gammal, startade Magnus Helgesson sitt första företag och blev då Sveriges yngsta företagare. 1993 startade han sedan, tillsammans med Ulf Haggren och Leif Olsson, första restaurangen i den restaurangkedja som sedan skulle bli en av Sveriges största.

Efter 17 år som anställd sa Magnus pappa upp sig från sitt första jobb för att starta eget. Det menar Magnus var början på ett tankesätt som han nu har med sig varje dag. Att allting händer av en anledning är något som Magnus tror starkt på. 

Detta citat från din bok ”Jag köpte kaffe för 6 340 kronor och sålde frimärken för 86 400 kronor” , är ju helt otroligt. Berätta!

Jag har en förebild som heter Jonathan Hart, och jag ville bli som honom. Det vill säga -  jag ville bli en self-made millionaire. När pappa en dag slängde ett brev med ett frimärke på, fick jag den sexiga idén om att rota i containrar efter frimärken. Jag rotade och rotade efter frimärken och var nära på att ge upp då jag bara samlat ihop 131 kronor på ett halvår. Min mamma sa till mig att ”det finns bara en skillnad mellan vinnare och förlorare - vinnare ger aldrig upp”. Det fick mig att fundera vidare - hur kunde jag effektivisera min idé? Jag kontaktade helt enkelt de som jobbade i växeln vid det företag vars containrar jag hade rotat i. Där och då lämnade jag mitt första affärsförslag någonsin. I utbyte mot kaffe fick jag alla frimärken insamlade från företaget och sålde sedan vidare mina frimärken för 86400 kr. Rätt bra, med andra ord.

Harrys, en av Sveriges största restaurangkedjor. Varför just Harrys? 

När jag var liten brukade jag handla tuggummi i en livsmedelsbutik i Falkenberg. Han som drev affären hette Harry Nilsson och jag älskade honom. Han satte aldrig upp några tuggummin på min mammas mjölknota utan han höjde bara priset på mjölken. Han var välkomnande och härlig. Den känslan saknade jag när jag började gå på restaurang i Sverige, så jag bestämde mig för att öppna ett eget ställe. Så då startades Harrys. 

Om jag möter någon med ett leende så ler de tillbaka. För vi människor speglar varandra.

Vad har varit den största utmaningen för dig som entreprenör?

Det har nog varit att förverkliga sina idéer. När man har en idé/tanke och sedan ska försöka få andra människor att hjälpa till och multiplicera den. Jag vill gärna försöka få folk att engagera sig, och vara med och driva mot ett gemensamt mål. Många, men självklart inte alla, är bekväma i att inte jobba för mycket. Så ibland känns det som att de andra bara vill jobba halvtid medan jag själv vill jobba heltid. Det är en stor utmaning som entreprenör än idag - att få människor att göra det de säger att de ska göra. 

Vad är det bästa med att vara entreprenör?

Att man är fri. Man kan göra vad man vill när man vill. Man äger sitt eget liv, så man kan helt enkelt bestämma ”vill jag göra detta eller vill jag inte göra detta”. Entreprenör för mig är någon som har bestämt sig för att göra sitt allra bästa utifrån varje givet tillfälle. Jag tycker att ordet entreprenör oftast förväxlas med en person som driver ett bolag, men så är det inte. Det finns entreprenörer överallt, man behöver inte utrycka sig starkt och synas överallt för att vara entreprenör. Varje människa vi möter på gatan kan vara en entreprenör. 

Jag log för mig själv när jag läste första sidan av din bok, Vägen till månen, för det var exakt så jag kände… 

”För när man träffar någon som det är lätt att samarbeta med, känns det som att man träffar en gammal kompis. Och Magnus har den där viktiga egenskapen att han ger så mycket mer energi än vad han tar. ”

Du verkar alltid så glad och positiv, vad är det som gör att du alltid har en positiv inställning? 

Min positiva inställning handlar om att bestämma sig. Att varje dag när man vaknar på morgonen inte tror att man bara vaknar för att man inte dog inatt. Utan att man vaknar för att det finns en mening med att man är här. Har man dessutom satt en mening till sitt liv och förstår vikten av tid, och kan vara tacksam för tid, så tror jag att positiv inställning kommer från tacksamhet. Jag är jätteglad att jag sitter just här, med två hela ben och armar och kan prata. Många förstår inte hur bra vi har det. Varje morgon ställer jag mig framför spegeln och tackar för 86 400 nya sekunder. Det ger mig jättemycket energi. Sen skrattar jag lite åt sig själv och det ger mig endorfiner. Jobbar man dessutom med endorfiner så blir det som en drog.

Men det handlar även om något som är ganska klyschigt men sant. Att möta andra människor som man själv vill bli bemött. Om jag möter någon med ett leende så ler ju de tillbaka. För vi människor speglar varandra. Om man tänker så hela sitt liv och sätter det som ett mål, att få så många som möjligt att må bra. Men det kan jag bara göra om jag själv mår bra. Jag kan bara börja älska andra människor om jag  älskar mig själv först. 

Många kanske vill vara entreprenörer, starta eget osv. men inte riktigt känner att man vågar för att man inte vet hur man gör eller vad man ska göra. Att man inte besitter den kunskap man kanske önskar att man hade. Där kommer du med ett ytterligare underbart citat i din bok… 

”Jag kan allt - bara du lär mig” 

Berätta, hur tänker du där och hur tycker du att man som blivande entreprenör ska tänka?

Det är en attitydfråga. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat, Stanford har gjort en undersökning på framgångsrika människor som visar att 87.5% är attityd och 12.5% är kunskap. Alltså, om någon vill bli entreprenör så måste man först ställa sig frågan varför vill jag bli entreprenör? Om man inte kan svara på den frågan får man stanna upp och gå tillbaka till själv. Ofta vill man bli entreprenör för att man vill äga sitt liv. Många tror att man sätter upp ett mål högt där uppe och att det går smooth dit men det gör det oftast tyvärr inte. Det krävs jättemycket instats som till en början kommer visa låga resultat, i mitten ger ungefär 97% upp… 3% klarar det. Det kommer komma en ”ge upp-linje” som man måste bryta igenom. Kan man bryta igenom den, så är det då det sker!

Hur hittar man ett bra team/medarbetare?

För att hitta ett bra team så tror jag absolut att det gäller att leta efter människor som är olik en själv. I entreprenörskap är grunden att man mår bra för då kommer det går bra. Basen för att må bra är god hälsa. Så för att hitta ett grymt team, så ska man ska hitta individer som är bra på just det de är bra på - för att få ett optimalt team. Jag tror definitivt inte på ”ensam är stark”. Utan man ska hela tiden leta efter pusselbitar. Det är endast utanför sin comfort zone som man växer. 

Har du något tips till studenter, hur ska man tänka under sin studietid för att vara förberedd för arbetslivet?

Attityd såklart! Förberedelser som möter möjlighet adderat med attityd är procent att lyckas. Så om man redan vet vart man vill så ska man förbereda sig för det. Man kan ju därför förbereda sig med massa olika saker, beroende på vilket mål man har. Om man förbereder sig och anser sig att rätt egenskaper, som krävs för det man vill så når man sitt mål. Oavsett mål. Modellen är så enkel. Man får det man fokuserar på. 

Vad sysslar du med idag?  

Är entreprenör. Jag föreläser nästintill dagligen, det har blivit mycket mer än vad jag trodde från början. Först trodde jag att det skulle bli ungefär 20 gånger om året, men det blir upp till cirka 150 gånger om året. Sedan gör jag även ett antal coachning-uppdrag. Jag gör även lite styrelsearbeten, jag sitter bland annat med i Sweden Hotels styrelse med 59 hotell i Sverige. Jag har även tagit in en rawfood-produkt i Sverige som heter JuicePlus, som är grym! Så det är en skön mix. Men det är JuicePlus som gör mycket av dom andra sakerna möjligt, det gör faktiskt att jag tjänar pengar när jag sover. 

Intervju och text: Monica Tesanovic

Ladda ner Magnus Helgessons bästsäljare "Vägen till månen" gratis HÄR.

2 Comments

Bakom Heja Livet-andan: träffa Emely och Carro

2 Comments

Bakom Heja Livet-andan: träffa Emely och Carro

Heja Livet - Nätverket för kvinnor där vi är med varandra, inte mot varandra.

Ja, det är precis vad Heja Livet är. Det är FB-gruppen en går in på för att hitta motivation, bli peppad och inspirerad. Caroline Levy och Emely Crona Stenberg står bakom nätverket och  jobbar aktivt för att behålla "Heja Livet-andan" i takt med att antalet medlemmar ökar och ökar. EA fick chansen att byta några ord med dessa supertjejer och om deras resa. 

Så, för alla tjejer som inte upptäckt Heja Livet än - berätta, vad är det? Varför startade ni Heja Livet?

Carro: Heja Livet är ett nätverk och ett forum för unga kvinnor, som helt enkelt handlar om allt i livet. Vi har en grupp på Facebook och anordnar events så att alla fantastiska tjejer faktiskt får träffas. Heja Livets fokus är att peppa, boosta, inspirera, dela med sig, att ge och på samma sätt få tillbaka. Att skapa en fin samhörighet kvinnor emellan.  Emely startade gruppen och jag kände bara att detta verkligen var något som behövdes, men att det skulle få så här fin respons kunde vi inte drömma om!

