Anitha Schulman: skillnaden mellan en entreprenör och en entreprenör

Anitha Schulman, entreprenören, kreatören och mediaproffset som har all koll på hur man roddar karriär med familjeliv. En kvinna med ett fantastiskt Instagram-konto och en ofiltrerad podcast.

Många känner troligtvis igen Anitha Schulman genom sociala medier. Anitha har blivit en stark profil inom mycket men hon har framförallt en starkt brinnande entreprenörsanda. Vi på Entrepreneurs Academy fick möjlighet till en intervju mellan mötena och vi tackar Anitha ödmjukast för det. 

 

Vem är Anitha Schulman och vad sysslar du med idag?

I min uppdragsbeskrivning så skulle jag kalla mig för konseptkreatör och entreprenör. Jag driver idag ett eget företag där jag har 5 stycken frilansare som jobbar för mig. Min styrka och min begåvning ligger i att jag har lätt för att se små luckor i olika genrer och jag är inte rädd för att kliva in och göra något åt det. Det spelar ingen roll om det är i en humorshow eller formgivning, utan det handlar mer om uppdraget och uppdragets karaktär. Mycket av min kompetens bygger faktiskt på att i grunden tro på sig själv och sina egna idéer. Detta är såklart något som också har slipats under väldigt många år. Jag har jobbat inom en massa olika sektioner, och på så sätt även lärt mig väldigt mycket om många olika branscher.

 

Vad tror du är grunden till din drivkraft? Vad motiverar dig att göra alla de här sakerna du gör

Jag tror att grunden för allting, oavsett vad man sysslar med, är att det ska vara kul. Så länge man har kul på sitt jobb så tror jag att man kan komma hur långt som helst. En annan faktor som jag tror är väldigt viktig är att man är lösningsorienterat och idérik. Men det handlar även om vad man har för inställning till sitt jobb. Jag tror nämligen inte att några arbetssituationer de kommande åren, kommer vara så att vi är på en och samma arbetsplats för alltid.

Jag tror dessutom att grundkomponenten för ett bra jobb är att ha tre - fyra olika ben att stå på. En del kan till exempel vara en fast anställning och en annan del kan vara att du har ett mikro-bolag inom en viss näringssektion. Ju fler ben man har att stå på, ju bättre är det, så länge man kan hantera det. Sen ska man ju såklart inte tro att man är någon slags ”supermänniska”. Jag skulle aldrig klara av att göra hälften av det jag gör om jag inte hade ett bra team och bra support. Men sen har ju jag jobbat sen jag var 20 år (är 39 idag), man ska vara ödmjuk för att saker och ting tar tid.

 

 

Du pratar om i er podd (Lillelördag med Anitha och Ann Söderlund) om - brinn, passion och ambition … att det spelar roll om man har något mål.

Ja, om alla som är entreprenörer vill komma någonstans, så är det ju aldrig fel att ta en projektledarutbildning till exempel. För idéspruta kan man vara i all ära, men det jag upplever (jag har själv jobbat som projektledare i många år) är att den grundutbildningen, den basen kan jag ju använda mig av vare sig jag driver eget eller till att jag sitter på ett produktionsbolag, reklambyrå eller e-handel. Om man inte förstår delen, produktion, distribution, så tror jag att man gör sig själv en otjänst. Att vara rolig och kreativ ska ju vara toppingen, det ska ju inte vara essensen. Man måste förstå allt runt omkring för när man väl ska börja realisera det sen så kan man inte stå där och inte ha någon aning om hur man ska göra det.

Därför tror jag det handlar mycket om att ändå kunna alla led. Och något som jag tycker är väldigt viktigt och framförallt när det kommer till kvinnor, det är att våga internet. Jag vet flera tjejer som inte har starta upp sina webshoppar för de tycker att det verkar jobbigt. Kan man inte så tycker jag att man ser till att lär sig det. Det finns inga genvägar.

 

Vad skulle du säga är det bästa med att vara entreprenör?

Jag har alltid känt mig lite ”malplacé” på många arbetsplatser. Men när vi var små arbetsgrupper i ett bolag, så fick alla på något sätt gå in i allas jobb, vi spånade mycket idéer ihop och då blir ju en arbetsuppgift väldigt kul. Men så fort du skalar upp det här till en större arbetsplats med större struktur, så kände jag många gånger att det var svårt för mig att inte trampa in på andras områden. Då kände jag aldrig att en roll var nog för mig, jag var tvungen att få göra flera roller annars var jag inte tillfreds.

Jag är både vänster och högerhänt, jag använder båda hjärnhalvorna lika mycket. Ibland kanske man måste inse att det inte är fel på arbetsplatsen utan att ens kompetens skulle pass bättre på en annan arbetsplats eller med en annan arbetsuppgift. Sen handlar det såklart mycket om mod och självförtroende att man ska våga ta saker och ting vidare. Det var ju ett jättesteg för mig när jag skulle börja designa porslin. Men det blir ganska tydliga bevis så fort det ger resultat vilket är väldigt kul. Alla mål är mätbara, allt du kan göra kan du påverka. Att få jobba nära din slutkund. Att få vara med och göra alla projekt och vara delaktig i alla ledningstoppar och att få skapa stora nätverk inom diverse grejer som är väldigt kul!

 

Vad känner du har varit den största utmaningen?

Ja men det är jättespeciellt att sitta med reklamationer och packa porslin för mig, allt det satt jag och gjorde manuellt det första året på mitt kontor. Det var massa arbete bara det att sköta logistiken. Men idag kan jag ju leja ut det, men det har givit mig jättebra förståelse och jag kan hjälpa med tips. Reklamationer om vad som gäller enligt lag och hur det ser ut, där var det flera saker som jag inte hade någon aning om till en början. Visst fanns det saker som jag tyckte var tråkiga att ta itu med men också väldigt viktiga att sätta sig in i. Jag tycker verkligen att allt man tvingas utsättas för är bra på ett eller annat sätt.

 

”Jag tycker att det är bra att få möjligheten att bygga ut hjärnan lite, och tänka på ett annat sätt.

Nya infallsvinklar är alltid bra”.

 

Vad skulle du ge för tips, eller vad man ska tänka på innan man ger sig ut i arbetslivet eller är sugen på att bli entreprenör?

Jag tycker inte att entreprenör är någonting man blir, det är någonting man är. Man är en entreprenörssjäl. Det som för mig är skillnad på en entreprenör och en entreprenör, är en person som slutför saker. Dom som lyckas genomföra och lyckas ta sig från punkt A till B. Men det är sällan det pratas mycket om punkt B. Jag tycker att det är superbra att kasta upp 10 000 bollar i luften och några trillar ner, men då ska dom som trillar ner gå hela vägen. Så jag tycker att man i grunden ska göra en SWOT-analys, och gör en ärlig analys. Finns det hot? Finns det stora konkurrenter? Ja då kanske det blir svårt och då kanske du ska tänka om. Man måste vara ärlig, någonstans måste realisten komma in. Sluta även att hemlighålla dina idéer, bolla idéer, har du en konkret idé, bolla den med människor. Visst finns det folk som kanske kommer sänka den, men ta med dig det. För det behöver inte betyda att det är slutet på din produkt. Men det kan göra att du måste tänka om på saker du inte tänkt på tidigare, och det är jättebra att få den feedbacken.

 

Intervju och text: Monica Tesanovic

Foto: Pernilla Thelaus