Michaela Forni: om drivkraft, drömmar och att vara en ung, framgångsrik kvinna

Michaela Forni är 27 år och halvitalienska, hon driver sedan cirka 14 år tillbaka sin blogg och är idag en av Sveriges största bloggare. Hon gillar god mat, rött vin, yoga och att skriva. Hon har nyligen släppt sin tredje bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr”, som är en bok om ångest, prestationskrav och perfektionshetsen man känner av i dagens samhälle. Den perfekta handboken för många. 

EA Stories fick möjligheten att träffa denna stora blogg-ikon (ja, lite starstrucked blev jag allt). Men att få sitta där och höra Michaela Forni berätta om sin resa, sina tankar och egna erfarenheter av att vara en ung kvinna med glöd, ambition och vilja i dagens samhälle var så otroligt givande.  

Vad tror du har varit din drivkraft till allt du har åstadkommit? 

Det har gått i perioder och har skiftat väldigt mycket och bytt skepnad genom åren. Men skapandet och viljan att skapa har alltid varit en stor drivkraft inom mig. Jag har även en stor kreativ sida som jag tycker om att utveckla. Sedan har pengar på senare år varit en intressant drivkraft, vilket kan vara att bo i en härlig lägenhet eller ha råd att se världen eller att i framtiden kanske köpa en bostad i ett varmare land. Inte att ha pengar för pengarnas skull. Jag har en vision om hur jag ser mig själv i framtiden, och det är den drivkraften som får mig att jobba hårt. Jag tror att många i yrkeslivet ibland glömmer bort att reflektera kring vad man gör eller vad man vill göra, och varför man vill göra det, varför man vill tjäna pengar. 

Har du stött på folk som blir provocerade av det du gör och att du faktiskt tjänar pengar på det? Har du haft bra människor omkring dig? 

Du menar att det provocerar folk att jag faktiskt vill komma någonstans? Nej det har inte provocerat folk. Men mitt yrke kan provocera folk, folk kan lätt förminska det. Det folk kanske ofta blir provocerade av är att när de inser att man faktiskt tjänar pengar på någonting som kanske verkar väldigt enkelt och som i deras värld många kan göra (dvs hålla på med sociala medier/blogga). Att driva blogg, sociala medier är exakt som att driva redaktionella utrymmen. 

Vad har varit den största utmaningen för dig som entreprenör? 

Allting är ju på något sätt en utmaning och man ställs ju inför dem hela tiden. Men jag tror nog att en stor utmaning i min karriär har varit mitt kön och min ålder. Att som ung kvinna så är det väldigt svårt att bli tagen seriöst och det är det som gör att jag verkligen står bakom den feministiska kampen så himla hårt. Jag har ständigt genom min karriär blivit ifrågasatt att jag är ung eller kvinna, och inte bara av män, utan även av andra kvinnor. Jag vill inte döma andra människor för jag vill inte att andra människor ska döma mig. Man måste vara öppen för att ge alla människor en chans, och det tycker jag i många sammanhang har varit en utmaning för mig. I många sammanhang har jag fått börja på minus, (nu kan jag bara tala för mig själv) medan män i min omgivning aldrig har behövt göra det. Jag har alltid behövt ge lite mer för att folk inte tror att jag har det i mig, och det har varit en utmaning. Ibland känner man ”nej jag skiter i det här, det är ändå ingen som tar mig seriöst” 

Men sedan har jag även haft tur som har varit omringad av väldigt många människor som har trott på mig. Män som har tyckt att det är väldigt viktigt att alla ska vara på samma nivå och hjälpt mig. Jag tror verkligen att det är jätteviktigt att medelåldersmän tydligt visar att man driver den feministiska frågan framåt, och jag är väldigt glad att jag har haft många sådana män runt mig. Bara för att man är ung så betyder inte det att man inte besitter kompetens. Men jag tror ändå att det har varit en bra utmaning, för jag tror någonstans att det kan ha varit en del i att jag alltid har gett det där lilla extra, vilket på lång sikt har lönat sig.

”Det har gått i perioder och har skiftat väldigt mycket och bytt skepnad genom åren. Men skapandet och viljan att skapa har alltid varit en stor drivkraft inom mig”

Hur gör du för att inte påverkas av alla kommentarer och mejl du får dagligen? 

Det är väldigt tufft, 95% av alla mejl jag får kommer inte upp på bloggen. Jag får tusentals mejl om året som berör, känslor, relationer och funderingar. Så det är klart att om jag är svag själv, så blir det jobbigt att läsa sådant också. Jag kanske har haft en tuff helg och börjar dagen med att kolla mina mejl där kanske 10 mejl har ämnesraden ”mitt hjärta har gått sönder”, ”jag vet inte om jag orkar leva”, ”snälla hjälp mig jag har panik” etc… Därför hänvisar jag till boken, för att där har jag verkligen sammanfattat allt. (och jag, Monica har läst den, och den är amazing!)

Har du något tips till unga entreprenörer, eller till de som vill ut och använda sig av sociala medier för att lyckas? 

Det är svårt att ge tips till folk som ska ut i den världen för alla är i den världen. Är du inte i den världen så vet jag inte vilket typ av företagande du driver. Jag känner inte till ett enda företag idag som inte finns på sociala medier. Sociala medier är ju vår andra värld, vi har den fysiska världen och sedan har vi vår digitala värld.

Men om jag ska ge ett tips till någon som vill jobba med sociala medier, att man själv vill in som influenser på något sätt så finns det massa tips. Men jag tror att det viktigaste är att göra sin egen grej och inte titta för mycket på vad andra gör. Jag tror att det är väldigt vanligt att när man går in så tittar man på vilka är störst? Men det finns ju redan en sån person, så det kommer inte fungera. Jag tror mer på att man ska göra det man själv vill, den man är och vad man själv tror på. Man måste skapa sitt eget innehåll och bygga sitt eget varumärke. 

Ett dröm- eller önskeprojekt som du skulle vilja göra?

Jag har lite idéer som jag har drömt att göra som jag håller på att förverkliga nu men det kan jag ju såklart inte berätta om. Det är det som är så tråkigt att vara entreprenör, man får inte berätta om allt roligt förens det finns någonting att visa upp! Annars så drömmer jag om att få jobba mer inom psykisk ohälsa, inte kanske bara grov psykisk ohälsa, men mer med det här vardagliga som hänger över typ alla människor idag. Att bygga platser där man lyfter upp de diskussionerna. Typ nästa steg efter min bok, det hade varit väldigt väldigt coolt att få bygga sådana platser. Det känns väldigt aktuellt och jag tror att det bara kommer att bli mer och mer aktuellt. Så det hade varit ett roligt nästa steg.

Läs Michaelas blogg här!

Intervju och text: Monica Tesanovic