Emely: Efter många år i PR-branschen där projekt efter projekt avlöste varandra fick jag mig en tankeställare. Under min tid som PR-konsult jobbade vi ofta i grupp där många olika individer var involverade. Vi kunde under flera veckors tid ha daglig kontakt med alla inblandade, oftast kvinnor. Det skrevs lovord via mail, skickades uppskattande sms etc, men efter avslutade projekt (alltid lyckade) så var det som om denna ”vänskap” inte längre fanns. Det blev inga fler ”Godmorgon” om man möttes på bussen, om jag hamnade på samma tillställning som dem tittade den andra parten djupt ner i skålen med jordnötter istället för att möta min blick och bemöda mig med ett enkelt, Hej, hur har du det? Där och då insåg jag att klimatet kvinnor emellan måste få sig en rejäl utmaning. Jag ville förändra konkurrens-tänkandet och bemöta fördomar om kvinnor i grupp. Utforska vad som skulle hända om vi samlar en mängd kvinnor i olika åldrar på samma plattform, vart hamnar vi och hur blir vi unika?

Berätta lite om er. Har ni studerat? Jobbat?

Emely: Studerat och studerat, läst en eller två flummiga kurser inom mediekommunikation och något slags kreativt skrivande, men annars har jag bara jobbat sedan jag slutade gymnasiet och har trivts extremt bra med det. Nu har jag dock kommit till en punkt (30-års kris) där jag skulle vilja lära mig något nytt pga att jag är en rastlös typ så, vi får se vart jag hamnar under våren när det gäller studier!

Carro: Jag har jobbat sedan jag tog studenten inom PR och events. Jag klev in i den världen, utan att riktigt veta vad som väntade. Helt plötsligt har jag jobbat med det i mer än 10 år, och startade dessutom egen verksamhet inom PR för 1,5 år sedan. Jag har även ett smyckesmärke som heter ANIMUS och driver vid sidan om allt detta Heja Livet, så det är fullt ös. Däremellan lägger jag all min tid på mina kära, att äta gott och resa.

 Photo credit: Sofie Stenmark

Photo credit: Sofie Stenmark

Heja Livet är unikt, mycket på grund av den ständiga peppen och goda stämningen som finns i gruppen. Hur har gruppen lyckats undvika näthat och andra påhopp som vi annars ser i andra forum?

Emely: Inte ens vi har svaret, men det jag brukar svara på denna frågan är att det finns helt enkelt inte plats. Jag/vi som admin har satt en tydlig ram redan från början att sådant hör inte hemma här. Vill du slåss får du göra det någon annanstans.

Carro: Det är så häftigt! Vi vet knappt själva, då hela onlinevärlden oftast förknippas med just näthat, troll och aggressiva påhopp. Jag tror att gruppen är så fin, för att vi inte gjort plats för annat. Vi har från början varit tydliga med att Heja Livet ska ha en god ton och att det alltid ska vara vårt fokus. Det innebär inte att man inte får ta upp jobbiga saker, det gör väldigt många, men det handlar om hur man gör det. Att klaga, bråka och hata har ingen plats hos oss.

Hur ser framtiden ut för Heja Livet? Hur hoppas ni att gruppen ska utvecklas?

Emely: Vår dröm är självklart en större och bättre fungerande plattform utanför Facebook där valmöjligheterna är bättre och vi slipper riktade annonser som far fram vid sidan om alla inspirerande och grymma inlägg som gruppen innehåller. Ett HejaLivet stipendium är också en dröm och tanke som ligger och gror.

Carro: Vi vet inte riktigt hur framtiden ser ut, men jag är säker på att den är mycket ljus! Vi vill utveckla en egen digital plattform som är mer omfattande, och jobba ännu mer med det fysiska mötet. Sedan drömmer vi om ett Heja Livet stipendium och annat kul. En utmaning när vi blir fler i snabb takt, är att lyckas ha kvar den fina känslan som gruppen har nu, och vår förhoppning och vårt mål är att bibehålla det.

Jag tror att det kommer bli viktigare i framtiden med gemenskap, utbyte och samarbete mellan olika som en slags motreaktion mot en tid av individualism. Vad tror ni?

Emely: Jag som älskar att vara själv, men jag vill ändå känna en tillhörighet. Får jag själv bestämma när, var och hur jag måste samarbeta eller umgås så är allt på banan. Blir jag tvingad att mingla när det inte finns ngt att mingla om, då drar jag mig gärna undan och bokar om det till ett mer givande möte över en god lunch eller frukost istället.

Carro: Jag tror mycket på att känna tillhörighet, ha en gemenskap med en grupp, är väldigt viktigt. Det har jag växt upp med vilket absolut har influerat mig i hur jag är som person. Det tror jag blir ännu mer viktigt för många i en tid som ibland kan kännas väldigt mörk. Däremot har jag verkligen lärt mig älska egentid på senare år, och tycker det är viktigt för att ha tid för reflektion och för att kunna landa. Kombinationen är mitt recept för att utvecklas.

Ni är verkligen sanna (digitala) entreprenörer. Är chansen att driva eget något som lockar er?

Emely: Min mamma och pappa hade båda eget när dom levde, så självklart drömmer även jag om ”frihet”. Jag har haft turen att jobba på två fantastiska arbetsplatser med mycket frihet under ansvar med galna och kreativa personer, som anställd, det passade mig utmärkt. Men så fort jag måste ställa mig i ledet och ta lunch på bestämda tider, följa ”säljknep” jag inte står bakom eller inte kan bestämma själv hur jag vill framstå inför en kund eller ett projekt, då mår jag inte alls bra inombords. Så mitt svar är Ja, jag drömmer absolut om något eget som jag kan försörja mig på.

Carro: Jag har varit anställd i massa år, vilket gett mig otroligt mycket kunskap om både mig själv, andra och samhället, och har även två föräldrar som båda startat och driver eget. För mig blev det viktigt när jag kände att drivkraften att få skapa något eget och att få vara boss över min egen tid blev starkare och starkare. För tre år sedan startade jag mitt smyckesmärke vid sidan om mitt heltidsjobb, och för 1,5 år sedan tog jag steget och kör helt eget. Både smyckena och kreativa PR verksamheten Levy Creativity.

Jag/vi som admin har satt en tydlig ram redan från början att sådant hör inte hemma här. Vill du slåss får du göra det någon annanstans.

Vad har ni för tips till studenter där ute som kanske tvekar på deras val av utbildning och känner sig lite oroliga inför framtiden?

Emely: Min ängslighet släpper inte bara för att jag idag är vuxen. Jag är 30 år och söker fortfarande. Det kommer när det kommer och mitt enda råd är att flyta med, håll i dig när det stormar och släpp taget när vinden lagt sig. Det kommer vara supertråkigt men också jätteroligt på vägen  Lycka är ett gupp på vägen så se till att omfamna den när den väl kommer! Allt går, och och går det inte så går det ändå.

Carro: Det löser sig alltid! Trots att jag är vuxen, känner jag mig ofta som ett barn och söker svar. Jag tror mycket på att prova sig fram, och hitta sin väg as we go. Det är ju hela resan som är spännande, och det kommer definitivt gå upp och ner. Vad är det värsta som kan hända? Att man måste ta några steg tillbaka och ta en annan väg. Att man gör misstag som man lär sig av. Att man får börja om och ta nya tag. Allt det där som kan kännas jobbigt, kommer bara göra dig starkare. Mina tips: Våga säga ja. Våga säga nej. Lyssna på magkänslan. Kliv ur din comfort zone. Var inte rädd för att be om hjälp. Var modig. Backa bara för att ta sats.

Intervju och text: Marika Tedroff, Caroline Levy och Emely Crona Stenberg

Fortfarande nyfiken? Gå in på Heja Livets hemsida. 

2 Comments

Jason Dainter: BASE10, how to find a good team and the future of Uppsala

2 Comments

Jason Dainter: BASE10, how to find a good team and the future of Uppsala

Ingen av er har väl missat att Entrepreneurs Academy har flyttat in hos BASE10, Uppsalas alldeles egna tech startup-hub?!

Bakom detta fantastiska initiativ står serieentreprenören Jason Dainter, grundaren av Uppstart, tidigare Head of Brand Relations på Universal Avenue samt co-founder av både Ecomarket.com och Trooply. En riktig stjärna med andra ord. I denna intervju berättar han om framtidens kontor, vad studenter borde lära sig under sin studietid och hur han hamnade i Uppsala.

Tell us a little about you Jason; how did you end up in Uppsala after studying and working in England?


My background before Sweden was as an entrepreneur building various technology startups. At the time I was running an online eco-friendly marketplace that had just relocated to Shoreditch in London (also known as the 'Silicon Roundabout'). My girlfriend Karin (a Swede) wanted to come back to Uppsala to study and she convinced me to make the move (it didn't take much convincing!). Having worked in quite a few technology hubs and seen fast growth of the startup community in London, I saw many positive attributes in Uppsala (lots of technical talent, a strong university, good transport routes such as Arlanda/Stockholm nearby, and so on). I however also theorized that there was a lack of 'startup' culture in Uppsala when speaking to many of the entrepreneurs in the city and felt the main things missing were regular targeted and suitable events (especially for tech startups), and space to work. I set out on a mission to solve both of those problems!

