Mehrdad vänder uppochner på jordens vattenförbrukning

The Shower of the Future.

Fem liter vatten är vad som krävs för en dusch i tio minuter. Med avancerad teknologi rensas vattnet i ett nanofilter utan att kompromissa på vattenkvaliteten. Teknologin resulterar i att du sparar på vattenförbrukningen med upp till 90 procent.

The Shower of the Future är precis vad ORBITAL SYSTEMS har tagit fram.   

ORBITAL SYSTEMS är ett miljöteknikbolag grundat av Mehrdad Mahdjoubi som växte fram efter ett studiesamarbete med NASA. Företaget såväl som Mehrdad själv har tilldelats en mängd prestigefyllda utmärkelser genom åren. Skype-entreprenören Niklas Zennström fungerade som mentor liksom första investerare, och på ett år har företaget tredubblat sin personalstyrka med stöd från Peter Carlsson, tidigare VP Supply Chain vid Tesla Motor.  Orbital Systems är minst sagt i framkant när det gäller innovation och EA har fått ställa några frågor till VD Mehrdad Mahdjoubi - om framtiden, produkten och världens vattenförbrukning.

Vad gav dig idén till ORBITAL SYSTEMS? 

I och med det samarbete jag deltog i under min studietid, mellan Lunds Universitet och NASA, framkom idén kring att skapa ett vattenåtervinnande duschsystem. Jag såg möjligheten att med ny teknologi, revolutionera vattenförbrukningen på jorden och skapa en helt ny paradigm för hur vi ser på användandet av vår viktigaste resurs. Själva idén till ORBITAL SYSTEMS och Shower of the Future grundar sig i att vatten är en ändlig resurs på jorden – precis som under rymdfärder till mars - och min vision är att utveckla ett smartare sätt för användningen av vatten som resurs, så att det faktiskt inte förbrukas upp.

Ni har långsiktigt hela världen som marknad. Hur kan människor i första världen som idag ser vatten som en oändlig resurs bli intresserade av produkten? 

The Shower of the Future

The Shower of the Future

Det har blivit mer tydligt även för dessa länder – där vatten tidigare använts som en obegränsad resurs– att våra naturtillgångar måste brukas på ett mer hållbart sätt generellt. Att kunna spara på vatten samtidigt som komfortkänslan och hygienen ökar innebär, tillsammans med de sociala och ekonomiska fördelar som tillkommer med vår produkt, ett mycket tacksamt sätt att inspirera till en mer hållbar resursanvändning.

Hur ser den närmsta framtiden ut för företaget?

Närmast i tiden ligger väl planlagd expansion, inom de segment och geografiska områden där vår lösning är mest efterfrågad och köpkraften är som starkast. Vi bygger en långsiktigt hållbar organisation, med talang av världsklass som flyttar till Sverige för att vara del av detta paradigmskifte.

Har du några tips till nuvarande studenter; hur ska man tänka under studietiden för att få ut så mycket som möjligt av den?

Lär dig ”hantverket” så fort som möjligt så att du kan spendera resten av tiden med att testa gränserna.

Jag tror att en av de mer avskräckande delarna med att starta eget är frågan om finansiering samt rädslan för att göra fel. Vad har du för råd?

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas driva eget samt även ta in kapital är att man håller fokus på rätt saker. Erkänn dina misslyckanden, ta lärdom av dem, och gör om och gör rätt.

Slutligen, hur tror du vi kommer se på dagens vattenförbrukning i framtiden?

Vi kommer titta tillbaka och antingen skratta eller gråta åt hur vi kunde slösa så som vi gör just nu med vår planets viktigaste resurs.

Intervju och text: Marika Tedroff

PS. Är du en driven och stresstålig ingenjör som vill revolutionera jordens vattenförbrukning tillsammans med ORBITAL SYSTEMS? Ta chansen att söka uppdraget som Junior Development Engineer. Som Junior Development Engineer får du utveckla nya lösningar, föra dialog med företagets försäljare och ta fram tillverkningsunderlag för massproduktion. Du som söker vill ha mer än ett vanligt jobb och dras till den entreprenöriella livsstilen. Läs mer om arbetet HÄR.