Entrepreneurs Academy snackar med.. Linus Holmsäter

Linus Holmsäter

Bild+Linus+Holmsäter..001.jpg

Linus Holmsäter är en av Entrepreneurs Academys grundare och var så sent som förra året med som en av talarna på Anders Wall-föreläsningens 10-årsjubileum. Väl på scen berättade Linus om sitt företag Heyrobics som tagit Kina med storm. Vi fick chansen att snacka lite mer med personen bakom gympasuccén.

Berätta hur det gick till när ni startade EA, varför just entreprenörskap? Hade ni haft hjälp av andra engagemang på universitetet innan och hur kom kontakten med Anders Wall till egentligen?

Vi var fyra som satte igång EA, förutom jag var det Gunnar Björkhag, Johan Lignell och Pontus Lindholm. För egen del var jag helt grön i Uppsala när vi satte igång, och det tror jag var bra. Innan EA hade jag, Pontus och Johan jobbat extra på Founders Alliance, Sveriges största entreprenörsnätverk. Vi var avundsjuka på våra kompisar på Handels och KTH som fick lyssna på Sveriges häftigaste entreprenörer, och kunde inte förstå varför Ekonomikum inte hade andra föreläsare än företrädare för de fyra största redovisningsfirmorna. Vi gjorde en mini-föreläsning på Ekonomikum där vi bjöd in Greger Hagelin, Sven Hagströmer, Johan Stael Von Holstein och en Fortune 500-grundare. Vi hade 200 platser, 400 kom och intendenten på Ekonomikum blev vansinnig. Entreprenören Anders Wall hade tidigare haft en föreläsning med toppnamn, men hade haft svårt att fylla salarna. Vi sade att vi kunde fylla salarna på den största salen i Uppsala, han trodde på oss och bidrog med pengar, och sen var vi igång!

Som framgångsrik entreprenör, vad skulle du säga att Uppsala har givit dig som du tagit med dig vidare i arbetslivet? Har du några tips till oss som fortfarande är kvar inför framtiden?

Först av allt vet jag inte om jag är särskilt ”framgångsrik” i traditionell mening – det jag är mest stolt över hittills är att jag har lyckats göra mina två största intressen, entreprenörskap och träning, till det jag gör på heltid och att Heyrobics bidragit till att ändra hur unga kineser i framförallt Pekingbor tränar!

Det bästa med att plugga i Uppsala var den friheten det gav. Medan många gjorde antingen kårjobb eller festade lite extra jobbade jag med att utveckla EA, drev en nationell casetävling, hade ett extrajobb på Handelshögskolan och jobbade på kocklandslagets restaurang. Att ha extra tid utanför skolan ger en möjlighet att skapa sig värdefull arbetslivsefarenhet, oavsett om det innebär att starta eget eller jobba med människor som är smartare än en själv på ”vanliga” arbetsplatser!


Heyrobics, varför just gympa? När idén poppade, tänkte du att nu jäklar tar vi Kina med storm?

Jag jobbade på ett konsultbolag när jag kom till Beijing, mitt första jobb efter Uppsala. Det var ett häftigt jobb med toppkontakter inom det kinesiska näringslivet, men samtidigt också begränsande. Jag kunde knappt någon kinesiska, hade liten erfarenhet av kinesisk arbetsmarknad och hade inget respektingivande grått hår. Jobbet började tidigt på morgonen och slutade på rökiga karaokebarer med våra nyckelkunder som en del av ”relationsbyggande”.

För att kunna hålla mig i form och hinna socialisera med vänner köpte jag en batteridriven stereo, bjöd in mina kompisar till träning i parken, och improviserade ihop ett träningspass. Egentligen hade jag inga större ambitioner, men plötsligt började Kinas största tidningar skriva om ”svensken i parken”, det blev folkstorm och vi blev inbjudna att hålla pass inför 30.000 kineser på Himmelska Fridens Torg.  Sen gick det knappt att jobba kvar på mitt gamla jobb, så jag slutade och startade ”Heyrobics”.

Vad skulle du säga var nyckeln till Heyrobics succé i Kina? Det känns spontant som en svårare marknad att slå sig in på?

Heyrobics har kanske blivit ett hushållsnamn bland många unga kineser i Peking och drar stora skaror deltagare i Shanghai och ibland andra stöder, men vi har egentligen inte riktigt expanderat utanför dessa ännu. Kina är ett stort land, men här fanns ingen existerande marknad att ta över, för unga kineser tränar i regel inte. Vi har fått bygga vår marknad, en deltagare i taget. Jag tror att det finns flera anledningar till att vi blivit populära – men framförallt handlar det om sättet vi distribuerar vår träning på. Vi gör det socialt, enkelt, billigt eller gratis – och vi kör på häftiga platser som till exempel hustak, nattklubbar, parkeringsgarage och i fotbollsarenor!

Vilka skulle du säga är Heyrobics största hinder företaget tagit sig över hittills och hur ser dina personliga utmaningar ut framöver?

Två problem – bristen på träningskultur bland unga kineser, och luften. Det är jobbigt att behöva ställa in 30-40% av våra utomhuspass pga. föroreningar.

Just nu jobbar vi med en ny startup kopplat till Heyrobics och bygger en teknisk plattform som kommer att göra det enkelt att hitta träningspass oavsett vart du bor eller reser, där du kan träna ensam eller med kompisar till ett lågt pris! Vi hoppas sätta igång utanför Kina under första halvan av 2015. Vart någonstans är fortfarande hemligt…!

Har du någon särskilt rolig, spännande eller konstig erfarenhet med Heyrobics som du kan berätta?

 Tidigare i år satt jag på ett flygplan genom Kina när TV’n plötsligt går på i planet. Och jag ser mig själv, i en 30-minuters lång dokumentär om Heyrobics som tidigare visats på CCTV, Kinas motsvarighet till SVT. Samma dokumentär visas senare på samtliga Air China’s inrikesplan under de kommande 3 månaderna! En galen men otroligt kul upplevelse, som gett stor ”impact” för oss i Kina!

Ett sista tips till dina efterträdare i Entrepreneurs Academy?

Ifrågasätt alltid: ”vad, och vem, ÄR egentligen en entreprenör?”!

Det är lätt att stirra sig blind på kända äldre herrar med slips och stora bankkonton efter ”exits”. Men det är inte alltid det är dessa slipsar som har de mest spännande historierna, och som student upplevde jag själv att det ofta var svårt att relatera till deras framgång. En framgångsrik entreprenör är för mig någon som tagit en risk, och vågat gå sin egen väg – oavsett finansiell framgång eller kändisskap. Pop-duon Rebecca&Fiona, fotbollsspelaren Zlatan, uppfinnaren Håkan Lans, eller Molly Ränge, som fick folk att börja dansa på lunchen, är för mig alla entreprenörer som utan att ha startat traditionella företag vågat gå sin egen väg, påverkat sin omgivning, och lyckats göra sin hobby till karriär!

Stort tack Linus nu önskar hela Entrepreneurs Academy dig lycka till med ditt nya företag!

Linus söker för övrigt folk till sitt nya företag. Spana in tjänsterna här:

http://cl.ly/image/1j0K1j322V38/o

http://cl.ly/image/0q3S1K463W0w

Entrepreneurs AcademyComment