FEMALE STARTUP DAY

Tycker du entreprenörskap är lika häftigt och roligt som vi gör? Har du någonsin funderat på en affärside som du velat förverkliga? Vill du ha tips och råd till att våga starta eget? Då borde DU följa med på årets roligaste event. Female Startup Day är vårt event som drivs av tjejer för tjejer. Varje termin tillsätter vi en ny projektgrupp på två tjejer som får planera denna grymma dag. Sedan får 20 kvinnliga studenter från Uppsala Universitet anmäla sig för att följa med. 
 


FEMALE STARTUP DAY VT17

23 maj 2017. Den här gången gick Female Startup Day av stapeln i vår fantastiska stad Uppsala. Här ska det inte snålas med entreprenörskap och inspiration, så våra projektledare såg verkligen till att fylla dagen till max. Med ett fullspäckat schema rullade dagen på med fantastiska talare. 

Moggie
Moggie är ett vårdsystem för katter som grundades av Nataliya Stoyanovych för att göra livet bättre för katter runt om i världen genom att hjälpa kattägare att bättre förstå sin katt och hålla sig uppkopplad med katten även om man är borta från hemmet. Moggie består av en kombination av The Mobile App och The Smart Collar som spårar, analyserar och ger rekommendationer för hur kattens hälsotillstånd kan förbättras. Detta gör Moggie till det första vårdsystem för katter med intelligent veterinäralgoritm. Med stora erfarenheter inom entreprenörskap besöker Nataliya Stoyanovych Female Startup Day för att berätta om hennes spännande och inspirerade startup resa.

Emplicure AB
Är ett läkemedelsföretag i Uppsala som utvecklar nya patenterbara läkemedel med hjälp av innovativa läkemedelsformer. Företagets första produkter är alla inriktade på området smärta och utvecklar bland annat ett nytt plåster beståendes av mikronålar för att ge en förbättrad smärtlindring. Under 2017 kommer den första mänskliga kliniska studien av företagets produkter att utföras. Susanne Bredenberg, PhD & MBA, är idag VD på Emplicure AB och har över 13 års erfarenhet av läkemedelsutveckling inom läkemedelsindustrin och är en expert inom farmaci. 

De deltagande tjejerna tillsammans med Caroline Lidman (i mitten)

Caroline Lidman
Som grundare, ägare och VD för Number10 har hon utvecklat en PR-byrå som arbetar i gränslandet mellan kommunikation, teknik och kreativitet med en ambition att utmana daterade kommunikationsmodeller för att skapa relevanta och framåtsträvande lösningar. Caroline är även grundare för karriärsnätverket Women With som är ett nätverk för talangfulla kvinnor inom olika branscher för att dela kunskap och inspiration. Utöver detta har Caroline även skrivit två böcker: “Fit & Framgångsrik” och “Mediakåt”. Hon blev nyligen utsett till en av Sveriges mest begåvade entreprenörer 2017 av Veckans Affärer-101 Supertalanger i Sverige. Med andra ord är Caroline en driven och framgångsrik kvinna som verkligen andas och lever entreprenörskap!

Sara Lycke
Allt började med ett examensarbete vid Uppsala universitet som resulterade i ett företag som är påväg att revolutionera den svenska hälsosektorn. Cenvigo grundades 2014 av Sara Lycke, Tomas Berglund och Johan Schedin och utvecklar digitalalösningar och verktyg för sjukvård och omsorg. Företaget har utvecklat sensorsystemet Kanopy som mäter sömnmönster samt tryckförändringar, som efter registrerad avvikelse skickar iväg en notis till en definierad mottagare och kan då i tidigt skede upptäcka förändringar i personens hälsa. Med hjälp av innovativ digitalisering av hälsosektorn, vill Cenvigo förbättra och utveckla hälsa, vård och omsorg för alla åldrar. Idag har Sara tjänsten som VD för region Uppsala på Connect, och kommer den 23 maj att dela med sig om sina erfarenheter som entreprenör. 