You left Universal Avenue to work with  BASE10 here in Uppsala. What excites you the most about this project? 

I strongly believe that Uppsala has the potential to be a large global technology startup hub. As the fastest growing city in Sweden, and with many attributes already in place I feel the remaining 'problems' to solve, is creating a healthy events ecosystem and enough physical space for tech startups to work at. Realistically, this can be solved quite quickly. Uppstart was a big success, and the next event on 19th November expects around 1000 startups, investors, press and those interested in tech to attend at Uppsala Castle. More events are now materializing in Uppsala also such as the Uppsala Tech Meetups, the Uppsala Hackathon, Guerilla Office, and many others. Though there is still room for improvement on the events side, my focus recently now shifted over to the second remaining challenge which is work space, and hence started the first coworking center in Uppsala for technology startups called BASE10. I think the most exciting thing about the project is that it can become a success in a very short amount of time and could have a huge impact on the technology startup culture within Uppsala.

I heard  BASE10 is renting out working spaces for 1.5 years. Is this only a short term trial project?

The vision is to be very long term, but the building we are currently leasing has plans to be demolished at the end of December 2017. We'll, therefore, use that time to build the audience and BASE10 brand, and then will be moving to a new location after that (probably bigger, and certainly even better!).

We see more and more co-working spaces, mostly for startups, here in Sweden, especially in Stockholm. Do you think this is just a trend or are we permanently saying goodbye to traditional offices? 

Sweden was a bit 'late to the table' within Europe regarding coworking. Stockholm finally now has many successful hubs such as the fantastic Sup46, Epicentre, Impact Hub, Slottet, Knackeriet and many others. However a lot of this happened only within the six years I have been within Sweden. Traditional offices also serve a purpose, and the coworking culture doesn't really 'replace' offices if anything it acts as a compliment but in my view for a healthy startup ecosystem you need both. In order to have a thriving tech startup ecosystem, those startups need to have physical building that they can access (ideally for free, such as BASE10 which will have a free open areas that can be utilised), where they can meet likeminded people from different companies and organisations, attend events, and have an 'unfair' advantage through a network of targeted stakeholders (for example investors, or press). I think however, we will see many more co-working centers materialize over Uppsala in the next 5-10 years.

You have been working with several startups. People tend to talk about finding good teams and working with the right people. Easier said than done. How do you find a good team?

From an early stage finding a good co-founder (one, or more) is certainly a challenge. The people you found the company with not only need to be equally passionate about the problem you are solving, but they need to have a diverse range of useful and complimentary skills, but most importantly, they must like each other! (not as common as you might expect). Likewise, startups I have seen build very strong teams (for example Universal Avenue) have a very tight hiring process and aside from only hiring great talented people, they put a lot of focus on 'cultural fit' also, ensuring the people that join the team share common values aligned with the companies own values and mission. There is no textbook way to do this, and every company varies in how they do this, but nearly every question about hiring good teams comes down to culture (on both sides, the culture of the employee, but the culture of the environment you create for those employees to grow). 

Do you have any tips/advice to students? How should we use our time wisely? What are some important skills to learn?

Networking is a very important skill to learn early; that is often undervalued (or even not taught) at Universities. Having the ability to easily connect and learn from people better and smarter than you, is a key attribute to any successful entrepreneur (even after you become a successful entrepreneur). I would recommend therefore that students try to immerse themselves in many events and projects within the industry they are passionate about. Building a strong network normally solves many of the common challenges you hear about startups life, for example, how to find a co-founder, how to hire a good developer or staff employee, how to meet investors, and so on. Being a good networker is not about turning up selling yourself too hard either, its about building meaningful connections, and often about asking the question 'how can I help you?' when you meet someone new.

BASE10 is at Klostergatan 10 in Uppsala. You can email jason@base10.se or see our FB page for more details. 

 

 Base10

Base10

Text: Jason Dainter & Marika Tedroff

2 Comments

Weld låter dig bygga hemsidor utan att programmera

2 Comments

Weld låter dig bygga hemsidor utan att programmera

Weld - Build web apps with drag & drop. Så enkelt som det låter. Du behöver inte längre kunna programmera för att bygga en snygg hemsida eller app. EA har fått prata med Tom Söderlund, VD på Weld.

Vad är din bakgrund - hur såg livet ut innan Weld?

Jag läste på Handelshögskolan i Stockholm och startade sedan mitt första bolag inom mobilspel. Så fortsatte jag med dataspel i tolv år.

Var kom denna idé ifrån, har du själv inte haft tålamodet att lära dig programmera?

Runt 2008 så började jag tröttna på dataspelsindustrin. Jag hade massa idéer för mobilappar och webbtjänster, och ville försöka testa dem. Men jag tyckte det var så frustrerande svårt och långsamt att ta fram en första fungerande version (en “MVP”, även om ordet inte fanns då). Där någonstans föddes idén till Weld, även om det skulle ta flera år innan vi startade företaget.

Ni presenterar ett drag-and-drop-system för att bygga appar och hemsidor. Är det så enkelt och bra som det låter?!

Visionen bakom Weld, är ett verktyg som låter dig rekordsnabbt gå från idé till applikation. Tänk att du vaknar på morgonen med världens bästa idé, och på eftermiddagen lanserar du den. Idag kan man bygga hemsidor, landningssidor och enklare web-appar. På sikt ska man även kunna bygga mobilappar. Och ja: det är enkelt. Riktlinjen är att det ska vara lika enkelt som Keynote att använda. Men vi jobbar hela tiden med att det ska bli enklare att använda.

Jag såg att ni jobbat med Nike och IBM. Arbetar ni främst med startups eller större företag som dessa?

Vi har lite kunder på stora bolag, men vår viktigaste målgrupp är faktiskt entreprenörer i tidigt skede. Många entreprenörer använder Weld för att bygga en prototyp av sin app, eller en landningssida för att marknadsföra sin produkt. Men weld används även av marknadsförare som snabbt behöver få upp webbkampanjer.

Vad har varit svårast hittills?

Vår stora utmaning med Weld, är att ta någonting så komplext som programmering och göra det så enkelt att vem som helst kan använda det. Vi förändrar och förbättrar hela tiden vårt användargränssnitt.

Hur många är ni som jobbar på Weld idag?

Normalt är vi tre anställda, men nu över sommaren skalar vi upp med ett “growth & skunkworks”-team och kommer faktiskt vara 6–7 personer!

Avslutningsvis, har du något tips till en student, hur ska man tänka under sin studietid för att vara förberedd för arbetslivet?

Lättare sagt än gjort, men: “Hitta din passion”. Man kan komma långt med ett brinnande intresse. I början har man inte mycket erfarenhet att skryta med, men om det märks att någon är väldigt intresserad av ett område, så är det lockande för en arbetsgivare.

Text: Marika Tedroff

PS.

Hur bra är detta? Söker du nya utmaningar? Joina Weld som en summer intern, ansök HÄR.  (KLICK)

 

2 Comments

Swedish Tonic - från grogg till drink

2 Comments

Swedish Tonic - från grogg till drink

Uppsalastudenterna Gustaf Ytander, Viktor Eriksson och Anton Askenström vill förändra den klassiska GTn, från en grogg till en genuin drink. Resultatet? Swedish Tonic.

Berätta, hur kommer det sig att man börjar göra sin egen tonic?

Det började med att jag (Viktor) hade läst om att göra egen tonic på olika hemsidor och blev helt enkelt nyfiken på processen. Vi började med att beställa hem ingredienser och testade oss fram tills vi hittade en smak som kändes hundra. Då köpte vi flaskor och satte på egna etiketter som vi tryckte för hand hemma.

 Foto: Disa Hein

Foto: Disa Hein

Vad är idén bakom produkten?

Vi vill helt enkelt ändra bilden av en GT. Med Swedish Tonic är det inte bara en grogg, utan det är en unik drink. Swedish Tonic är något man vill ha framme på barbordet och något som förmedlar en viss känsla. Vi har jobbat mycket med design, formgivning och bra råvaror för att uppnå detta.

Vad har varit svårast hittills?

Det svåraste har nästan varit att ta fram receptet. Vi har prövat extremt många gånger men nu har vi äntligen hittat den perfekta, välbalanserade smaken vi var ute efter. Vidare har det varit mycket väntan på tillstånd och dylikt.

Är ni fler som jobbar med Swedish Tonic idag?

Idag är vi fyra stycken som jobbar med Swedish Tonic. Det är vi tre och Disa Hein, som hjälper oss med alla bilder och design till vår hemsida. Vi har alla specifika områden med olika ansvarsområden vilket gör att vi kompletterar varandra bra.

Ni ställde upp i Affärsänglarna hörde jag. Hur gick det?

Ja vi ställde upp och vi är riktigt nöjda med vår pitch. Mer kan vi inte säga, det får ni se senare i maj helt enkelt.

SWEDISH TONIC.

