Magnus Helgesson: Det handlar om attityd, resten kan du lära dig

1982, endast 12 år gammal, startade Magnus Helgesson sitt första företag och blev då Sveriges yngsta företagare. 1993 startade han sedan, tillsammans med Ulf Haggren och Leif Olsson, första restaurangen i den restaurangkedja som sedan skulle bli en av Sveriges största.

Efter 17 år som anställd sa Magnus pappa upp sig från sitt första jobb för att starta eget. Det menar Magnus var början på ett tankesätt som han nu har med sig varje dag. Att allting händer av en anledning är något som Magnus tror starkt på. 

Detta citat från din bok ”Jag köpte kaffe för 6 340 kronor och sålde frimärken för 86 400 kronor” , är ju helt otroligt. Berätta!

Jag har en förebild som heter Jonathan Hart, och jag ville bli som honom. Det vill säga -  jag ville bli en self-made millionaire. När pappa en dag slängde ett brev med ett frimärke på, fick jag den sexiga idén om att rota i containrar efter frimärken. Jag rotade och rotade efter frimärken och var nära på att ge upp då jag bara samlat ihop 131 kronor på ett halvår. Min mamma sa till mig att ”det finns bara en skillnad mellan vinnare och förlorare - vinnare ger aldrig upp”. Det fick mig att fundera vidare - hur kunde jag effektivisera min idé? Jag kontaktade helt enkelt de som jobbade i växeln vid det företag vars containrar jag hade rotat i. Där och då lämnade jag mitt första affärsförslag någonsin. I utbyte mot kaffe fick jag alla frimärken insamlade från företaget och sålde sedan vidare mina frimärken för 86400 kr. Rätt bra, med andra ord.

Harrys, en av Sveriges största restaurangkedjor. Varför just Harrys? 

När jag var liten brukade jag handla tuggummi i en livsmedelsbutik i Falkenberg. Han som drev affären hette Harry Nilsson och jag älskade honom. Han satte aldrig upp några tuggummin på min mammas mjölknota utan han höjde bara priset på mjölken. Han var välkomnande och härlig. Den känslan saknade jag när jag började gå på restaurang i Sverige, så jag bestämde mig för att öppna ett eget ställe. Så då startades Harrys. 

Om jag möter någon med ett leende så ler de tillbaka. För vi människor speglar varandra.

Vad har varit den största utmaningen för dig som entreprenör?

Det har nog varit att förverkliga sina idéer. När man har en idé/tanke och sedan ska försöka få andra människor att hjälpa till och multiplicera den. Jag vill gärna försöka få folk att engagera sig, och vara med och driva mot ett gemensamt mål. Många, men självklart inte alla, är bekväma i att inte jobba för mycket. Så ibland känns det som att de andra bara vill jobba halvtid medan jag själv vill jobba heltid. Det är en stor utmaning som entreprenör än idag - att få människor att göra det de säger att de ska göra. 

Vad är det bästa med att vara entreprenör?

Att man är fri. Man kan göra vad man vill när man vill. Man äger sitt eget liv, så man kan helt enkelt bestämma ”vill jag göra detta eller vill jag inte göra detta”. Entreprenör för mig är någon som har bestämt sig för att göra sitt allra bästa utifrån varje givet tillfälle. Jag tycker att ordet entreprenör oftast förväxlas med en person som driver ett bolag, men så är det inte. Det finns entreprenörer överallt, man behöver inte utrycka sig starkt och synas överallt för att vara entreprenör. Varje människa vi möter på gatan kan vara en entreprenör. 

Jag log för mig själv när jag läste första sidan av din bok, Vägen till månen, för det var exakt så jag kände… 

”För när man träffar någon som det är lätt att samarbeta med, känns det som att man träffar en gammal kompis. Och Magnus har den där viktiga egenskapen att han ger så mycket mer energi än vad han tar. ”

Du verkar alltid så glad och positiv, vad är det som gör att du alltid har en positiv inställning? 

