CORSO - Arish Karadaghi

Arish Karadaghi, projektledare för EA <3 Startups, har tillsammans med sin kompis Meyser Abduljabbar tagit fram en app som kommer att vända uppochner på körkortsutbildningen.

 

Ni vann häromveckan Stockholms Innovationsstipendium (Grattis!!) för en app ni håller på att utveckla. Kan du berätta lite om den ?

Tack så mycket! Känns riktigt kul att få det priset och det ger oss båda (jag och min co-founder Meyser) ytterligare boost att skapa förändring i en bransch som verkligen behöver förändras.

Appen i sig är en plattform som kopplar ihop körkortstagare med trafiklärare. Som Uber, fast för körlektioner. Tjänsten kommer att förändra körutbildningen genom att göra det enklare, billigare, och roligare att ta körkort. Appen kallas för Corso.

Låter riktigt spännande!! Det var faktiskt väldigt krångligt att ta körkort. Var kommer namnet ifrån?

Meyser är galen i Italien och har även bott där nere så namnet kommer från italienska ordet för väg. Det är dessutom likt det engelska ordet "course" så det kändes bra att fortsätta med detta enkla och korta namn. Jag kan säga att det inte är lätt att komma på ett bra namn och vi fick sitta och diskutera länge innan vi kom på ett bra namn!

Var kommer idén ifrån?

Idén kommer från att min mamma under många år velat ta körkort men aldrig riktigt haft tid eller ork att ta sig till en trafikskola varje gång efter jobbet. Att övningsköra privat räcker inte heller. Problemet är att idag finns det många som betalar svart för privatlektioner vilket varken är säkert eller lagligt. Via Corso kommer hon kunna välja en trafiklärare på hennes villkor, efter hennes tider, för ett rimligt pris och kunna följa upp hur det går under utbildningen.

 När hittar vi appen i App Store?

Förhoppningsvis till sommaren. Vi är i en utvecklingsfas just nu och jobbar tillsammans med användare på att utveckla tjänsten ytterligare. Vi har även en dialog med Transportstyrelsen och Trafikverket vilket känns bra. Klicka in på gocorso.com och prenumerera för att följa vår resa eller ifall du vill bli kontaktad för att använda beta-versionen.

Du var även projektledare för EA <3 Startups häromveckan, vilket gjorde stor succé! Vad har varit det bästa med att vara projektledare i Entrepreneurs Academy?

Det var riktigt kul! Jag har varit aktiv inom startup communities i Stockholm tidigare och ville uppmärksamma, och träffa, alla häftiga startups som finns här i Uppsala.

Det bästa med att vara projektledare var den öppna miljön inom EA. Eftersom jag drivit projektet helt själv så har det inte funnits några krav eller regler, vilket gjorde att jag fick fria händer att sätta min egen prägel på dagen. Det är just vad entreprenörskap handlar om också, så det var väldigt skönt att folk inom EA, speciellt styrelsen, var stöttande och hjälpte till för att komma in i rollen (även staden: jag är inte härifrån).

 Ett litet tips till dem som sitter på en idé men inte vågar satsa?

Börja bara! Gör dina marknadsanalyser, undersök om människor är intresserade, ta dig/er igenom allt det där som uppfattas som "jobbigt & tråkigt" i början för det handlar bara om att börja. Vi har suttit med flera andra idéer och projekt innan. Var ärliga mot er själva och var två eller flera, det är mycket roligare och ett bra team är bland det viktigaste investerare och andra intressenter tittar på.

Läs mer HÄR.

Intervju och text: Marika Tedroff