Johanna Elming: om att tjäna pengar på sin hobby och vara kreativ

Johanna blev nyfiken på att kombinera hennes intresse för illustrationer och design med att driva eget. Idag gör hon det många drömmer om - tjänar extra pengar på sin hobby! I denna intervju får du läsa mer om Johanna och ta del av hennes bästa tips för hur en hittar kunder.

Johanna, berätta lite om dina illustrationer och dig själv!

Jag pluggar ekonomi på Handels i Stockholm, driver eget och just nu frilansar jag med PR i Singapore! Sen mars förra året har jag haft min lilla webshop och designverksamhet på www.johannaelming.com. Motiven är enkla men ändå unika vilket passar de flesta och till bra priser! Jag älskar fotografier på plexiglas men ville göra något som kändes mer som en målning då mitt hem var dominerat av fotografier på natur och människor. Det var då jag började med scanografi, och sen blev min bestseller till - dödskallen ”MR BLOOM”.

Har du alltid varit kreativ?

Jag har alltid älskat att skapa saker, rita, måla, spela Sims, driva företag. Det är det som är det bästa med entreprenörskap, att det är en kreativ process på alla nivåer. Och på så sätt kan jag väl säga att jag har utvecklat min kreativitet från att rita och måla som mitt absolut största intresse till att vara kreativ för att hitta lösningar på hur jag ska få in det intresset i min vardag, exempelvis jobba med marketing, sociala medier, illustration och grafisk design.

Varför valde du att starta eget?

Jag ville tjäna extra pengar på min hobby och det är precis det jag gör. Jag kan välja precis vilken nivå jag vill lägga det på och villkoren är enbart mina. Jag lär mig också massor hela tiden i allt från analys till bokföring i praktiken vilket kan vara skönt när utbildningen känns teoretisk. Jag rekommenderar verkligen att driva eget som student.

Finns det något du önskade att du visste för 1 år sedan?

Jag önskar att jag hade haft någon att fråga eller bättre information att tillgå innan jag började, för då hade jag börjat tidigare. Det är verkligen så lätt att driva eget om man har något man tycker om att göra – det behöver inte vara nästa revolutionerande produkt, bara börja! Det finns inget att förlora.

Nu när du kommit igång, vad är ditt bästa tips för att hitta kunder?

Mitt bästa tips… Är att ha estetiskt tilltalande kanaler men framförallt att ta varje chans att prata om din produkt. Både för säljsyfte och feedback.

Vad händer i framtiden?

Jag frilansar i vår med sociala medier för ett svenskt företag i Singapore, men hoppas att kunna leverera massa nytt i webshopen till sommaren - So stay tuned!

Intervju och text: Johanna Elming / Marika Tedroff