Go lärare! Möt Beata Kull, hjärnan bakom Lärargalan

Go go go alla lärare! Beata Kull, 20 år, har startat projektet Kunskapens Väg. Kunskapens Väg är ett pris som delas ut till årets lärare som blivit framröstad av gymnasieeleverna själva.

Varför Kunskapens Väg?

När jag var i USA för att besöka olika skolor märkte jag direkt hur mycket respekt eleverna visade mot sina lärare. Jag ville ta med denna synen på kunskap och lärande hem till Sverige och bestämde mig för att göra detta genom ett lärarpris. Jag hoppas att detta ska lyfta läraryrket i samhället och inspirera andra till att jobba med socialt entreprenörskap!

Hur gick du till väga?

Genom Sveriges elevkårer kom jag i kontakt med olika gymnasieskolor. Sedan fick eleverna på varje skola själva rösta fram “Årets lärare”. Nästa steg var att en jury valde ut vem som faktiskt skulle vinna. Juryn bestod bland annat av Denise Rudberg, ordförande från Sveriges Elevkårer och pedagogikforskaren Astrid Petterson. Genom att ta in folk med olika bakgrund och kompetens ökade trovärdigheten att priset delades ut rättvist. Den första mottagaren av priset blev Lotta Jankell från Globala Gymnasiet i Stockholm.

Har du något tips till andra som är sugna på att starta något eget?

Ta det inte så allvarligt, testa dig fram och kontakta mycket folk under vägen. Var inte rädd för att fråga andra. Utan att fråga folk om hjälp hade jag aldrig kunnat driva igenom Kunskapens Väg.

Hur ser framtiden ut för Kunskapens väg?

Jag har planer på att organisera en lärargala, det blir förhoppningsvis nästa steg. Vi får se!

Intervju och text: Marika Tedroff
 

Läs mer om Lärargalan HÄR, eller titta på ett klipp om Kunskapens Väg från nyhetsmorgon i TV4 HÄR.

 

Entrepreneurs AcademyComment