Min positiva inställning handlar om att bestämma sig. Att varje dag när man vaknar på morgonen inte tror att man bara vaknar för att man inte dog inatt. Utan att man vaknar för att det finns en mening med att man är här. Har man dessutom satt en mening till sitt liv och förstår vikten av tid, och kan vara tacksam för tid, så tror jag att positiv inställning kommer från tacksamhet. Jag är jätteglad att jag sitter just här, med två hela ben och armar och kan prata. Många förstår inte hur bra vi har det. Varje morgon ställer jag mig framför spegeln och tackar för 86 400 nya sekunder. Det ger mig jättemycket energi. Sen skrattar jag lite åt sig själv och det ger mig endorfiner. Jobbar man dessutom med endorfiner så blir det som en drog.

Men det handlar även om något som är ganska klyschigt men sant. Att möta andra människor som man själv vill bli bemött. Om jag möter någon med ett leende så ler ju de tillbaka. För vi människor speglar varandra. Om man tänker så hela sitt liv och sätter det som ett mål, att få så många som möjligt att må bra. Men det kan jag bara göra om jag själv mår bra. Jag kan bara börja älska andra människor om jag  älskar mig själv först. 

Många kanske vill vara entreprenörer, starta eget osv. men inte riktigt känner att man vågar för att man inte vet hur man gör eller vad man ska göra. Att man inte besitter den kunskap man kanske önskar att man hade. Där kommer du med ett ytterligare underbart citat i din bok… 

”Jag kan allt - bara du lär mig” 

Berätta, hur tänker du där och hur tycker du att man som blivande entreprenör ska tänka?

Det är en attitydfråga. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat, Stanford har gjort en undersökning på framgångsrika människor som visar att 87.5% är attityd och 12.5% är kunskap. Alltså, om någon vill bli entreprenör så måste man först ställa sig frågan varför vill jag bli entreprenör? Om man inte kan svara på den frågan får man stanna upp och gå tillbaka till själv. Ofta vill man bli entreprenör för att man vill äga sitt liv. Många tror att man sätter upp ett mål högt där uppe och att det går smooth dit men det gör det oftast tyvärr inte. Det krävs jättemycket instats som till en början kommer visa låga resultat, i mitten ger ungefär 97% upp… 3% klarar det. Det kommer komma en ”ge upp-linje” som man måste bryta igenom. Kan man bryta igenom den, så är det då det sker!

Hur hittar man ett bra team/medarbetare?

För att hitta ett bra team så tror jag absolut att det gäller att leta efter människor som är olik en själv. I entreprenörskap är grunden att man mår bra för då kommer det går bra. Basen för att må bra är god hälsa. Så för att hitta ett grymt team, så ska man ska hitta individer som är bra på just det de är bra på - för att få ett optimalt team. Jag tror definitivt inte på ”ensam är stark”. Utan man ska hela tiden leta efter pusselbitar. Det är endast utanför sin comfort zone som man växer. 

Har du något tips till studenter, hur ska man tänka under sin studietid för att vara förberedd för arbetslivet?

Attityd såklart! Förberedelser som möter möjlighet adderat med attityd är procent att lyckas. Så om man redan vet vart man vill så ska man förbereda sig för det. Man kan ju därför förbereda sig med massa olika saker, beroende på vilket mål man har. Om man förbereder sig och anser sig att rätt egenskaper, som krävs för det man vill så når man sitt mål. Oavsett mål. Modellen är så enkel. Man får det man fokuserar på. 

Vad sysslar du med idag?  

Är entreprenör. Jag föreläser nästintill dagligen, det har blivit mycket mer än vad jag trodde från början. Först trodde jag att det skulle bli ungefär 20 gånger om året, men det blir upp till cirka 150 gånger om året. Sedan gör jag även ett antal coachning-uppdrag. Jag gör även lite styrelsearbeten, jag sitter bland annat med i Sweden Hotels styrelse med 59 hotell i Sverige. Jag har även tagit in en rawfood-produkt i Sverige som heter JuicePlus, som är grym! Så det är en skön mix. Men det är JuicePlus som gör mycket av dom andra sakerna möjligt, det gör faktiskt att jag tjänar pengar när jag sover. 

Intervju och text: Monica Tesanovic

Ladda ner Magnus Helgessons bästsäljare "Vägen till månen" gratis HÄR.

Entrepreneurs AcademyComment