Weld låter dig bygga hemsidor utan att programmera

Weld - Build web apps with drag & drop. Så enkelt som det låter. Du behöver inte längre kunna programmera för att bygga en snygg hemsida eller app. EA har fått prata med Tom Söderlund, VD på Weld.

Vad är din bakgrund - hur såg livet ut innan Weld?

Jag läste på Handelshögskolan i Stockholm och startade sedan mitt första bolag inom mobilspel. Så fortsatte jag med dataspel i tolv år.

Var kom denna idé ifrån, har du själv inte haft tålamodet att lära dig programmera?

Runt 2008 så började jag tröttna på dataspelsindustrin. Jag hade massa idéer för mobilappar och webbtjänster, och ville försöka testa dem. Men jag tyckte det var så frustrerande svårt och långsamt att ta fram en första fungerande version (en “MVP”, även om ordet inte fanns då). Där någonstans föddes idén till Weld, även om det skulle ta flera år innan vi startade företaget.

Ni presenterar ett drag-and-drop-system för att bygga appar och hemsidor. Är det så enkelt och bra som det låter?!

Visionen bakom Weld, är ett verktyg som låter dig rekordsnabbt gå från idé till applikation. Tänk att du vaknar på morgonen med världens bästa idé, och på eftermiddagen lanserar du den. Idag kan man bygga hemsidor, landningssidor och enklare web-appar. På sikt ska man även kunna bygga mobilappar. Och ja: det är enkelt. Riktlinjen är att det ska vara lika enkelt som Keynote att använda. Men vi jobbar hela tiden med att det ska bli enklare att använda.

Jag såg att ni jobbat med Nike och IBM. Arbetar ni främst med startups eller större företag som dessa?

Vi har lite kunder på stora bolag, men vår viktigaste målgrupp är faktiskt entreprenörer i tidigt skede. Många entreprenörer använder Weld för att bygga en prototyp av sin app, eller en landningssida för att marknadsföra sin produkt. Men weld används även av marknadsförare som snabbt behöver få upp webbkampanjer.

Vad har varit svårast hittills?

Vår stora utmaning med Weld, är att ta någonting så komplext som programmering och göra det så enkelt att vem som helst kan använda det. Vi förändrar och förbättrar hela tiden vårt användargränssnitt.

Hur många är ni som jobbar på Weld idag?

Normalt är vi tre anställda, men nu över sommaren skalar vi upp med ett “growth & skunkworks”-team och kommer faktiskt vara 6–7 personer!

Avslutningsvis, har du något tips till en student, hur ska man tänka under sin studietid för att vara förberedd för arbetslivet?

Lättare sagt än gjort, men: “Hitta din passion”. Man kan komma långt med ett brinnande intresse. I början har man inte mycket erfarenhet att skryta med, men om det märks att någon är väldigt intresserad av ett område, så är det lockande för en arbetsgivare.

Text: Marika Tedroff

PS.

Hur bra är detta? Söker du nya utmaningar? Joina Weld som en summer intern, ansök HÄR.  (KLICK)