Text: Marika Tedroff

2 Comments

ADRIAN SWARTZ från Cruitway öppnar dörrar för nya jobb

2 Comments

ADRIAN SWARTZ från Cruitway öppnar dörrar för nya jobb

I takt med digitalisering, att vi använder mobilen mer och mer, och att arbetsmarknaden skiftar till nya sätt att arbeta på, har en ny efterfrågan skapats. En efterfrågan om en användarvänlig, enkel och effektiv jobbtjänst. Problemlösaren och entreprenören Adrian Swartz såg möjligheterna i arbetssökarnas trassel och skapade Cruitway. Cruitway matchar unga talanger med arbetsgivare och jobb utefter kandidatens personliga profil. Cruitway 2.0 är dessutom på agendan vilket kommer röra till det rejält för rekryterings- och bemanningsföretagen. Adrian berättar för EA om Cruitway 2.0, vad han tittar efter när han anställer och hur man hittar ett bra team. Häng med!

Berätta, varför bestämde du dig för att driva eget? Hur insåg du att du ville starta eget?

Jag har alltid varit en kreativ och nyfiken person, och jag har alltid gillat att skapa saker. Idag ser jag mig fortfarande som en skapare, och just i detta fall skapar jag ett företag med ett team och en produkt. Min entreprenörsresa började med att jag på gymnasiet valde kursen UF (Ung Företagsamhet) där vi startade ett företag som sålde grytvantar i silikon. Jag satt plötsligt på mitt rum som 17-åring och beställde hem grytvantar från Hong Kong och försökte förstå momsen, handelstullarna och produktionen. Bokföringen skötte jag helt själv, och vi sålde vantarna på marknader, via Tradera och vår hemsida. Mitt skåp i skolan var fullt av grytvantar och en kassa med kontanter för växel. Mitt i allt detta insåg jag att entreprenörskap var något spännande som jag ville utforska mer i framtiden.

Var kom idén till Cruitway från, var det efter för många timmar på arbetsförmedlingen?

Nja, arbetsförmedlingen är väl fel ställe om man ska få ett jobb. Skämt åsido, jag har faktiskt inte sökt så många jobb eftersom jag drivit eget företag. Det var en kompis som pluggade som tog upp hur jobbigt det var att söka jobb. Vi började tillsammans ifrågasätta detta - varför fungerade det så dåligt? Kan vi göra processen bättre och lättare? Därför valde vi att skapa en tjänst som samlar in och matchar personen med jobbmöjligheter på ett användarvänligt sätt i mobilen.

Vad är nästa steg för Cruitway?

Vi startade utvecklingen av ett Cruitway 2.0 förra sommaren, vilket kommer förändra stora delar av arbetsmarknaden till ännu enklare och snabbare. Vi har redan släppt några uppdateringar, så som en karriärprofil och ett sätt att ansöka till jobb på en minut i mobilen. Nästa del av Cruitway 2.0 är en hel rekryteringsplattform för företag där de får egna konton där de kan söka upp kandidaters profiler, hantera ansökningar smidigt och dessutom hyra in personal för uppdrag vid behov. Vi kommer matcha kandidaten och företaget direkt via vår plattform, utan mellanhänder. Det är ju egentligen sjukt att man ska registrera sig i så många rekryterings- och bemanningsföretags CV-databaser samtidigt som man dessutom ska registrera sig i företagens system och på platsannonssajter. Vi öppnar upp marknaden istället i en enda digital plattform. Alla branscher håller på att digitaliseras, det kommer även ske i stora delar av rekryterings- och bemanningsbranschen, även om det är människor i fokus. Vi vill vara de som driver den utvecklingen.

Vidare så rör vi oss mer mot ett flexiblare arbetssätt där folk vill ta uppdrag de själva väljer och sätta sitt eget schema. Cruitway kommer inom en snar framtid att erbjuda även den möjligheten – att få betalda uppdrag, till exempel vid sidan av plugget.

Har du något tips till studenter; hur ska man maxa studietiden när man pluggar?

Jag har själv faktiskt inte pluggat då jag kom på tidigt att jag istället ville driva bolag. Däremot, utifrån min egen erfarenhet tycker jag att man ska göra så mycket praktiskt som möjligt vid sidan av plugget, så länge man fixar kurserna. Allt beror på vad man vill göra, men att kunna visa på engagemang och drivkraft är viktigt i de flesta jobben. Starta eget projekt, var med i en förening, joina din studentkår.

För att spinna vidare på frågan, vad skulle ni titta efter när ni anställer?

Vi tittar mycket på just att du kan visa på driv och engagemang. Kunskap inom det du ska jobba hos oss är såklart viktigt, men förmågan att lära sig snabbt är ännu viktigare. I en start up, men även utvecklingen överlag just nu, rör sig så snabbt att du måste kunna anpassa dig och ständigt fortsätta lära dig. Till vårt bolag letar vi efter entreprenöriella personer som tar initiativ, hittar lösningar och kan ta ansvar för att projektleda sig själv och sitt område. I personlighet tycker jag prestigelöshet och ödmjukhet också är viktiga egenskaper.

Har du något tips till blivande entreprenörer, eller kanske något misstag du gjort som du lärt dig något från?

Oj, jag har gjort massor av misstag. Man gör fel och lär sig dagligen, det hör till entreprenörskapet och det är så man lär sig på riktigt. Framgångar är ingen bra lärare. Mitt bästa tips är väl därför att börja göra. Det gäller alla, även för de som drivit bolag i flera år. Man kan inte vänta eller planera i flera månader, utan man måste ut och göra saker – till exempel sälja samtidigt som man utvecklar en produkt, då upptäcker man ”misstagen” i produkten som behöver rättas till.

Slutligen, hur hittar man ett bra team?

Det är viktigt att man kompletterar varandra, och faktiskt även att man har egna roller. Det är lätt att som litet team tro att fördelning kommer lösa sig efter ett tag, men då underskattar man ansvarsuppdelning. Även om jag värderar dynamik och frihet högt så är roller rätt viktigt för att man helt enkelt arbetar mer effektivt då. Det är även extremt viktigt att hitta personer som delar samma vision som du, och verkligen vill vara med långsiktigt på resan, det är då man får det där engagemanget och teamkänslan tillsammans.

Text & intervju: Marika Tedroff

2 Comments

Crowdfunding 2.0: Möt Daniel Daboczy från FundedByMe

2 Comments

Crowdfunding 2.0: Möt Daniel Daboczy från FundedByMe

FundedByMe är en crowdfunding-plattform med en solklar twist. Istället för att supporta en produkt blir du även delägare i företaget du investerar i. FundedByMe har alltid levt som de lär. De har själva finansierat sin verksamhet genom crowdfunding for equtiy och har mer än 500 delägare. I maj öppnar de dessutom en ny crowdfunding runda så att fans av crowdfunding kan få investera i dem igen. Anmälan görs HÄR.  EA fick byta några ord med grundaren Daniel Daboczy som berättar hur man får folk att vilja investera och avslöjar de tre grundingredienser som behövs för en lyckad kampanj.

Först och främst, vad är det för skillnad på Kickstarter och FundedByMe?

På Kickstarter donerar du pengar mot att du kanske får en present/pryl när saken är klar, om den blir klar. På FundedByMe blir du delägare och du får aktier i bolaget, det är helt enkelt ett nytt sätt att investera. Framtiden för crowdfunding är just det, delägarskap.

De som kampanjar hos er vill ha finansiering. De vill ha support för att kunna förverkliga sin dröm. Ni vill att folk ska våga investera. Hur når ni det målet?

Vi ser att det finns två viktiga tillvägagångssätt.  Det första sättet att få folk intresserade är att skapa trygghet och förtroende. Vi har byggt upp förtroende under fem års tid och det fortsätter vi jobba på varje dag. När vi började var vi udda fåglar, jag är en rumänsk konstvetare och min medgrundare är en afrikansk kodare. På papper lät det tveksamt att vi skulle kunna förändra finansvärlden.  Det andra sättet är enkelhet. Man måste förstå hur det går till och kunna få insyn i hela processen. Investeringar på börsen kan innebära mindre risk men där har du ingen egentlig insyn samt kan påverka. Med FundedByMe har du mer underlag och mer insikt i företaget, du vet exakt vad du köper. Med mer insikt kommer även förtroende.

Vad har ni för krav på de som kör en kampanj hos er?

Vi har väldigt höga krav. Det ska finnas trovärdighet, transparens och bra paketering. Vidare ska det som hävdas vara 100% sanning. Vi försöker undvika att döma affärsidéer men vi tittar absolut på genomförandegrad och trovärdighet. Det är sedan entreprenörens ansvar att övertyga de som eventuellt överväger att investera i bolaget.

Har du något tips för en lyckad kampanj?

En bra kampanj innehåller tre grundingredienser.

 Foto:  Briget Pivac

Foto: Briget Pivac

1. En bra pitch som fångar intresse. Förklara vad du gör, för vem, hur och varför folk ska investera.

2. Ett bra team bakom kampanjen.

3. Bra stabilt underlag. Vi snackar främst dokumentation som bygger trovärdighet (affärsplan, ekonomiska kalkyler, data, artiklar).

Vi har sett briljanta kampanjer misslyckas. Vissa tror att det räcker med att bara skicka ut ett mail till en affärsängel. Du måste jobba hela tiden under kampanjen och energin måste vara hög. Fortsätt sök. Ligg på och var igång.

