Framtidens politiska ledare började sin resa i kakelbaren på Stockholms nation

 

Att våga lita på sin magkänsla, stå på sig och följa sin passion, det är något Vendela Ragnarsson förespråkar. Trots Vendelas ringa ålder har hon genom sin nyfikenhet och stora aptit på livet hunnit samla ihop till ett gediget bagage av spännande erfarenheter. Efter en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala universitet har hon hunnit jobbat med brand experience, startat eget och går nu en demokratiutbildning för framtida politiska ledare. Nyligen utsågs hon till en av Sveriges supertalanger inom kategorin samhällsbildare och sitter i styrelsen för UN Womens Nationella Kommitté i Sverige. Vi, två lyckligt lottade studenter, vid namn Agnes Liminga och Annina Skatt, fick äran att sitta ner med Vendela för att ta del av vad hon hunnit lära sig på vägen.

 
 

Vasastan, hälsocaféet Pom och Flora på Odengatan 37. Klockan är strax innan tio en krispig tisdagsförmiddag i början av mars. Det är trångt och stimmigt i lokalen, ruljangsen på nyttiga frukostbeställningar är hög. Vendela är punktlig, när klockan är prick trillar hon in. Vi tar en cappuccino var. Det känns naturligt att sitta ner med Vendela, hon är varm och genuin, skarp och på hugget på en och samma gång. Direkt bjuder hon in till en diskussion om artificiell intelligens, tillsammans resonerar vi kring möjligheter och risker med artificiell intelligens i framtiden. Vi slås av hur Vendela strålar, hon är påläst och kvick i sina resonemang. Här har vi en kvinna med koll på läget som vet vad hon står för.

 Efter att i två år ha jobbat som produktionsassistent på olika filmbolag i Stockholm flyttade Vendela till Uppsala för att börja studera ekonomi vid Uppsala universitet. Hon blir nostalgisk i blicken när hon tänker tillbaka på studietidens glansdagar.

- Det var som att leva i en fantastisk liten bubbla, ta vara på studenttiden, ha kul, lev och njut!

I tre år seglade Vendela fram, i Ekonomikums korridorer såväl som i kakelbaren på Stockholms nation. När det var dags att komma ut ur bubblan och börja tänka på arbetslivet var det inte helt lätt att välja inriktning för sitt första jobb. Vendela lät magkänslan styra, och vid en intervju med varumärkesbyrån Ciceron Group sa det verkligen klick, i vilket fall från hennes håll. Vendela var beslutsam. Hon la alla ägg i en korg och påbörjade en intensiv säljkampanj i syfte att säkra en tjänst.

- Jag sålde mig själv i allra högsta grad och ville få dem att inse att de inte INTE kunde anställa mig!

 
 
När Vendela utsågs av Veckans Affärer till en av Sveriges Supertalanger inom kategorin Samhällsbyggare

När Vendela utsågs av Veckans Affärer till en av Sveriges Supertalanger inom kategorin Samhällsbyggare

Väl på mediebyrån arbetade Vendela mycket med sälj. Hon spänner blicken i oss. Sälj är en så bra skola oavsett vilken bransch man ger sig in i, det ger en bra grund för att förstå hela bolagsdynamiken, menar hon. Hon trycker särskilt på hur viktigt det är att kvinnor lär sig att sälja i stället för att projektleda.

Vendela beskriver mediebyrån som en typisk arbetsplats i Stockholms innerstad. Det är lätt att allt man till slut hinner med är jobbet, ens identitet grundar sig väldigt mycket i var man jobbar, och med vad. Hon blev sitt jobb, fritid var det inte tal om och andra intressen gick bort. Efter två och ett halvt år kände Vendela att hon behövde gå vidare för att få tid att utforska nya områden.

-       Jag sa helt enkelt till min arbetsgivare att jag behövde lyssna på vad mitt hjärta sa, förklarar Vendela.

Detta var senhösten 2016, en tid när världen trodde att USA skulle få en första kvinnlig president och där vi på hemmaplan såg ett särskilt hårt klimat för kvinnliga politiker. Inom loppet av ett år lämnade Åsa Romson, Anna Kinberg-Batra och Birgitta Ohlson politiken.

