Sam Tabari: MatteHjälpen

 

Sam Tabari, student på KTH, startade MatteHjälpen vid 16 års ålder. MatteHjälpen erbjuder intensivkurser och privatundervisning. Företaget har vuxit lönsamt varje år och under de första sju månaderna av 2015 var omsättningen 43% högre än hela 2014. Nu driver Sam MatteHjälpen tillsammans med fem anställda.

Vad skiljer MatteHjälpen från andra läxhjälpsföretag?

Jag håller det väldigt personligt. Många gymnasieelever har följt med från högstadiet och vi känner varandra väldigt väl. Jag är också väldigt flexibel och ser till att vara tillgänglig hela tiden. Det är väldigt kul att se när eleverna lyckas. Hittills har ingen av mina elever misslyckats med ett nationellt prov exempelvis, och det är en riktig boost i motivationen.

Hur är det egentligen att starta eget företag och vad har du för tips till andra?

Många blir väldigt avskräckta av processen att starta eget. Det ÄR tidskrävande med redovisning, bokföring och allt däremellan. Men låt det inte stoppa dig heller, utan det viktigaste är att börja och sedan får man lära sig under processen. Det är dessutom väldigt bra att lära sig alla dessa bitar!  

Jag tror även att många blir osäkra på hur de ska finansiera sitt egna företag. Vad har du för tips där?

Gå inte in för kostsamt i början. Försök starta i en bransch med låga inträdesbarriärer och rimliga kostnader. Börja med att skaffa rätt kompetens och börja smått. Jag skulle även säga att man ska vänta med marknadsföring eftersom att det är tidskrävande och tar fokus bort från det viktiga arbetet. De viktiga i början är att lägga all fokus på att skapa en så bra produkt/tjänst som möjligt. Allt annat är sekundärt.

Hur balanserar du skola och jobb?

Det går absolut att hitta en balans där men man får prioritera bort och uppoffra annat. Alternativet för mig är att titta på t.ex. serier istället för att jobba på sin lediga tid.

Veckans Affärer har också intervjuat Sam, deras intervju kan du läsa HÄR. 

Intervju och text: Marika Tedroff

Vänta med marknadsföring eftersom att det är tidskrävande och tar fokus bort från det viktiga arbetet.