EA Stories träffar Patric Palm @ Hansoft

Hansoft - företaget som kommer att förändra sättet organisationer jobbar på. EA Stories har träffat en av grundarna, Patric Palm.

Vad är Hansoft?

Sedan 2005 då Hansoft startades så har vi utvecklat och sålt system, appar, för samarbete och management i stora softwareteam. Våra kunder använder vårt system för att bli mer produktiva och lyckas med sina innovationsprocesser. Kunderna är allt ifrån spelutvecklare som Electronic Arts och Sony, till Ericsson och Dolby till The European Space Agency som använder oss för att utveckla programvara till satelliter och rymdraketer. Just nu så håller vi på att lansera en helt ny produkt som hjälper team inom management, investment, sälj, och produktutveckling arbeta på ett mycket mer organiskt, modernt, och mobilt sätt än vad som fram till nu varit de förhärskande traditionella processernas.

Idag har Hansoft 40 medarbetare spritt över team i Uppsala, San Francisco, Kyiv, samt ett dotterbolag i Japan. Kunderna finns över hela världen.

Patric Palm

Berätta om dig själv. Vad är din bakgrund och dina talanger?Jag kom till Uppsala för att plugga efter att jag backpackat i Indien ett tag. Stortrivdes och var engagerad i många studentorganisationer, för att sedan börja jobba som VD i ett konsultföretag som hjälpte avknoppningsföretag från universitetet med kapital, kontakter och affärsutveckling. Jag studerade parallellt med detta och när jag var klar så insåg jag att starta företag var vad jag ville göra. Jag har också startat några ideella organisationer och älskar verkligen att jobba ihop med smarta passionerade människor som vill bygga något stort tillsammans med mig. Vår nya produkt gör mig verkligen jätteexalterad, om 3 år så tror jag vi kan ha rört om så mycket i branschen att vi är på framsidan av Time Magazine.


Hur kommer det sig att du startade Hansoft?

Mina två medgrundare Erik och Hans hade varit med och startat ett företag inom spelutveckling som gick jättebra. När de skulle utveckla system för den nya generationen XBox och Playstation så behövdes större team, ett team av teams, och då blev samarbete och management svårt. Alla system på marknaden var för dåliga så efter att vi snackat ihop oss så utvecklade vi Hansoft och på den vägen är det.

Er senaste investering kom från Creandum, som bland annat investerat i iZettle, Spotify och Tictail. Hur gick ni tillväga för att lyckas med det?

Vi har bara gjort en investeringsrunda, som var på 10 miljoner dollar vilket är helt unikt i Uppsala för ett softwarebolag. Innan dess så var vi helt självfinansierade och var årets Gasellföretag två år i rad som snabbväxare med lönsamhet. Verkligen jättekul med priser och tack från finansministern och handskakningar med Prins Daniel. Men efter dessa framgångar så vi ville ta detta till en helt ny nivå och därför började jag prata med potentiella investerare huvudsakligen i London, New York och San Francisco. Creandum är troligen nordens bästa investerare så vi pratade med dem också och vi gillar dem verkligen. Att de har kontor både i Stockholm och Silicon Valley var viktigt för oss och personkemin var rätt så vi valde att gå med dem.

Under September lanserade ni en ny produkt, Hansoft X.  Vad är det?

Baserat på vår erfarenhet av att jobba med några av de mest avancerade produktutvecklingsteamen i världen så har vi lärt oss vad som verkligen gör organisationer med stora ambitioner framgångsrika. Vi insåg att vi skulle kunna ta detta framgångsrecept till alla typer av team, inte bara softwareteam, om vi utvecklade en produkt som var jätteenkel att använda för alla men som samtidigt klarade av att hjälpa team samarbeta med varandra i stora organisationer. Enkelt kan man säga att om en organisation - företag, government, eller NGO - kan låta sina team arbeta autonomt med sina egna processer men samtidigt vara samordnade mot ett större mål så kan de uträtta storverk. Vårt nya verktyg hjälper dem göra det.

Ett entreprenörstips till andra studenter?

Svår fråga. Alla säger att man måste jobba hårt, att det är 10% inspiration och 90% perspiration, och det är sant. Så därför skulle jag rekommendera att verkligen satsa på något du tror på så det är värt det och du har den energi som krävs när det är tungt och ingen tror på dig. Men sen när du lyckas så kommer framgången att kännas desto bättre. Men glöm inte att driva företag är en livsstil, på gott och ont.

Missa inte att ansöka om internship hos Hansoft. Ansökan hittar du HÄR.