Pillerpodden: Känns det läskigt är det rätt

Att vara ung och “oerfaren” kan vara konceptet för en lyckad karriär. Siri Strand och Emma Westas Rödin har länge levt och kämpat med psykisk ohälsa i sina liv. När de en dag skapade deras företag Pillerpodden hade de bara sina personliga erfarenheter till godo, som idag blivit deras kvitto på framgång. Pillerpodden handlar om psykisk ohälsa och med sitt nytänkande koncept har Siri och Emma skapat Uppsalas största podcast.

Medan andra i deras närhet hade tydliga planer på vad de ville göra med livet efter studenten hade Siri och Emma ingen aning. De bestämde sig därför för att åka iväg på en utlandsresa, bara de två. Väl på resan spenderades många timmar inne på hotellrummet, istället för ute på stranden. Inne på rummet osade ångestkänslor runt titt som tätt med luftkonditioneringen. Efter en kväll med en eller två drinkar i kroppen började Siri och Emma diskutera större frågor, bland annat om sin psykiska ohälsa. Dagen efter tänkte båda samma sak, men det var till slut Emma som sa det högt - “Ska vi köra!?”

Startskottet för tjejernas framgångsrika entreprenörskap började när de blev publicerade i tidskriften “Uppsala Nya Tidning”, i ett inslag med rubriken “Ni tar c-vitamin, vi tar antidepp”. Responsen blev enorm och spreds som en löpeld över internet. Siri och Emma fick uppleva en skräckblandad förtjusning. Glada för uppståndelsen, men livrädda av tanken på att den enda publicitet som fanns om dem kopplades till ångest. Skammen låg som ett täcke över dem, vad skulle folk tycka?

Vi kunde skicka ut visitkort med en egen kontorsadress till företag, vilket höjde intresset och förtroendet hos dem

Men tack vare uppsvinget fick de en förfrågan från deras gamla skola om att föreläsa. Därefter började Siri och Emma höra av sig till flertal skolor för att nå ut med sitt budskap. Många nej utdelades till en början, med argumenten att de inte var utbildade nog för att föreläsa om ämnet. Dessutom fick de ofta höra att ämnet i sig var som att väcka en sovande björn - att tala om psykisk ohälsa skulle framhäva psykisk ohälsa.

Siri Strand och Emma Westas Rödin Fotograf: Magnus Aronson

Siri Strand och Emma Westas Rödin
Fotograf: Magnus Aronson

Efter många om och men hittade de till slut en modell som de kunde använda sig av på föreläsningarna. Budskapet med modellen är att belysa de fördomar som finns kring psykisk ohälsa i samhället och som har lett till att normer har skapats. Tabun föds på nytt och en tystnad kring ämnet fortsätter. Till följd av detta fortsätter okunskapen om psykisk ohälsa att växa, som återigen leder till fördomar. Det blir en ond spiral. Under föreläsningens gång vänder sedan Siri och Emma dessa ovänliga tankar och handlingar till dess motsatta ord. Kunskap leder till en medvetenhet, som gör samhället normkritiskt och så är bollen i rullning. Genom denna idé började skolor få upp ögonen för tjejerna, och föreläsningsformen blev snabbt populär. Det var även i samband med detta som Pillerpoddens kontor kom till. I och med eget kontor ökade omgivningens förtroende för tjejerna som nu kunde skicka ut egna visitkort med en kontorsadress. Emma var först med att lägga studierna åt sidan för att kunna satsa helhjärtat på Pillerpoddens framtid. Siri hakade på tåget snabbt därefter.

De fick under resans gång råd om att starta en ideell förening, med föreningen i ryggen kunde de söka pengar från en stiftelse. De tog åt sig av rådet och mailade för att försöka få det att gå i uppfyllelse. I mailet tryckte de på att de faktiskt med hjälp av sina kunskaper räddar liv, är unika och avslutade med att de inte kunde fortsätta sitt arbete om de inte fick ett finansierat stöd. Mycket riktigt gav detta utdelning och Pillerpodden blev godkänd.

I samband med att den omtalade serien SKAM slog igenom i Sverige mailade Emma till tidningen VeckoRevyn. Tonårsserien tar upp många olika aspekter av psykisk ohälsa såsom depression, ätstörningar och bipolära sjukdomar. Detta gjorde även att ungdomars hälsa kom på tal i en större utsträckning. Emma skrev att hon trodde Pillerpodden kunde bidra med mycket om det aktuella ämnet till Veckorevyns verksamhet.

Veckorevyn var intresserade och tjejerna fick åka till Stockholm på ett möte. När mötet var avklarat hade Emma och Siri en blogg på VeckoRevyns hemsida, som än idag är i full rullning. När en dörr öppnas, kommer fler möjligheter. Inom en snar framtid ska till och med Pillerpodden tillägnas ett eget uppslag i tidningens hälsodel.

När en dörr öppnas, kommer fler möjligheter.

Att ha ett eget företag tillsammans med sin bästa vän kanske inte alltid är att föredra, dispyter uppstår och relationen omskakas - även utanför jobbet. Siri och Emma har förstått att de är väldigt olika varandra, som till en början var en nackdel för de båda. Men med tiden har de lärt sig att de är just deras olika egenskaper och personligheter som fått dem att lyckas. De kompletterar varandra. De tipsar om att våga kasta sig ut. Att kommunikation kollegor emellan är a och o. Att prata med varandra skapar dynamik, och i bästa fall ett företag.

 

Skribent: Annina Skatt