Har du något råd för den som vill starta eget?

Ja, börja bara utan att låta smågrejer komma ivägen. Ta det första steget. Sälj! Kör bara. Hellre misslyckas snabbt så att du lär dig, kan ta ett steg tillbaka förbättra och sedan försöka igen.

Intervju: Erik Alenrud & Marika Tedroff

2 Comments

Niklas från Klarna om framgången, påsen med pengar och avhoppet

1 Comment

Niklas från Klarna om framgången, påsen med pengar och avhoppet

Jag har nog alltid haft den tanken även om det fick bli ett vanligt bolag först. När vi startade Klarna var det initialt pengarna som var drivkraften, men med tiden blev det tydligt att prioriteringarna förändrades.

Det är gått 11 år sedan Klarna grundades av Handelsstudenterna Niklas Adalberth, Viktor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski. Klarna värderas idag till 19 miljarder kronor och är en lysande framgångssaga i startup-världen.

Entrepreneurs Academy tog ett snack med nyligen avhoppade vice Vd:n Niklas Adalberth om starten, pengarna och vad som händer nu. 

Beskedet om att du skulle lämna ditt arbete som vice VD hos Klarna kom i höstas, istället ska du nu ägna dig åt socialt entreprenörskap? Vad innebär det?

Tanken är att köra igång den 1 april men exakt vad det kommer att bli har jag inte riktigt gått ut med än. När man drivit techbolag i 11 år är det inte direkt jättelockande att driva ett sådant igen. Samtidigt har jag lärt mig otroligt mycket på vägen och kan man använda den kunskapen och pengarna jag lyckats bygga upp via Klarna skulle det kännas otroligt meningsfullt och roligt. 

Kort sagt handlar det helt enkelt om att utnyttja den kunskapen, och att försöka hitta initiativ som normalt sett innebär för hög risk för att vanliga välgörenhetsorganisationer skulle vilja gå in. Där tror jag att det finns en lucka idag och det är den jag vill fylla, målet är inte dra igång en startup och tjäna en massa pengar.  

Blir det i Sverige eller någon annanstans?

Det kommer drivas ifrån Sverige men tanken är att försöka nå de som är mest utsatta i samhället och det är oftast utanför Sveriges gränser. 

Det känns som att det nästan är, ursäkta uttrycket, trendigt att hålla på med socialt entreprenörskap. Niklas Zennström är ju en känd figur i sammanhanget med sitt Zennström Philatrophies. Vad tror du det beror på? 

Bra fråga, det här har ju funnits i USA i flera hundra år. Titta exempelvis på de stora industrialisterna såsom Rockefeller (John D, grundare av Standard Oil och senare Rockefeller Foundation som sedan 1913 arbetat med välgörenhet reds. anm.) och Carneigie (Andrew, grundare av Carnegie Steel som donerade hela 90 % av sin förmögenhet reds anm.). I USA har det varit helt naturligt att göra så medan vi i Sverige gått via vår skattesedel, låt oss säga det är 1% av BNP som går till välgörenhetsorganisationer såsom SIDA och andra. Vi har väl känt att det räcker. Men har man haft den enorma turen i sitt liv som jag har haft och dessutom är född i Sverige vill man ge tillbaka. Sedan handlar det nog om att man inte blir lyckligare bara för att man är rik. 

Har det alltid varit en tanke, att någon gång syssla med välgörenhet, eller har det kommit med tiden och pengarna?

Jag har nog alltid haft den tanken även om det fick bli ett vanligt bolag först. När vi startade Klarna var det initialt pengarna som var drivkraften, men med tiden blev det tydligt att prioriteringarna förändrades.  

När man startat ett företag och sedan drivit det i 11 år måste det väl vara lite vemodigt att sluta? 

När vi körde igång signade vi ett aktieägaravtal som innebar att vi inte skulle göra någonting annat under 2 års tid och då kändes det som en enormt lång tid. Men sedan gick de 2 åren jättesnabbt och blev till 3, till 4, till 5 och till slut hela 11 år. Någonstans har jag hela tiden haft en horisont på 2 år till men så kom nya kickar och milstolpar som man trodde skulle förändra ens liv bara man nådde upp till dem. Ska bara göra det här eller det där först, ska bara expandera till Tyskland först eller bara expandera till USA och så vidare. Det var ett enormt svårt beslut att säga upp mig även om jag haft det i bakhuvudet under en lång tid. Så visst var det absolut vemodigt innan jag fattat beslutet. Men när jag väl hade bestämt mig kändes det helt naturligt. 

Var det en relief?

Det var en jättestor lättnad. Jag kommer ihåg att jag låg där i sängen och kunde inte sova på kvällen, så jag gick in i badrummet och dansade för mig själv. Helt sjuk känsla.

Vad sa de andra runt omkring?

De flesta var förstående men man kan väl säga att det fanns två läger. Vissa hade svårt att förstå varför jag skulle sluta när det gick så bra, medan andra liksom tyckte att det var på tiden, att jag orkat köra på alla de här timmarna dag ut och dag in under 11 år. 

Ni startade Klarna under studietiden på Handels, är det att föredra? Att starta företag medan man fortfarande studerar?

Jag skulle säga att det absolut är det bästa tillfället man har i sitt liv att testa på att starta bolag. Har man en lucka i sitt CV för att man försökt starta företag är det fördelaktigt. Man lär sig enormt mycket, man har inte börjat med dyra vanor eftersom man är van att leva på studielån, och man kanske kan ta lite extra kurser för att få extra CSN att använda under starten. Dessutom får man ett enormt kontaktnät med likasinnade som eventuellt passar bra som medgrundare. 

Nu lyckades ni otroligt väl. Är det ändå att föredra även om man misslyckas?

Ja! När jag har rekryterat på Klarna har jag tittat efter just det. Ser jag någon som har provat att starta eget är det en otroligt bra merit. Det visar att man har ambitioner, vågar möta utmaningar och är villig att smutsa ner händerna. Dessutom är risken mindre att personen sedan säger upp sig för att starta eget eftersom den redan har provat på det. Kort och gott är det en jättebra erfarenhet på alla sätt.  

Så säg att man startar ett företag och det börjar rulla, hur vet man då när det är dags att överge plugget och satsa all in på sitt företag?

Det är ett stort beslut men jag tror att mycket med företagande handlar om att minska barriärerna. Man börjar inte med att lägga all sin tid på företaget utan börjar kanske med 10 timmar i veckan, helger och annan ledig tid. Sedan när man ser att det funkar, när man fått in sin första kund till exempel, så kommer man överens med sina medgrundare om att kanske hoppa nästa kurs eller tenta. 

Du tog ändå din examen från Handels tillslut, trots att Klarna redan var en solklar framgångssaga, det kan ju tyckas lite onödigt?

Så här i efterhand var det ju ganska knäppt. Det var väl kanske enbart för att göra mamma och pappa glada. 

Nu i vår ska Entrepreneurs Academy ha en entreprenörstävling likt den ni deltog i på Handels. Jag har hört att ni blev totalsågade, hur tar man sig upp från det? 

En kombination av två saker. Dels var det en person i publiken som sa ”Kör bara kör, de har ingen aning” och det skapade en känsla om att vi skulle visa att de hade fel. Sedan berodde det också på någon slags insikt om att man ju själv har bättre koll på sitt bolag och sin idé än vad juryn har. Den insikten ger en självförtroende som är en jättefördel.

Vilka var era största hinder?

Vi hade ju en idé om att starta ett teknikbolag men kunde för det första ingen programmering. Dessutom var det ett finansbolag och vi hade ingen tillgång till finansiering. Efter ett tjugotal investerare som alla tackat nej träffade vi Jane Walerud och av henne fick vi 600 tkr i investeringskapital mot 10 % ägarandel. Bolaget värderades alltså till 6 miljoner utan någon mer avancerad kalkyl än en enkel powerpoint så det kan man ju säga var väldigt generöst.

Samtidigt gav vi upp en del av företaget till utvecklarna som byggde systemet. Det var tufft, men vi kände någonstans att vi kör. Jag tror att många drar sig från att göra så men ibland är det som behövs. Innan man har erfarenhet och är ung har man inte så mycket att gå på och då kanske det krävs att man ger upp mer för att man ska kunna köra. Huvudsaken är att man kommer igång.

Klarna-andan har man ju hört tals om, hur lyckades ni skapa en sådan stark kultur på Klarna?

Det blev så med tiden, även om vi har haft en massa knäppa idéer om kulturen. Vi tog till exempel in en Chief CulturalOfficer, en person i ledningsgruppen som skulle ha ansvaret för hela företagskulturen. Det var så Google och andra stora företag hade gjort och vi trodde liksom att vi kunde outsourcakulturen till en person på hela företaget.

Det gick såklart inte alls, för det funkar inte så. Kultur handlar om att såsom vi agerar så kommer alla andra agera också. Om vi försöker visa vår drivkraft kommer alla andra försöka göra det också. Går vi hem klockan tre går alla andra hem kvart över tre. Allt handlar om hur du beter dig framför dina anställda. 