Sup46
Sup46 är ett ledande centrum för startups i Sverige som startades 2013 i syfte att skapa ett paradis för startups där allt som behövs för att verksamheter ska kunna utvecklas och växa erbjuds genom det stora nätverket och ekosystemet på Sup46. På Sup46 samlas mer än 60 startups där bara de mest spännande och innovativa företagen inom teknik accepteras som medlemmar. Jessica Stark är en av grundarna till Sup46 och är en inspirerande person som andas entreprenörskap. Det är med stor glädje hon kommer till Female Startup Day för att dela med sig av hennes tankar och tips kring startups och entreprenörskap i allmänhet.

Från vänster: Caroline Lidman, Sara Lycke, Jessica Stark


 

FEMALE STARTUP DAY 7E DECEMBER HT16

Female Start-Up Day. Den 7 december kommer 20 kvinnliga studenter från Uppsala få chansen att åka till Stockholm för att besöka kvinnliga entreprenörer inom olika branscher. De är alla kreativa entreprenörer som brinner för att driva eget och utveckla nya idéer inom sina områden. Det kommer vara en dag fylld med inspiration, tips och härliga kvinnor såklart. En dag som ni INTE vill missa!

Altromondo Yoga
Kl. 08:30  Vi börjar dagen på ett harmoniskt och avslappnat vis genom att besöka entreprenören Jennie Liljefors på Altromondo Yoga. Jennie startade Altromondo Yoga i Italien för 7 år sedan och tog sedan med sig konceptet hem till Sverige. Altromondo kommer från det italienska språket och betyder “en annan värld”. Förutom klassiska yogalektioner håller Jennie i yogadagar, workshops och yogaresor i både Sverige och Italien. Med 10 års erfarenhet av yogaundervisning har hon byggt upp Altromondo Yoga Studio som är ett ställe för både nybörjare och den mer erfarna”yogin”. 

Besök gärna Altromondo Yogas hemsidan för mer information: https://altromondoyoga.com/

Altromondoyoga.jpg

Systrar i Bergen
Kl.10:00 På bara ett år har idén om skidglädje för alla tjejer som gillar eller vill vara i bergen blivit verklighet. Johanna Nygård har förverkligat sin dröm om detta genom skapandet av resebyrån Systrar i Bergen. Efter åtta år i kommunikationsbranschen var det en skidresa till Monterosa i Italien som blev avgörande. Det var de höga bergen, adrenalinkickarna och sammanstrålningen över en gemensam passion som fick henne att ta steget. Idag driver Johanna Nygård Systrar i Bergen, en resebyrå som vill få fler tjejer att söka sig till alperna. Systrar i bergen skapades med en vision om att ge fler tjejer och kvinnor plats på berget genom att anordna unika och målgruppsanpassade resor. Syftet med systrar i bergen är att förmedla ett systerskap för alla på berget oavsett om du är tjej eller kille. Systerskap är till för alla! Systrar i Berg bjuder på nya upplevelser, möjlighet att resa till fantastiska miljöer, träffa likasinnade vänner och njuta av sina äventyr i bergen. 

Besök Systrar i Bergens hemsidan för ytterligare information: http://www.systraribergen.se/

Systraribergen.jpg

United Screens
Kl. 13:00 Hur kan linjär-tv nå ut till de yngre målgrupperna som i större utsträckning vänder sig till tv på nätet? YouTube-tittandet har ökat 30 gånger om under de senaste fem åren, samtidigt som snittåldern på tittarna stigit och nu ligger på 36 år. Stina Bergfors, tidigare chef på Google Sverige grundade bolaget United Screens 2013.  United Screens är nordens största nätverk på YouTube med över 350 miljoner visningar per månad. Affärsidén bygger på två grundpelare: att skapa en ordentligt produktion av eget innehåll samtidigt som bolaget hjälper exempelvis tv-kanaler att få betalt för sitt innehåll på YouTube. Bolaget arbetar idag med över 500 YouTube-stjärnor, bland annat gamern Jonas ”Sp4zie” Ring. United Screens hjälper dessa kreatörer med upphovsrätt, kanalutveckling, produktion och att öka deras intäkter genom exempelvis varumärkessamarbeten.

