Ost utan mjölk och att jobba utan facit i hand

Veganost. Gjord på cashewnötter.
Vänta, va?

Tekniskt sett är det inte en ost. Inte heller får de kalla det för en ost. Men den smakar ost. Den är snäll mot djur och natur och innehåller nyttiga nötter.

Ultuna Mejeri tar bort kossan ur ekvationen och gör ost på nötter istället. Med samma syrningskultur får de fram en smak som är väldigt lik, ja, ost.

EA Stories har fått träffa Cecilia Tilli, medgrundare till Ultuna Mejeri. Hon ger oss tips och berättar om hennes resa.

Ultuna Orginal, Ultuna Mejeri

Ultuna Orginal, Ultuna Mejeri

Så först och främst Cecilia, din bakgrund?

Jag läste civilingenjör - vattenteknik på SLU/UU. Det var roligt, vi fick jobba mycket själva i projekt.

Varför Ultuna Mejeri?

Jag ville ta fram ett bättre alternativ till ost. Det fanns inget bra alternativ för veganer på marknaden och det gjorde mig frustrerad. Min plan var inte från början att starta eget, däremot verkade det roligt att jobba med produktutveckling. Jag hittade ingen arbetsgivare så jag tog tag i det själv istället.

Spännande. Har du startat Ultuna Mejeri helt själv?

Vi är tre grundare; jag, min man och min syster. Nu är vi sex delägare.

Produkten är gjord på nötter, stämmer det? Var kommer era råvaror från?

Ja, den är gjord på nötter men har samma syrningskultur som vanlig ost vilket gör att den får en väldigt ostliknande smak. Vår produkt är gjord på cashewnötter från Smiling Cashews vid elfenbenskusten. Smiling Cashews har rättvisemärkta produkter så det var ett självklart val för oss.

Varför heter ni Ultuna Mejeri med tanke på att ni inte använder mejeriprodukter?

Vi får inte säga att vår produkt är en ost eftersom att den inte är gjord på mjölk. Vi vill däremot att folk ska förstå hur produkterna används och därav namnet. Dessutom har vi en tydlig koppling till mejeritraditionen i och med att vi använder samma tekniker som i traditionellt mejeri.

Vad är det svåraste med att vara entreprenör och starta eget?

Det svåraste är att inte veta hur det ska gå, att jag inte har något facit i hand eller har en aning om hur lång tid allt kommer att ta. Samtidigt är det en av de roligaste delarna av jobbet; att jag måste lösa problemen själv! Jag måste även se mig själv utifrån, jobbar jag tillräckligt eller för mycket? Just nu arbetar jag ofta väldigt långa dagar, något jag aldrig skulle kräva av en anställd.

Mitt bästa tips är att våga be om hjälp, och ta del av alla organisationer som finns idag för entreprenörer. De har hjälpt mig något enormt!

Du hittar Ultuna Mejeri på..

 ICA Kvantum i Gränby Centrum
ICA Maxi i Stenhagen
ICA Luthagens Livs
ICA Torgkassen
ICA Gottsunda

Intervju och text: Marika Tedroff


 

Entrepreneurs AcademyComment