Din medgrundare Sebastian Siemiatkowski var på Sthlm Tech Fest i höstas och diskuterade Fintech-branschens framtid. Han var ganska kritisk mot storbankerna och menade att de behöver bli bättre på att möta digitaliseringen. Vad tror du kommer hända? Vilka delar kommer Klarna och andra liknande företag vara med och fajtas om i konkurrens med bankerna?

Alla delar, bankerna har funnit väldigt många år. De har byggt upp strukturer och väldigt komplexa system från typ 80-talet som man kanske inte ens vågar starta om. Jag tror att det finns utrymme i varenda del i bankerna att kunna utmana med tekniska kundvänliga lösningar. Det är nog väldigt lätt att beskylla dem för att vara långsamma men jag tror att det är väldigt svårt för dem att vara snabbfotade. Det är ju det man har som fördel med att vara en startup, man har inget som behöver förvaltas utan kan fokusera på att bara springa framåt. Sedan tror jag inte att bankerna bara sitter och rullar tummarna utan att de har väldigt ambitiösa planer på att möta kraven. Om det handlar om att köpa upp startups eller försöka byta ut sin befintliga teknik kommer att visa sig, men förmodligen både och. 

Sista frågan! Om du skulle ge 5 tips till unga entreprenörer, vad skulle det vara?

1. Minska barriärerna och våga! Avsätt tid på helgerna, säg inte upp dig det första du gör. Ta små steg i taget och öka tiden du lägger på företaget allteftersom. 

2. Våga exponera dig. Många tycker idén är det viktigaste men det handlar inte om idén, det handlar om vad du gör med den. Ingen idé är unik. 

3. Fokus! Hårt arbete är det som gäller. Det är samma sak som om du ska bli en elitidrottare, det gäller att satsa och göra det bra. 

4. Arbeta nära kunderna. Jag ser väldigt många bolag som inte tar fram produkt nära kund, och när produkten väl släpps är det inte alls det som kunderna vill ha. 

5. Starta bolag med vänner och kom överens om ambitionsnivå innan. Det är inte så noga med att ha specifika kunskaper, det som behövs är arbetskraft och vilja. Oftast känner man människor med samma sorts bakgrund och kunskap men rollerna brukar bli tydliga efter ett tag ändå.

Intervju och text: Linnea Nyman

1 Comment

Hasti och Hedieh riskerade allt för att starta DeoDoc, deodoranten som du använder down there

Comment

Hasti och Hedieh riskerade allt för att starta DeoDoc, deodoranten som du använder down there

”Ena gången så är det folk som vill halshugga en för att man tagit fram produkten medan andra gången så träffar du folk som geniförklarar dig”

 

Hedieh hoppade av sin karriär som kirurg på Karolinska och Hasti tackade nej till toppjobb efter sin examen från Handels för att tillsammans lansera DeoDoc, deodoranten som används down there. De två systrarna tog en stor risk för att satsa på något de verkligen trodde på, och de vann. Stort. Entrepreneurs Academy fick chansen att prata med en av systrarna, Hasti, om deras resa som entreprenörer och hur man avdramatiserar ett ämne som intimhygien. 

Intervjun sker över skype och oron finns över att det kan bli svårt att få bra kontakt och dialog sådär över nätet, men bara några sekunder in i intervjun ställer Hasti frågan om jag hört talas om uttrycket pungsvett någon gång, och alla isar är plötsligt brutna.

Haha jo men det har jag hört talas om.

Det uttrycket existerar ju av en anledning. Det många inte vet är att vi har exakt samma svettkörtlar vid våra intimområden som under våra armar så då borde man ju kunna utveckla en deodorant för intimområdet tänkte vi, det var så idén till DeoDoc föddes.

Det hade jag ingen aning om, vad spännande!

Det är det många som inte har, inte ens min syster som är läkare visste om det. Det är ingen koppling man drar själv. När man får reda på det så förstår man att det inte är så konstigt att vi inte luktar blomma 24/7 i underlivet för man svettas ju där precis som vid andra områden på kroppen. Så där trillade polletten ner för oss.

Det låter ju rimligt, så din syster har jobbat och jobbar som läkare, vad har du gjort innan?

När vi först fick idén så studerade jag på Handelshögskolan i Stockholm. Då föddes idén av att vi själva upplevde oönskad odör och under den här perioden så fick min syster väldigt mycket frågor om detta. Det många gör idag är tyvärr att de tvättar intimområdet alldeles för ofta, man använder fel produkter som bodylotions eller parfymer, så vi märkte verkligen att behovet fanns.

Så hur tog det sig från att ni började prata om det till att ni faktiskt startade företaget?

 Vi fick idén i oktober 2012 och kände direkt att ”varför har ingen gjort det här tidigare?”, så då började vi scanna av marknaden. Vi såg att det fanns intimdeodoranter i USA, Australien och Storbritannien. De produkterna såg dock ut och luktade som vanlig WC spray som folk dessutom inte använde, de luktade kärringparfym helt enkelt. Så då började vi tänka att vi skulle kunna göra det mycket bättre själva och där började hela processen.

Vad skulle du säga är nästa steg när man väl har en idé?

Det viktigaste är att man gör sin research. Alla kan ju ha idéer, idéer är väldigt bra, men i slutändan handlar det om hur väl du faktiskt utför din idé. Så det skulle jag säga är det viktigaste, att man gör sin hemläxa ordentligt. Kolla marknaden, konkurrenter och vad du kan förbättra. Vi tog hem de produkter som redan fanns och testade dem själva för att se vad vi kunde göra bättre helt enkelt.

”Det viktigaste är att man gör sin research. Alla kan ju ha idéer, idéer är väldigt bra, men i slutändan handlar det om hur väl du faktiskt utför din idé. Så det skulle jag säga är det viktigaste, att man gör sin hemläxa ordentligt”

Hur var det att starta ett företag inom ett helt nytt område? Med en produkt som de flesta nog inte ens kunde tänka sig skulle finnas?

Det har varit väldigt spännande att göra en ganska unik produkt, något annat som inte alla andra gör. DeoDoc är ju en produkt som väcker mycket åsikter, tankar och känslor, men det har varit väldigt kul. Ena gången så är det folk som vill halshugga en för att man tagit fram produkten medan andra gången så träffar du folk som geniförklarar dig. Så det är verkligen brett med reaktioner.

Hur gör man för att inte låta negativa reaktioner påverka en?

Där hamnar återigen svaret i att man har gjort sin research. Vi vet vad vi har tagit fram för produkt. Min syster är läkare och vi har teamat ihop med en professor i gynekologi så det är viktigt att vi vet att ur en medicinsk, gynekologisk och vetenskaplig synvinkel inte gör något som är fel. Därför känner vi oss väldigt trygga med produkterna. Det kommer alltid vara så att folk har åsikter om produkter och tjänster men det vi har tagit fram är baserat på vetenskaplig fakta. Det är ganska svårt att säga emot det.

Var det svårt för er att pitcha till investerare eftersom att intimhygien är ett känsligt ämne?

Jo, många blir väldigt generade och tycker att det är jobbigt, men i och med att vi har jobbat med det här så pass länge har vi tappat alla hämningar och spärrar, vi tycker inte att det är konstigt längre. Vi märker att folk reagerar, fnissar lite och vrider på sig i stolarna, dom tycker att det är lite genant och jobbigt liksom. Så på föreläsningar och möten så brukar vi alltid börja med att ställa frågan som jag ställde till dig ”har ni hört uttryck som pungsvett?”, då blir folk lite chockade samtidigt som det fungerar som en icebreaker. Så genom att avdramatisera med humor och ärlighet om att vi själva upplevt det blir det inte lika jobbigt för dem som lyssnar.

”Vi märker att folk reagerar, fnissar lite och vrider på sig i stolarna, dom tycker att det är lite genant och jobbigt liksom”

Grymt att ni får DeoDoc att fungera både som produkt men även som ett sätt att avdramatisera ett känsligt ämne. Är det en del av er plan i längden också?

Absolut. Vi känner att någon behöver göra någonting nytt för att folk har inte koll på sitt intimområde. Man vet inte vilken åkomma som är vad. Så vi vill dels ta fram en produkt som bidrar till bättre livskvalité men i det stora hela som bidrar till bättre livshälsa. Vi försöker få de vi jobbar med att ta upp ämnet genom att informera och utbilda, sen ska vi också starta en underlivspodd där vi kommer ta upp ämnen och funderingar där det inte finns några bra svar än.

Om vi lämnar underlivet ett tag och går över till entreprenörskapet; har ni alltid vart sugna på att bli entreprenörer?

Jag har väl alltid tänkt att det vore häftigt att starta eget men aldrig något som jag tänkt att jag skulle realisera. Medan min syster alltid vara väldigt uppfinningsrik, har hon sett ett problem har hon alltid försökt göra det bättre. Så hon har väl mer haft det i sig, bara att hon inte visste att det var det man kallar entreprenörskap.

Hur är det att vara entreprenör? Vad är det bästa?

Det bästa är att jag jobbar för mig själv. Alla timmar jag lägger ner gör jag för mig själv i slutändan. Vi är väldigt fattiga men väldigt lyckliga, och det säger en del att jag valde att tacka nej till toppjobb efter examen, det visar på att jag älskar vad jag gör.