Besök gärna United Screens hemsidan för mer information: http://unitedscreens.com/

SimplyEvents.png

BlueCall
Kl. 14.00 Vi lever i en vardag där psykisk ohälsa är ett växande problem. Med hjälp av appen Bluecall skall det bli enklare att söka hjälp. På ett digitaliserat och modernt vis erbjuder Bluecall samtalsstöd för alla som mår dåligt. Du får  själv  välja vem du vill prata med och vilken typ av stöd du behöver, dygnet runt. Som användare är man alltid anonym och ringer stödpersoner direkt via appen. De tre grundarna till appen BlueCall är Caroline Rödén, Lisa Löfgren och Charlotte Sparre. Idén växte fram när de själva studerade och kände att det var många i sin närhet som mådde dåligt, men att det inte fanns något enkelt och snabbt sätt att få stöd från i sin vardag. Med hjälp av BlueCall hoppas de kunna göra samtalsstöd mer tillgängligt för personer som är i behova av att ventilera sina tankar.

Besök gärna BlueCalls hemsida för mer information: http://bluecallapp.com/

BlueCall.jpg

Simply Event
Kl. 15.00  Ett startup bolag som grundades i april 2015 av Julia Delin och  Xavi Gratal. De såg att det saknades en digital plattform där det fanns möjlighet att skapa sin egna eventsida med sin egna speciella prägel. Simply Events vill hjälpa företag och privatpersoner som delar samma passion kring events. Tanken med Simply Events är att  göra det enklare för eventarrangörer att anordna events genom en digital plattform som hanterar all digital närvaro som rör eventet. Simply Event erbjuder pålitlig biljettförsäljning och möjligheten att själv designa eventsidan på ett enkelt vis.      

Besök gärna Simply Events hemsida för mer information: https://simplyevents.io/

Tillsammans med Simply event kommer vi ha en workshop på SUP46 och avsluta vår härliga och inspirerande dag med en AW.  Hoppas ni är lika pepp som vi är!   

VILL DU FÖLJA MED PÅ FEMALE START-UP DAY? 

Mejla oss namn och program senast den 30 November. Det finns totalt 20 platser, FÖRST TILL KVARN! 

Vi ses den 7:e december!

Sara och Emma

  Emma Cederwall  emma.cederwall@entrepreneursacademy.se 0705364102

Emma Cederwall
emma.cederwall@entrepreneursacademy.se
0705364102

 

ÅRETS SPONSOR: Green Innovation Park

 

Green Innovation Park är företagsparken på SLU:s campusområde med fokus på gröna näringar. Vi arbetar för en hållbar framtid och tror att gröna innovationer och företag är avgörande för utvecklingen. Samverkan mellan olika branscher, näringsliv, akademi och offentlig sektor har stort fokus i parken och mötet mellan människor står i centrum. Vi erbjuder attraktiva lokaler med tillgång till nätverksaktiviteter och gemensamhetsytor, innovationsstöd och forskningsinfrastruktur.

Besök gärna Green Innovation Parks hemsida för mer information: http://greeninnovationpark.se/

 


 

FEMALE STARTUP DAY VT16

Vi besökte dessa spännande företag

Macacos                               
Macacos är ett familjeföretag som grundades och drivs av Andrea Sucasas med dottern Camille och sonen David. Macacos jobbar med brasilianska frukter, Acai bär från Amazonas regnskog. Dessa ”super”-bär innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler. Bären plockas från Açaízeiro-palmen, pressas till pure, fryses ner i Brasilien, och säljs sedan på utvalda caféer och livsmedelsbutiker i Sverige.

www.macacos.se

En intervju med Macacos:
http://pingishadenius.se/2014/05/18/acai-entreprenorer/

Deodoc
Deodoc drivs av Hasti och Hedieh, en ekonom och en läkare som kände att något saknades på marknaden för intim-produkter.
De startade då jakten på den perfekta intimdeodoranten och grundade företaget Deodoc. Deodoc producerar idag intimdeodoranter, intimdeowipes och intimtvål för både kvinnor och män, utvecklade ihop med en professor i gynekologi. 