 I december 2016 registrerade hon därför sitt egna företag för att hitta ett ny bana, Vendela Ragnarsson AB. I samma veva började hon även studera konstvetenskap vid Stockholms universitet för att försörja sig på CSN under uppstartstiden av företaget.

Vendela på ett event med  Säker Stil-Podden

Vendela på ett event med Säker Stil-Podden

De första kunderna kom inte att dröja, det var inga mindre än Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow, grundarna av det framgångsrika varumärket Säker stil. De var i behov av en person som kunde avlasta dem projektledningsmässigt. Tiden med Säker stil var givande och lärorik. Dock var egentligen inte planen med Vendelas företaget att vara konsult åt andra, utan att utveckla egna projekt med fokus på jämställdhetsarbete. Efter ett års verksamhet har hon nu förflyttat fokus till att enbart driva projekt som ligger mer i linje med detta.

-       Det tar ett tag att etablera sig och förstå hur man ska komma dit man vill, nu tycker jag att jag är på rätt väg, säger hon.

Vendela tror att receptet till framgång handlar om att hitta sitt autentiska jag. För att hitta det autentiska i sig själv måste man gå tillbaka till sin grundberättelse, menar Vendela. Det kan vara lätt att trycka undan sin hjärtefråga i försöket att bli vuxen, man kastas in i ett virrvarr av krav, förväntningar och ideal som samhället bygger upp. Vendelas hjärta har alltid klappat för samhällsförändring och politik, inte minst för jämställdhetsfrågor.

-       Jag tror många känner sig besvikna och uppgivna över hur det ser ut inom politiken. Jag själv har varit en av dem, det råder en bristande tro på demokratin, mycket på grund av ett missnöje med våra folkvalda politiker.

 
 
Vendela och Alice Bah Kuhnke

Vendela och Alice Bah Kuhnke

Hon tror att en av anledningarna till detta är att toppskikten inom politiken inte speglar hur samhället ser ut idag, utifrån ett köns- och klassperspektiv. En upplevd känsla av minskad kontakt med väljarbasen och att glesbygden distanseras från makten bidrar också till en ökad alienation gentemot etablissemanget, som en följd av det ser vi också en misstro mot statliga institutioner och etablerad media. Lägligt nog fick Vendela tips om politikerskolan Höj Rösten vars syfte är att öka representationen inom politiken och forma framtidens politiska ledare. Förhoppningen är att skolan långsiktigt ska ge ny kraft åt demokratin och öka det politiska deltagandet. Vendela blev en av de lyckligt utvalda som nu går programmet under ett års tid. Tillsammans med sina klasskamrater har hon givit sig sjutton på att det går att förändra inställningen gentemot det politiska landskapet i Sverige.

Samtalet flödar, pappret med frågorna vi förberett inför intervjun ligger orört på bordet. Vi frågar Vendela hur hon hanterar motgångar. Hon rynkar på pannan och ser fundersam ut under sina glasögon. Vi tänker genast, här kommer ytterligare några visdomsord till två hungriga studenter.

-       Den största motgången, som var ett rejält wake-up call, var när jag insåg att jag inte skulle sträva efter att bli en Superwoman. Fast jag så gärna så klart ville det.

Men så här med facit i hand har Vendela insett att det inte är smart att dribbla tre heltidssysselsättningar, med både uppstart av företag, heltidsstudier och politikerskola.

-       Varför skulle jag försöka lura i mig själv att jag minsann skulle klara det utan konsekvenser? Jag må ha en hög stresströskel, men jag är ingen maskin.

IMG_7029.JPG.jpg

Vendela lutar sig tillbaka med korsade armar och berättar hur hon i perioder klippt bort allt socialt liv, kompisar, fester och annat för att prestera på jobbet. Hon frågar sig själv (fast egentligen är det kanske en fråga till oss) om det är värt det, till slut. Hon talar om valen hon ställts inför när privatliv och yrkesliv konkurrerat med varandra. Att inte ha tid för att ta en spontanfika med en kompis eller bara ligga i sängen och titta på serier en hel dag är inte sunt. Att känna sig tillfreds och njuta av livet utanför jobbet är en viktig del som inte får förbises. Börja aldrig kompromissa med att ha både ett aktivt privatliv och arbete!