”Vi är väldigt fattiga men väldigt lyckliga, och det säger en del att jag valde att tacka nej till toppjobb efter examen, det visar på att jag älskar vad jag gör”

Har du några tips till de som vill starta eget? Något som ni lärt er på vägen?

Det viktigaste är att man gör sin research innan man kastar sig ut i någonting. Det kommer alltid finnas folk som ifrågasätter ens idéer och hur man har tänkt, så var redo att backa upp det med bra fakta så att man visar att man vet vad man pratar om. En annan viktig keypoint är att tro på dig själv, för om du inte tror på dig själv så märks det och då kommer ingen annan tro på dig heller. Våga tro på dig själv och din idé! Sen ska man aldrig ta ett nej för ett nej. Då får man bara komma tillbaka några månader senare och knacka på den där dörren igen.

 Text & intervju: Therese Colliander

Köp DeoDocs produkter här www.deodoc.se

Comment

Mehrdad vänder uppochner på jordens vattenförbrukning

Comment

Mehrdad vänder uppochner på jordens vattenförbrukning

The Shower of the Future.

Fem liter vatten är vad som krävs för en dusch i tio minuter. Med avancerad teknologi rensas vattnet i ett nanofilter utan att kompromissa på vattenkvaliteten. Teknologin resulterar i att du sparar på vattenförbrukningen med upp till 90 procent.

The Shower of the Future är precis vad ORBITAL SYSTEMS har tagit fram.   

ORBITAL SYSTEMS är ett miljöteknikbolag grundat av Mehrdad Mahdjoubi som växte fram efter ett studiesamarbete med NASA. Företaget såväl som Mehrdad själv har tilldelats en mängd prestigefyllda utmärkelser genom åren. Skype-entreprenören Niklas Zennström fungerade som mentor liksom första investerare, och på ett år har företaget tredubblat sin personalstyrka med stöd från Peter Carlsson, tidigare VP Supply Chain vid Tesla Motor.  Orbital Systems är minst sagt i framkant när det gäller innovation och EA har fått ställa några frågor till VD Mehrdad Mahdjoubi - om framtiden, produkten och världens vattenförbrukning.

Vad gav dig idén till ORBITAL SYSTEMS? 

I och med det samarbete jag deltog i under min studietid, mellan Lunds Universitet och NASA, framkom idén kring att skapa ett vattenåtervinnande duschsystem. Jag såg möjligheten att med ny teknologi, revolutionera vattenförbrukningen på jorden och skapa en helt ny paradigm för hur vi ser på användandet av vår viktigaste resurs. Själva idén till ORBITAL SYSTEMS och Shower of the Future grundar sig i att vatten är en ändlig resurs på jorden – precis som under rymdfärder till mars - och min vision är att utveckla ett smartare sätt för användningen av vatten som resurs, så att det faktiskt inte förbrukas upp.

Ni har långsiktigt hela världen som marknad. Hur kan människor i första världen som idag ser vatten som en oändlig resurs bli intresserade av produkten? 

 The Shower of the Future

The Shower of the Future

Det har blivit mer tydligt även för dessa länder – där vatten tidigare använts som en obegränsad resurs– att våra naturtillgångar måste brukas på ett mer hållbart sätt generellt. Att kunna spara på vatten samtidigt som komfortkänslan och hygienen ökar innebär, tillsammans med de sociala och ekonomiska fördelar som tillkommer med vår produkt, ett mycket tacksamt sätt att inspirera till en mer hållbar resursanvändning.

Hur ser den närmsta framtiden ut för företaget?

Närmast i tiden ligger väl planlagd expansion, inom de segment och geografiska områden där vår lösning är mest efterfrågad och köpkraften är som starkast. Vi bygger en långsiktigt hållbar organisation, med talang av världsklass som flyttar till Sverige för att vara del av detta paradigmskifte.

Har du några tips till nuvarande studenter; hur ska man tänka under studietiden för att få ut så mycket som möjligt av den?

Lär dig ”hantverket” så fort som möjligt så att du kan spendera resten av tiden med att testa gränserna.

Jag tror att en av de mer avskräckande delarna med att starta eget är frågan om finansiering samt rädslan för att göra fel. Vad har du för råd?

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas driva eget samt även ta in kapital är att man håller fokus på rätt saker. Erkänn dina misslyckanden, ta lärdom av dem, och gör om och gör rätt.

Slutligen, hur tror du vi kommer se på dagens vattenförbrukning i framtiden?

Vi kommer titta tillbaka och antingen skratta eller gråta åt hur vi kunde slösa så som vi gör just nu med vår planets viktigaste resurs.

Intervju och text: Marika Tedroff

PS. Är du en driven och stresstålig ingenjör som vill revolutionera jordens vattenförbrukning tillsammans med ORBITAL SYSTEMS? Ta chansen att söka uppdraget som Junior Development Engineer. Som Junior Development Engineer får du utveckla nya lösningar, föra dialog med företagets försäljare och ta fram tillverkningsunderlag för massproduktion. Du som söker vill ha mer än ett vanligt jobb och dras till den entreprenöriella livsstilen. Läs mer om arbetet HÄR.

 

Comment

Nils Engvall på Wasabi Web om motivation, resultat och driv

Comment

Nils Engvall på Wasabi Web om motivation, resultat och driv

”I början av samtalet var han helt deppig och nere, så började jag peppa honom och till slut stod vi båda upp taggade och slängde ur oss idéer”

Vi tog oss ett snack med delägaren i Wasabi Web, Nils Engvall. Wasabi Web är webbyrån som hjälper företag att utveckla webbproduktioner som skapar tillväxt genom att ständigt fokusera på resultat. Nils besitter ett enormt driv vilket klart lyser igenom i Wasabi Webs tjänster och allt annat han tar i, därför var vi var grymt nyfikna på att ta reda på vad som ständigt motiverar honom.

Nils öppnar dörren och hälsar oss välkomna med en svart mössa på huvudet och ett stort varmt leende, väldigt avslappnad. Vi slår oss ner och börjar med vår simplaste men ändå mest komplexa fråga;

Vem är du Nils?

Haha vilken timing, vi gjorde faktiskt ett personlighetstest i måndags så nu kan jag visa er exakt vem jag är. Tanken med testet är att man ska få reda på sina drivkrafter, man ska inte fokusera på det man är svag på utan försöka att lägga fokus på sina styrkor och bli ännu bättre på dem.

Sammanfatta, vad är dina styrkor?

Jag är en pådrivande person och därefter en entreprenör och utforskare. Jag är ganska hetsig som person. Jag är bra på att få saker att hända, sätta igång processer, driva på grejer, vilket är väldigt positivt då jag jobbar med sälj och marknadsföring. Andreas som är grundaren till Wasabi Web är mer av en idéskapare och affärsutvecklare så vi kompletterar varandra jäkligt bra.

Så det är såhär ni jobbar på Wasabi Web? Fokuserar på era styrkor?

Exakt, då blir allt mycket roligare. Om man bara skulle fokusera på det man är svag på hela dagarna så blir det en negativ spiral för då påminns man hela dagarna om hur dålig man är. Vi jobbar med folks styrkor och placerar teamet därefter, enbart.

Hur kommer det sig att du började jobba på Wasabi Web?

Jag jobbade på ett hotell här i Uppsala, det var då jag insåg att jag ville bli entreprenör. Grabbarna som ägde hotellet var barndomspolare från samma område som många av mina barndomsvänner. En grabb var som spindeln i nätet, väldigt social och duktig på kontakter, och en var mer tystlåten och tänkande, en riktig strateg. Jag kände igen mig i en av dom och tänkte att om jag bara hittar någon som kompletterar mig så kan jag också göra det här. Min dåvarande chef Emma var den första som såg mig, hon sa till mig att jag skulle komma långt. Hon uppmärksammade egenskaper hos mig som inte var uppskattade under min skoltid, som att jag alltid går min egen väg.

"Min dåvarande chef Emma var den första som såg mig, hon sa till mig att jag skulle komma långt. Hon uppmärksammade egenskaper hos mig som inte var uppskattade under min skoltid, som att jag alltid går min egen väg"

Så hon blev som din mentor skulle du säga? Är det viktigt med en mentor?

Ja precis, det är det. Det är nog just därför som vi arrangerade Årets UF-Företagare*. Emma såg och uppmuntrade mig och det fick mig att växa, så därför ville vi ge till samma sak till andra genom vårt samarbete med UF*.

Så vad hände sen?

Under tiden jag jobbade på hotellet så stötte jag in i Edwin och Andreas på krogen. De hade startat Wasabi Web. Där spottade jag ut lite idéer med saker de skulle kunna göra annorlunda och bokade in ett möte. Dagen efter hade de väl egentligen glömt bort mötet vi skulle ha, men jag ringde upp och låg på ändå. Så träffades vi och jag lade fram en affärsplan. Egentligen hade jag ingen aning vad jag pratade om men de frågade vad jag ville och då sa jag att jag ville bli delägare. Så då blev jag delägare där och då.

Och sen satte ni igång?