www.deodoc.se

Lexington
Lexington grundades 1997 och är ett svenskt företag som designar, utvecklar och säljer produkter inom hemtextil, relaterade produkter för kök, sovrum, badrum samt breda klädkollektioner för dam och herr. Produkterna kännetecknas av hög kvalitet i materialoch en klassisk design inspirerad av den amerikanska östkusten. Lexingtons produktsortiment finns idag etablerat på totalt cirka 900 försäljningsställen i Norden, övriga Europa, USA och Asien.

Emma Pihl
Emma Phil är professionell coach, föreläsare, författare till sju böcker inom ledarskap och personlig utveckling, ledarskapskonsult med erfarenhet av talentmanagement arbete. Emma är grundare av företaget Inspirera och företaget Swedish Posture som säljer produkter för att förbättra människors hållning.

VILL DU HÄNGA MED?

Maila oss senast söndag den 5e februari på matilda.gunther@entrepreneursacademy.se eller alisha.gupta@entrepreneursacademy.se

Hoppas vi ses!

Mathilda & Alisha

Sponsor:

www.thecablepark.se

The Cable Park är en anläggning för vattensport vid Arlanda flygplats. Parken som är öppen maj-september, välkomnar alla som är taggade på att åka wakeboard i en såkallad kabelpark. 

 

FEMALE START-UP DAY VÅREN 2015

Den 8:e maj i våras anordnades succéprojektet Female Start-Up Day.  Under hösten kommer vi köra igång projektet på nytt.

Kvinnligt företagande ökar i Sverige idag, och det här är något som vi i Entrepreneurs Academy vill ta tillvara på. Det gör vi genom att ta med 25 kvinnliga studenter till Stockholm under en dag för att låta sig inspireras av kvinnliga entreprenörer inom olika områden. Ett perfekt tillfälle att få inspiration till att själv lyckas som entreprenör, knyta viktiga kontakter eller kanske få dela med sig av egna tankar och idéer.

FEMALE start-up day våren 2015

 Grundarna Victoria Carlsson och Sofie Stenmark. foto: Simon Pudas

Grundarna Victoria Carlsson och Sofie Stenmark. foto: Simon Pudas

Kl. 08.30 Vad är bättre än att börja morgonen med lite glass till frukost? Visste väl det, inget såklart! Först ut bland dagens besök är därför eminenta Yollibox:

"Det hela började redan sommaren 2011. Vid det här laget var vi som nyblivna kollegor är mest, bekanta. Men så under en jobbresa, någonstans mellan den svenska huvudstaden och en liten badort på västkusten, började gnistor att slå. Två dagar, 14 biltimmar och ett par glas rödvin senare var det klappat och klart. Vi: två nyexade universitetsstudenter - en glassälskare och en yoghurtfantast - skulle tillsammansstarta företag. "Hur svårt kan det vara?" Med desto mer eller mindre genomtänkta ord fick något form av startskott. Så blev 2012 året då den berömda verkstaden sattes igång och idé blev till verklighet. Yollibox hände. Men så i juli, åtta månader och fyra dagar senare, handfylldes de 10 000 första Yolliboxarna och några veckor senare såldes den första av dem i butik"

Funny fact är att ena grundaren Sofie Stenmark dessutom är gammal medlem i Entrepreneurs Academy. Hon är därför såklart extra taggad på att vi kommer och hälsar på och har lovat provsmakning. Hurra!

Om du inte kan hålla dig tills dess gå in på Yollibox hemsida och försök sedan stå emot suget att springa till Lutis eller Folkes för att köpa en Yollibox. Helt fantastiskt stört omöjligt. Mera glass till folket! 