                     Är man fullständig som människa om man lyckas skapa balans mellan jobb och fritid? Kanske inte. Annat kan sätta käppar i hjulen, såsom stressen som växer i en  av att se andra porträttera sina fantastiska liv på Instagram. En polare som tagit kandidatexamen, en bekant som precis tagit körkort och klippt itu övningskörningsskylten, eller en influencer som lever loppan på Maldivernas paradisstränder. Flödet på sociala medier orsakar stress hos många. Man delar endast med sig av det goda livet, det som genererar likes. Vi är nyfikna på vad Vendela har att säga om detta. Hon förklarar det vi redan vet men lätt glömmer bort. Man måste förstå att det bara är en fasad. Om stressen ändå blir för stor föreslår Vendela att ta en paus från sociala medier.

-       Just nu är jag på en tillfällig skilsmässa med min Instagram!

 
 
Vendela och FNs 17 globala mål

Vendela och FNs 17 globala mål

Det säger Vendela med glimten i ögat och slår ett slag för att sociala medier också kan användas för att göra gott. Sociala medier är ett bra verktyg för att sprida viktiga budskap. Anledningen till att #metoo-kampanjen kunnat slå igenom bygger helt på att man interagerat och spridit budskapet i sociala kanaler. Vare sig man vill eller inte måste man lära sig leva med dessa medier, dock på ett sunt sätt, menar Vendela.

Det är 2018 och valår i Sverige. Hundratals debatter väntar runt hörnet. Med Vendelas politiska intresse blir det naturligt att fråga om hennes tankar kring valet. Vendelas engagemang kommer att handla om att försöka uppmuntra folk till att gå och rösta överhuvudtaget.

-       Valdeltagandet är skrämmande lågt i vissa delar av Sverige. Jag ser det som min skyldighet att få andra att förstå vikten av att värna om demokratiska värderingar. Om du inte använder din röst kommer någon annan att utnyttja din tystnad.

Det fick bli slutordet på vår intervju med fantastiska Vendela Ragnarsson. En framgångsrik entreprenör, som tagit sig dit hon är idag genom ett imponerande mindset och en stark vilja att göra skillnad.

Utanför kontoret hörs sirener från ambulanser som försöker ta sig fram i trafiken. Bilar gasar och tutar om vartannat. Folk gör väsen av sig. Det pulserar i Stockholms innerstad och våren är på ingång. Några fåglar svävar i takt längs de vita molnen och solen står högt upp i det blå. Vi traskar mot pendeln som ska ta oss tillbaka till Uppsalas ljuva studentliv. På torsdag ska vi segla fram på kakelbarens golv, precis som Vendela gjort en gång i tiden.

Skribenter: Annina Skatt och Agnes Liminga Björk

 
e91a3dcf-c15a-441a-b369-996922364cdc-profile_image-300x300.png

FAKTARUTAN

NAMN: Vendela Ragnarsson

FAMILJ: Mamma, pappa, två syskon, pojkvän & katten Simon-Elliot

BOR: Lägenhet i Vasastan på 19 kvadrat

FAVORITSERIE: Veep på HBO

e91a3dcf-c15a-441a-b369-996922364cdc-profile_image-300x300.png

BÄSTA STUDENTMINNE: Vårbalsbruncherna på Stocken! Har haft ett par episka utklädnader på dem.

MOTTON: “Good enough” är alltid “good enough”, och “säg det högt” om du uttalar högt vad du drömmer om att åstadkomma lovar jag att chansen att drömmen kommer gå i uppfyllelse ökar!

AKTUELL MED: Som styrelseledamot för UN Women nationell kommitté i Sverige och med det redaktionella nyhetsbrevet Bättre än de flesta, om jämställdhet.

Entrepreneurs Academy