Nej inte riktigt, jag åkte iväg på semester med mina grabbar till Guatemala och var sjukt taggad på att vi skulle sätta igång när jag kom hem. När jag kommit hem fick jag reda på att Edwin hoppat av och Andreas som jag inte ens kände tänkte flytta tillbaks till Norrland, han ville ge upp. Så jag bestämde mig för att prata med Andreas. I början av samtalet var han helt deppig och nere, så började jag peppa honom och till slut stod vi båda upp taggade och slängde ur oss idéer. Dagen efter satte vi igång med att hitta elever på vår gamla skola GUC som var duktiga på design och kod som ville ha en praktikplats, så att vi fick billig arbetskraft snabbt. Därifrån kommer Björn och Joel som jobbar hos oss än idag.

Så hur fungerar Wasabi Web? Kontaktar ni företag och säger till dem att deras webbtjänster skulle kunna bli så mycket bättre?

Vi bygger varumärket runt referenser, och säljer in våra tjänster genom att visa ROI*, dvs hur mycket avkastning vårt arbete ger vår kund. De kan vara alltifrån att visa hur många miljoner omsättningen ökat i den nya ehandeln vi byggt, eller hur många nya offertförfrågningar vi skapat via våra Google Adwords-kampanjer. Vi försöker alltid att göra ett bra jobb så att kunder rekommenderar oss mun till mun istället. Vi tror på att alltid överleverera. När vi i början fick 15.000 så agerade vi som om vi fått en miljon. Då rekommenderade folk oss vidare. Då kom vi in på rekommendationer och framstod inte som desperata. Då kunde vi ta mer och mer betalt, vi växte organiskt.

”Fick vi 15,000 så agerade vi som om vi fått en miljon. Då rekommenderade folk oss vidare. Då kom vi in på rekommendationer och framstod inte som desperata”

Smart, hur visste ni att ni ville satsa på mun till mun rekommendation?

Sådan marknadsföring har ju alltid funnits, sedan Jesus tid. Fast då var det mer ”ah jag behöver fixa min kamel” och någon svarade ”han där borta är grym på det, gå till honom”. Så har vi byggt upp det, simpelt.

Tillbaka till hur ni jobbar, hur ökar ni försäljningen åt era kunder?

När man går in på en sajt så har man ungefär 3 sekunder på sig att förklara vem man är, vad man gör och varför besökarna ska vara intresserade av att stanna kvar på sidan. Ta Telenor arena som exempel, vad gör man där? Jo, köper biljetter till events. Då sätter vi in oss i besökarens situation, vad är det man vill veta? Vem kommer? När är det? Vad kostar det? Är det enkelt att köpa? Vi gjorde det så enkelt som möjligt och satte Robbie Williams på förstasidan pekandes på köpknappen. Sådana detaljer gjorde att deras försäljning ökade med 59 %. Det är så vi paketerar våra produktioner och kampanjer, det är väldigt mycket psykologi. Vi ställer oss alltid frågorna; vad är faktorerna som gör att man inte vågar köpa någonting och hur kan vi ändra dem?

Vart har du lärt dig hur människor fungerar så väl?

Jag har alltid varit sjukt intresserad av mänskligt beteende och hur man kan skapa "positiva fördomar" och använda det till sin fördel. Vare sig det är privat eller för ett varumärke. Om en person kommer i en sprillans Bentley med kostym får man ju en förutfattad mening om honom. Men om samma person rullar in på en sparkcykel så utstrålar han kanske inte samma signaler men folk kanske ser honom för den han egentligen är. Beroende på sammanhanget kanske man ibland vill uppfattas som en vanlig ödmjuk person och åka sparkcykel ibland. Men det vi vill framstå som i vårt varumärke är att vara en leverantör av tjänster som får varumärken som Telenor och Frälsningsarmén att höra av sig till oss. Därför skyltar vi med priserna vi vinner, miljonerna vi skapar åt kunderna och övriga utmärkelser som ger Wasabi Web legitimitet. Lite dressed for success koncept. 

”Om en person kommer i en sprillans Bentley med kostym får man ju en förutfattad mening om honom. Men om samma person rullar på en sparkcykel så utstrålar han inte samma signaler”

Så om man bygger en egen sajt är de det man ska ha i bakhuvudet?

Ja, tänk på mottagaren, hur kan vi förenkla deras köpbeslut till det vi vill sälja? Som leverantör av tjänster som vi på Wasabi Web är så finns det två typer av värden man kan ge sin kund. Antingen ger jag min kund mer tid, eller mer pengar. Thats it. Om du ska köpa en ny webb, eller lägga pengar på digital marknadsföring av en leverantör som inte kan visa dig hur deras arbete kommer ge dig mer pengar, eller mer tid till annat, då ska du inte köpa det. Oavsett hur snygg en ny sida kanske blir. Så ska folk börja tänka när de tar fram en webb, mer fokus på affärsnytta, och mindre fokus på design. Det är såklart jätteviktigt med snygg design men din besökare går inte in för att titta på design, din besökare går in för att ta del av information och få hjälp med något som du kan erbjuda.

Till sist, några entreprenörstips att dela med dig av?

 • Hitta någon som kompletterar dig.
 • Var ödmjuk. Folk gillar ödmjuka personer i Sverige.
 • Var konkret med vad du erbjuder för värde till din kund, är det inte konkret är tjänsten inte bra nog.
 • Lyssna på folk som kan bättre än dig. Gå fram till dem och smickra dem, få dem att känna sig speciella och luska sedan reda på hur de lyckades. Kan du höra om andras misstag så kanske du slipper göra dem själva.
 • Kom ut med din produkt så fort du kan, samla in feedback och tweaka produkten tills den är bäst. Går något sönder då är det bättre att det händer med 5 användare än när du byggt klart den i evigheter och har en miljon användare.

  * Årets UF-Företagare är ett stipendium instiftat via Wasabi Webs välgörenhetsfond #GeTillbaka.
  Priset består av 50.000 kr för aktiekapital och mentorskap från några av Sveriges främsta entreprenörer. Ansökning till priset öppnas 9 mars på getillbaka.se och vinnaren utses 31 maj på slottet.
  * ROI, Return of investment


  Intervju: Therese Colliander och Marika Tedroff
  Text: Therese Colliander

Comment

Ost utan mjölk och att jobba utan facit i hand

Comment

Ost utan mjölk och att jobba utan facit i hand

Veganost. Gjord på cashewnötter.
Vänta, va?

Tekniskt sett är det inte en ost. Inte heller får de kalla det för en ost. Men den smakar ost. Den är snäll mot djur och natur och innehåller nyttiga nötter.

Ultuna Mejeri tar bort kossan ur ekvationen och gör ost på nötter istället. Med samma syrningskultur får de fram en smak som är väldigt lik, ja, ost.

EA Stories har fått träffa Cecilia Tilli, medgrundare till Ultuna Mejeri. Hon ger oss tips och berättar om hennes resa.

 Ultuna Orginal, Ultuna Mejeri

Ultuna Orginal, Ultuna Mejeri

Så först och främst Cecilia, din bakgrund?

Jag läste civilingenjör - vattenteknik på SLU/UU. Det var roligt, vi fick jobba mycket själva i projekt.

Varför Ultuna Mejeri?

Jag ville ta fram ett bättre alternativ till ost. Det fanns inget bra alternativ för veganer på marknaden och det gjorde mig frustrerad. Min plan var inte från början att starta eget, däremot verkade det roligt att jobba med produktutveckling. Jag hittade ingen arbetsgivare så jag tog tag i det själv istället.

Spännande. Har du startat Ultuna Mejeri helt själv?

Vi är tre grundare; jag, min man och min syster. Nu är vi sex delägare.

Produkten är gjord på nötter, stämmer det? Var kommer era råvaror från?

Ja, den är gjord på nötter men har samma syrningskultur som vanlig ost vilket gör att den får en väldigt ostliknande smak. Vår produkt är gjord på cashewnötter från Smiling Cashews vid elfenbenskusten. Smiling Cashews har rättvisemärkta produkter så det var ett självklart val för oss.

Varför heter ni Ultuna Mejeri med tanke på att ni inte använder mejeriprodukter?

Vi får inte säga att vår produkt är en ost eftersom att den inte är gjord på mjölk. Vi vill däremot att folk ska förstå hur produkterna används och därav namnet. Dessutom har vi en tydlig koppling till mejeritraditionen i och med att vi använder samma tekniker som i traditionellt mejeri.

Vad är det svåraste med att vara entreprenör och starta eget?

Det svåraste är att inte veta hur det ska gå, att jag inte har något facit i hand eller har en aning om hur lång tid allt kommer att ta. Samtidigt är det en av de roligaste delarna av jobbet; att jag måste lösa problemen själv! Jag måste även se mig själv utifrån, jobbar jag tillräckligt eller för mycket? Just nu arbetar jag ofta väldigt långa dagar, något jag aldrig skulle kräva av en anställd.

Mitt bästa tips är att våga be om hjälp, och ta del av alla organisationer som finns idag för entreprenörer. De har hjälpt mig något enormt!

Du hittar Ultuna Mejeri på..

 ICA Kvantum i Gränby Centrum
ICA Maxi i Stenhagen
ICA Luthagens Livs
ICA Torgkassen
ICA Gottsunda

Intervju och text: Marika Tedroff


 

Comment