 

 

Kl. 10.00 - Visste du att av Sveriges alla entreprenörer är bara 6% kvinnor? Eller att förutsättningarna för kvinnligt företagande inte är lika för män och kvinnor? Katastrofalt dåligt. Tillväxtverket arbetade därför mellan 2007 - 2014 på programmet Främja Kvinnor, för att göra kvinnligt företagande både möjligt och synligt. Året är nu 2015 och det är nu dags att skörda frukten från arbetet. Tillväxtverket kommer till Färgfarbriken där vi ska äta lunch för att hålla ett föredrag om hur programmet kommer hjälpa dig i ditt företagande.

Kl. 11.00 - Tamponger måste vara livets tråkigaste inköp, hur svårt ska det vara att få dem gratis? Inte alls tyckte Diana Solarez Selguson som med sitt bolag Reddville erbjuder världens första reklamfinansierade tamponger. Schysst tycker vi och många fler, på kort tid har 100.000 tjejer blivit prenumeranter och bland annonsörerna finns bl.a Puma, Nivea och Hawaiian Tropic. Diana kan alltså det här med att starta en business. Hon kan också det här med "fuck ups", det vill säga hur man möter motgångar och andra tråkigheter när man startar ett företag. Studier visar nämligen att det är just det, fuck ups alltså, som gör att kvinnor drar sig för att köra igång. Så ska det såklart inte vara, shit happens liksom men det är inget man ska vara rädd för. Superkul ska det därför bli att höra vad Diana har att säga om saken, power women som hon är! 

Kl. 12. 00 - Lunch på Färgfabriken

Kl. 12.50 Alla vet vi vad hemleverans av en matkasse innebär. Sparad tid, ork och betydligt mer inspirerade middagar än den där trötta falukorven som annars envist lyckas serveras var och varannan vecka. Ouppnåeligt lyxliv för oss som studenter kan man tycka, men likväl en hejdundrande affärsidé.   

Kicki Theander startade Middagsfrid sommaren 2007. Syftet var att förenkla vardagen för barnfamiljer och andra som har det svårt att få till en bra middag på bordet varje dag. Denna revolution av den svenska matbranschen har bidragit till att allt fler företag har börjat erbjuda hemleverans av matkassar. Förutom matkassen, arbetar Middagsfrid för att få livsmedelsbranschen att utveckla och förbättra sina matvaror. I dagsläget är företaget verksamt i över 70 av Sveriges kommuner, samt utomlands, däribland i Belgien och Kanada. 

År 2009 utsågs Kicki Theander till "Årets kvinnliga stjärnskott" och året därpå, 2010 till "Årets entreprenör". Coolt va? Att nästa stopp blir hos henne är därför en självklarhet. 

Tips från en student till en annan är också att kika in Middagsfrids hemsida där de bland annat har prova-på-kassar från 299 kr. En sådan påse innehåller 4 middagar för två personer. Eller om man är snygg, sexig men framförallt singel: 8 lunchlådor för en person. Det om något är ju billigt! Prova vettja! 

 

Kl. 14.30 Vår betyder ny garderob! Vi besöker därför Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson som har samlat inspirationen du behöver. I en app dessutom. Teknik + tjejer = sant.

MyClosetRoom AB grundades 2012 när Felicia och Josephine då gick tredje året på gymnasiet. De hade suttit på idén om en mobil garderob under en längre period och såg skolans projektarbete till en chans att förverkliga deras vision. Sommaren 2013 lanserades en betaversion som organiskt under ett år samlade på sig 30 000 modeintresserade unga tjejer. Efter en investering bildades ett team och har nu under 10 månader arbetat fram en ny plattform som har fokus på det sociala samspelet mellan användarna. Den mobila garderoben har gått mot ett nytt fashion community där modeintresserade delar sin stil och inväntar lansering inom kort.

Vi får förhandsvisning på den nya satsningen och dessutom besöka Stockholms mest bubblande kontor. På SUP46 sitter Stockholms samlade elit vad gäller startups. Hur coolt?

Efter My Closet Room är det dags att fira dagen och vad passar då inte bättre med en AW? I Stockholm. I solen. Med världens skönaste tjejer. Längtar ju redan nu!